Ο Μπλεντάρ Φετά είναι διεθνολόγος με πολυετή εργασιακή εμπειρία στον τομέα της δημόσιας πολιτικής και των διεθνών σχέσεων. Έχει συνεργαστεί με διακυβερνητικούς οργανισμούς και μη-κυβερνητικές οργανώσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και με καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα, κυβερνήσεις, πολιτικές προσωπικότητες, διπλωματικές αποστολές, και κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα και προγράμματα, πολλά από τα οποία χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, ασκώντας σημαντικές αρμοδιότητες στον τομέα της έρευνας με γνώμονα την άσκηση πολιτικής σε διάφορους τομείς.

Στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Μπλεντάρ έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο έρευνας στις αλβανό-κατοικημένες περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων. Παρακολουθεί, αναλύει και αξιολογεί τις εσωτερικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, το Κόσοβο, την Βόρεια Μακεδονία και την Σερβία, εξετάζοντας τον αλβανικό παράγοντα στην περιοχή καθώς επίσης και την διαδικασία ένταξης των συγκεκριμένων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς του είναι αφιερωμένο στον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στην ανάλυση διαδικτυακών αναζητήσεων εξτρεμιστικής φύσεως στην Αλβανία, το Κόσοβο και την Βόρεια Μακεδονία καθώς και βαθιά γνώση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται από εξτρεμιστικές ομάδες προκειμένου να προσελκύσουν οπαδούς και υποστηριχτές στις συγκριμένες χώρες. Διαθέτει εξειδίκευση στον σχεδιασμός και την υλοποίηση εκστρατειών και στρατηγικών για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης μέσω της προσέγγισης διαφορετικών ομάδων παγκοσμίως. Έχει επίσης συμμετάσχει σε κοινοτικά έργα και προγράμματα στον τομέα της μετανάστευσης και της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Μπλεντάρ παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες ως εξειδικευμένος σύμβουλος για διάφορους οργανισμούς και κυβερνήσεις, καθώς και για ιδιωτικές εταιρίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων: το Moonshot CVE – Countering Violent Extremism (Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2021), το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ – DIGIWHIST Project (2015), την Oxford Analytica (2013-2015), το Γραφείο του Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (DFID) στο Κόσοβο (2012), και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2010).

Ο Μπλεντάρ Φετά είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην πολιτική επιστήμη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οπού η διατριβή του εξετάζει την διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων και τις πιθανές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, οπού αποφοίτησε με άριστα και πρώτος μεταξύ των 107 απόφοιτων του έτους 2009.

Διαθέτει επίσης πιστοποιημένη κατάρτιση σε θέματα που αφορούν την διπλωματία και την συλλογική λήψη αποφάσεων, τις ευρωπαϊκές γεωστρατηγικές, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, την ανθεκτικότητα απέναντι στις ψηφιακές απειλές, καθώς και την ανάλυση δεδομένων κοινωνικών δικτύων και την οπτικοποίηση τους. Ο Μπλεντάρ έχει δημοσιεύσει αναλύσεις και άρθρα σε δυτικοευρωπαϊκά και βαλκανικά μέσα ενημέρωσης, όπως τα EurActiv, BalkanInsight, TransConflict, Tirana Times, Tirana Observatory και στην εφημερίδα Τα Νέα.