Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) θα συμμετάσχει ως συνδιοργανωτής στο Civil Society and Think Tank Forum, που θα λάβει χώρα στα πλαίσια του Berlin Process Summit στις 14 και 15 Οκτωβρίου του 2023 στα Τίρανα (καθότι η Αλβανία κατέχει την εναλλασσόμενη Προεδρία της διαδικασίας). Συνδιοργανωτές του Forum είναι το Open Society Foundation (OSF) και το Cooperation and Development Institute (CDI).

Φορέας υλοποίησης της δράσης του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Civil Society and Think Tank Forum αποτελεί το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης με επικεφαλής τον Ιωάννη Αρμακόλα.

Ο κος Αρμακόλας, PhD (Cantab), Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κύριος ερευνητής & επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα μιλήσει κατά την έναρξη του Φόρουμ, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, μαζί με τον Erion Veliaj, Δήμαρχο της πόλης των Τιράνων, τον Andi Dobrushi, Διευθυντή Βαλκανίων των Open Society Foundations και τον Manuel Sarrazin, Ειδικό Αντιπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας.

Μπορείτε να εγγραφείτε ώστε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την έναρξη του Civil Society and Think Tank Forum εδώ.

Την ίδια ημέρα και συγκεκριμένα στις 12:30 (CEST) – 13:30 (EEST) θα λάβει χώρα το πάνελ “The Politics of Enlargement: How to seize the new momentum?” το οποίο οργανώθηκε και συντονίστηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δημοσιογράφος και Ερευνήτρια του Προγράμματος ΝΑ Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Αλεξάνδρα Βουδούρη. Στο συγκεκριμένο πάνελ θα μιλήσει ο Ditmir Bushati, Πρώην Υπουργός για Ευρωπαϊκά θέματα και Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, ο Nikola Dimitrov, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, η Viola von Cramon-Taubadel, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, ο Adnan Ćerimagić, Ανώτερος Αναλυτής για τα Δυτικά Βαλκάνια για το European Stability Initiative και η Ana Krstinovska, Ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και Πρόεδρος του ESTIMA.

Το πάνελ αυτό θα εξετάσει τα ζητήματα της διεύρυνσης της ΕΕ και της διαδικασίας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων. Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης της ευρωπαϊκής ενοποίησης μέσω της διεύρυνσης. Η πραγματικότητα ενός πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνέβαλε στην αναζωογόνηση της συζήτησης σχετικά με το πώς θα προχωρήσει περαιτέρω και πώς θα προετοιμαστεί τόσο η ΕΕ για να δεχθεί νέα μέλη όσο και οι (δυνητικές) υποψήφιες χώρες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ένταξης. Οι δυσκολίες κατά την ενταξιακή διαδικασία είναι πάρα πολλές, η πολιτική δέσμευση δεν είναι δεδομένη και η δυναμική μπορεί εύκολα να χαθεί. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης των επίμαχων πτυχών και να προωθηθούν λύσεις σχετικά με τα διάφορα ζητήματα.

Μπορείτε να εγγραφείτε ώστε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά το πάνελ “The Politics of Enlargement: How to seize the new momentum?” εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Προγράμματος ΝΑ Ευρώπης:

Facebook

Facebook event

Twitter/X

  • Η αναλυτική ατζέντα του Civil Society and Think Tank Forum είναι διαθέσιμη εδώ.

Πληροφορίες για τη διαδικτυακή παρακολούθηση των πάνελ του Civil Society and Think Tank Forum μπορείτε να βρείτε εδώ.