Το Σεπτέμβριο η Αλβανία βρέθηκε στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων λόγω δύο σημαντικών επισκέψεων που ουσιαστικά έστειλαν διαφορετικά μηνύματα επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά τον προβληματισμό που επικρατεί σε όλο το φάσμα της αλβανικής πολιτικής σκηνής. Από τη μια πλευρά, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου βρήκε τους Αλβανούς ενωμένους δίνοντας την εντύπωση μιας χώρας σύμβολο του δια-θρησκευτικού διαλόγου λόγω της ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών. Από την άλλη πλευρά, η ενότητα αυτή απουσίαζε κατά τη διάρκεια του τέταρτου γύρου του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Αλβανίας – ΕΕ για την ολοκλήρωση των πέντε βασικών προτεραιοτήτων που θα δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Εκεί η Αλβανική πολιτική τάξη απέτυχε στην εξεύρεση μιας κοινής γλώσσας με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται εξαπολύοντας μύδρους προσβολών και χαρακτηρισμών, παρουσία αυτή τη φορά και του αρμόδιου επίτροπου για την διεύρυνση, Stefan Fule.

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις πέντε βασικές προτεραιότητες και η αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου που συνεπάγεται την επιστροφή της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο υπήρξαν τα κεντρικά μηνύματα των Βρυξελλών. Ο αρμόδιος επίτροπος διεύρυνσης δεν παρέλειψε να τονίσει την υποστήριξη των Βρυξελλών στις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης υπογραμμίζοντας τη σημασία της καθολικής συμμετοχής στις μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους. Ο Fule φάνηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος από την στάση της αντιπολίτευσης και ζήτησε την επιστροφή της στο κοινοβούλιο, καθώς η «πολιτική του δρόμου» σύμφωνα με τον ίδιο δε συνάδει με Ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν βοηθάει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ο επίτροπος, όμως δεν παρέλειψε να ζητήσει και από την Σοσιαλιστική κυβέρνηση του Edi Rama να αναλάβει πρωτοβουλία διασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για έναν δημοκρατικό διάλογο. Εξάλλου, όπως ο ίδιος ανέφερε, για την επίτευξη του διαλόγου είναι απαραίτητη η φωνή της αντιπολίτευσης εντός του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, οι δηλώσεις Fule και η προσπάθειά του να φανεί αμερόληπτος δεν φαίνεται να συγκίνησαν ιδιαίτερα το κόμμα που ηγείται της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Sali Berisha. Αντίθετα, φαίνεται ότι προκάλεσαν μια βαθύτερη ρήξη ανάμεσα στους Δημοκράτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ανώτατων στελεχών του κόμματος που, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Fule, επιχείρησαν να υποβιβάσουν τις επιταγές του για τη διεύρυνση και τις πιθανότητες ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. αναφερόμενοι στην επικείμενη λήξη της θητείας του…

Συγγραφέας: Μπλεντάρ Φετά, Βοηθός Ερευνητής, Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ΕΛΙΑΜΕΠ

ELIAMEP Briefing Notes 33/2014: Έλλειψη πολιτικού διαλόγου στην Αλβανία: Το μεγαλύτερο αγκάθι για την ένραξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση