Η ιστορία του ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελεί μια υπόσχεση αισιοδοξίας, ότι η πρωτοβουλία, η φαντασία, η αξιοκρατία και η σκληρή δουλειά τελικά ευοδώνονται. Πρόκειται για την ιστορία ενός ιδρύματος που δεν είχε την τύχη άλλων θνησιγενών προσπαθειών, γιατί βρήκε εύφορο έδαφος: κάποιους ανθρώπους που φρόντισαν η ιδέα να καρπίσει και να εδραιωθεί. Τα ονόματα των πρωταγωνιστών είναι γνωστά, όμως υπάρχουν και των πολλών δευτεραγωνιστών ή των εκπαιδευομένων φοιτητών που θήτευσαν στο ίδρυμα, καθώς και των εξωτερικών συνεργατών. Όλοι αυτοί αποτελούν το ΕΛΙΑΜΕΠ, μια κατά γενική ομολογία επιτυχημένη προσπάθεια παραγωγής σκέψης και προτάσεων πολιτικής τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόεδροι του ΕΛΙΑΜΕΠ: Θεόδωρος Ντεγιάννης, Ναύαρχος 1988 – 1992, Θεόδωρος Κουλούμπης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών 1993 – 1995, Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ 1996 – 2000, Λουκάς Τσούκαλης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών 2001 –

Η ιστορία του ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελεί μια υπόσχεση αισιοδοξίας, ότι η πρωτοβουλία, η φαντασία, η αξιοκρατία και η σκληρή δουλειά τελικά ευοδώνονται. Πρόκειται για την ιστορία ενός ιδρύματος που δεν είχε την τύχη άλλων θνησιγενών προσπαθειών, γιατί βρήκε εύφορο έδαφος: κάποιους ανθρώπους που φρόντισαν η ιδέα να καρπίσει και να εδραιωθεί. Τα ονόματα των πρωταγωνιστών είναι γνωστά, όμως υπάρχουν και των πολλών δευτεραγωνιστών ή των εκπαιδευομένων φοιτητών που θήτευσαν στο ίδρυμα, καθώς και των εξωτερικών συνεργατών. Όλοι αυτοί αποτελούν το ΕΛΙΑΜΕΠ, μια κατά γενική ομολογία επιτυχημένη προσπάθεια παραγωγής σκέψης και προτάσεων πολιτικής τα τελευταία 20 χρόνια. Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο-αφιέρωμα στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

 

 • 1988 ΄Ιδρυση ΕΛΙΑΜΕΠ

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μια ομάδα πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, διπλωματών και δημοσιογράφων άρχισε να δραστηριοποιείται με στόχο τη διατύπωση μιας ανεξάρτητης επιστημονικής θεώρησης των εξελίξεων στις περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Ευξείνου Πόντου, στους τομείς της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των διατλαντικών σχέσεων. Τον Απρίλιο του 1988, η πρωτοβουλία αυτή απέκτησε θεσμική υπόσταση με την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Πρωτεργάτες του υπήρξαν οι καθηγητές Θάνος Βερέμης, Γιάννης Βαληνάκης και Θεόδωρος Κουλουμπής και ο Ναύαρχος ε.α. Θεόδωρος Ντεγιάννης.

 • 1988 Εθελοντισμός

Από την πρώτη στιγμή το ΕΛΙΑΜΕΠ στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά νέων ανθρώπων, φοιτητών και ερευνητών. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην εκπαίδευση νέων ερευνητών. Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή των εκπαιδευόμενων συνεργατών στη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης του Ιδρύματος.

 • 1989 Southeast European Yearbook

Δημοσίευση της πρώτης ετήσιας αγγλόφωνης έκδοσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Southeast European Yearbook. Για τα επόμενα 12 χρόνια, το Yearbook αποτέλεσε μια έκδοση αναφοράς σχετικά με τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και εκδημοκρατισμού. Τον επόμενο χρόνο άρχισε να εκδίδεται ετησίως και η ελληνόφωνη Επετηρίδα Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής.

 • 1989 Ετήσια Διάλεξη

Εγκαινιάζεται η «Ετήσια Διάλεξη» του ΕΛΙΑΜΕΠ με ομιλητή τον Sir Michael Howard, Καθηγητή στην Οξφόρδη και πρόεδρο του International Institute for Strategic Studies (IISS). Τον θεσμό της «Ετήσιας Διάλεξης» τίμησαν τα επόμενα χρόνια σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας  Carl Bildt, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Richard Holbrooke, ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Carlos Westendorp, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου  Amr Moussa, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης Willem van Eekelen, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Μεγ. Βρετανίας Lord Owen, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου  και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Pascal Lamy, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Olli Rehn, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης  Chris Patten, ο πρέσβης ε.τ.  Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος.

 • 1990 Διεθνή Σεμινάρια Χάλκης

Εγκαινιάζονται τα Διεθνή Σεμινάρια Χάλκης, τα οποία καθιερώνονται ως ένα από τα σημαντικότερα «θερινά εκπαιδευτικά σχολεία» για νέους ηγήτορες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, της Μεσογείου/Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας. Λαμβάνουν χώρα σε ετήσια βάση στο νησί της Χάλκης, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως χώρος ειρήνης και φιλίας των νέων όλου του κόσμου. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων στα σεμινάρια έχει ξεπεράσει ήδη τα 1200 άτομα από περισσότερες από 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Τα σεμινάρια έχουν διττό στόχο: (α) τη δημιουργία επαγγελματικών αλλά και φιλικών σχέσεων και δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων (νεότερα σε ηλικία άτομα που συχνά προορίζονται για σημαντικές θέσεις στις χώρες τους) για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, την ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών και την αύξηση της διακρατικής οικονομικής συνεργασίας στις χώρες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου/Μέσης Ανατολής, (β) τη συνεισφορά στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

 • 1991 Σεμινάριο Ιαπωνικών Σπουδών  

Πρώτο Σεμινάριο Ιαπωνικών Σπουδών (σε συνεργασία με το Japan Foundation και με την υποστήριξη του Japan External Trade Organisation). Παράλληλα, λειτούργησε στο πλαίσιο του ΕΛΙΑΜΕΠ ερευνητικό Κέντρο Ιαπωνικών Σπουδών, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά πέντε εκπαιδευτικά σεμινάρια.

 • 1993 Αλλαγή Ονομασίας

Το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής μετονομάζεται σε Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής διατηρώντας το ακρωνύμιο ΕΛΙΑΜΕΠ. Η νέα ονομασία του Ιδρύματος εμπεριείχε ένα σαφές μήνυμα: στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εκκολαπτόμενης συλλογικής κυριαρχίας των κρατών μελών της, πρέπει να διαχωρισθεί η ευρωπαϊκή πολιτική από την υπόλοιπη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Ως συνέπεια αυτής της αλλαγής, τα επόμενα χρόνια το ΕΛΙΑΜΕΠ διεύρυνε σημαντικά τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα με την υλοποίηση ικανού αριθμού προγραμμάτων, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων, σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μετανάστευσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρηστής διακυβέρνησης και μεταρρύθμισης του τομέα ασφάλειας (Security Sector Reform), ενέργειας.

 • 1993  Διεθνές Συνέδριο Δικτύου Διευθυντών Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων 

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συμμετοχή του Ιδρύματος στο διεθνές γίγνεσθαι και κυρίως στη δραστηριοποίησή του σε διεθνή δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό το ΕΛΙΑΜΕΠ αναλαμβάνει την προεδρία και διοργανώνει στη Ρόδο διεθνές συνέδριο του δικτύου Διευθυντών Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων.

 • 1993 Πρόγραμμα για τη μη-διασπορά πυρηνικών όπλων

Την ελληνική παρουσία σε ένα θεματικό τομέα αυξανόμενης σπουδαιότητας σηματοδότησε το Πρόγραμμα για τη Μη-Διασπορά Πυρηνικών Όπλων σε συνεργασία με το Frankfurt Peace Research Institute και το Rockefeller Brothers Fund.

 • 1995 Συμμετοχή σε Διεθνή Δίκτυα

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης του ΕΛΙΑΜΕΠ εντάσσεται και συμμετέχει ενεργά στο European Information Network on International Relations and Area Studies (EINIRAS).

 • 1995 Σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων

Το ΕΛΙΑΜΕΠ εγκαινιάζει μια μακρόχρονη συνεργασία με το United States Institute of Peace (USIP) με τη διοργάνωση σεμιναρίων επίλυσης συγκρούσεων για υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών στις παραπάνω περιοχές. Οι περιοχές ενδιαφέροντος σε θέματα επίλυσης συγκρούσεων θα διευρυνθούν και με τη Μεσόγειο/Μέση Ανατολή, ενώ βασική προτεραιότητα αποτελούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

 • 1995 Έκδοση του «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ»

Αρκετά χρόνια πριν από την ελληνοτουρκική προσέγγιση του 1999 και τη «διπλωματία των σεισμών», το ΕΛΙΑΜΕΠ προσπάθησε να συμβάλει στο χτίσιμο γεφυρών σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών με τη γειτονική χώρα, θεωρώντας ότι, συμπληρωματικά σε μια αποτελεσματική εξωτερική και αμυντική πολιτική, οι επαφές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, τόσο σε επίπεδο επαγγελματικών ομάδων (πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων, κλπ), όσο και προσωπικοτήτων, μπορούν να έχουν θετικές συνέπειες για την ελληνική ασφάλεια αλλά και τις διμερείς σχέσεις. Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση όσων ασχολούνται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και της ελληνικής κοινής γνώμης γενικότερα, εκδίδεται ο συλλογικός τόμος «Η Τουρκία Σήμερα», που θα συμπληρωθεί το 2002 από τη «Σύγχρονη Τουρκία: Κοινωνία, Οικονομία και Εξωτερική Πολιτική», με τη συμβολή σημαντικών Ελλήνων, Τούρκων, Ευρωπαίων και Αμερικανών ειδικών.

 • 1996 Προτάσεις για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο

Tο ΕΛΙΑΜΕΠ δημοσιεύει δύο προτάσεις για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο (σε συνέχεια επισκέψεων και επαφών στο Βελιγράδι και την Πρίστινα). Μέσω ομάδων εργασίας και σχετικών συναντήσεων, αλλά και της αποστολής των δημοσιευμένων συμπερασμάτων και προτάσεων σε κυβερνήσεις, επιλεγμένους μη-κυβερνητικούς οργανισμούς δημόσιας πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το ΕΛΙΑΜΕΠ προσπάθησε να συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτικών που οδηγούν σε μια ομαλή μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ιδίως των δυτικών Βαλκανίων) στη σταθερότητα και την ασφάλεια, προαπαιτούμενων για την ενσωμάτωσή της στην ευρωατλαντική κοινότητα.

 • 1997 EuroMeSCo

Συμμετοχή του ΕΛΙΑΜΕΠ στο δίκτυο EuroMeSCo (Euro-Mediterranean Study Commission) που ασχολείται με θέματα μεσογειακής ασφάλειας και ευρω-μεσογειακής συνεργασίας (ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για το Ίδρυμα). Το 2004-2006 το ΕΛΙΑΜΕΠ αναλαμβάνει τη (συν)προεδρία της EuroMeSCo, ενώ από το 2006 αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του δικτύου. Βασική προτεραιότητα του ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελεί η διασφάλιση της ελληνικής παρουσίας και ενεργού συμμετοχής σε διάφορες ευρωπαϊκές και περιφερειακές πρωτοβουλίες και διεργασίες σε μη-κυβερνητικό επίπεδο.

 • 1998 Kosovo: Avoiding Another Balkan War

Δημοσίευση της πρώτης διεθνούς έκδοσης με προτάσεις για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου (Kosovo: Avoiding Another Balkan war). Το 1999 παρουσιάστηκαν και νέες προτάσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

 • 2000 Διεθνείς Συναντήσεις Ύδρας

Έναρξη των Διεθνών Συναντήσεων Ύδρας σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο που επαναλήφθηκαν για αρκετά χρόνια. Επίσης, το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις «Στρατηγικού Διαλόγου» με ινστιτούτα από τη Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία, Ινδία, Ρωσία και Ισραήλ, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τη διευκόλυνση της ερευνητικής συνεργασίας.

 • 2000 Marshall Memorial Fellowship Program

Το ΕΛΙΑΜΕΠ αναλαμβάνει, ύστερα από πρόταση του German Marshall Fund of the United States, τον συντονισμό του Marshall Memorial Fellowship Program στην Ελλάδα. Οι υποτροφίες έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου Ευρωπαίων και Αμερικανών νέων ηγετών, μέσα στα πλαίσια ενδυνάμωσης της διατλαντικής συνεργασίας. Το German Marshall Fund χορηγεί πάνω από 100 υποτροφίες κάθε χρόνο σε νέους Ευρωπαίους και Αμερικανούς δημοσιογράφους, εκπροσώπους του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου και μη κυβερνητικών οργανισμών που ταξιδεύουν για να γνωρίσουν τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς θεσμούς και κοινωνίες, καθώς και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 • 2001 – Journal Of Southeast European & Black Sea Studies (London: Taylor & Francis Group)

Ξεκινά η έκδοση του Journal of Southeast European & Black Sea Studies (London: Taylor & Francis), που αποτελεί την επίσημη επιστημονική επιθεώρηση του ΕΛΙΑΜΕΠ και δημοσιεύεται τέσσερις φορές το χρόνο. Σκοπός της Επιθεώρησης είναι να εδραιώσει μια γραμμή επιστημονικής επικοινωνίας με τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας. Τα κύρια ερευνητικά πεδία που καλύπτονται μέσα από τα κείμενα της επιθεώρησης είναι η Πολιτική, η Πολιτική Οικονομία, οι Διεθνείς Σχέσεις και η Σύγχρονη Ιστορία. Η επιθεώρηση διατηρεί τόσο ακαδημαϊκή, όσο και πρακτική προσέγγιση. Από το 2007, η επιθεώρηση συμπεριλαμβάνεται στο ISI Social Science Citation Index (SSCI).

 • 2001 Σεμινάρια επιμόρφωσης στελεχών των Γενικών Επιτελείων

Στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας του με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ, το ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποιεί σε ετήσια βάση σεμινάρια επιμόρφωσης στελεχών των Γενικών Επιτελείων. Η συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει επίσης την εκπόνηση μελετών, καθώς και την τακτική διδακτική δραστηριότητα στελεχών του ΕΛΙΑΜΕΠ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ενόπλων Δυνάμεων και τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών.

 • 2001 Συνεργασία με το Ίδρύμα Α. Σ. Ωνάσης

Θεσμοθετείται συνεργασία με το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης για την επιστημονική υποστήριξη και φιλοξενία των αλλοδαπών υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης. Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει μέσω της συνεργασίας αυτής την ανανέωση του υλικού της βιβλιοθήκης.

 • 2002 Southeastern Europe And Transatlantic Relations

Το ΕΛΙΑΜΕΠ με την υποστήριξη του German Marshall Fund of the US θεσμοθετεί το Forum on New Security Issues: Shared Interests and Values between Southeast Europe and the Transatlantic Community. H πρωτοβουλία αυτή εστίασε σε μια σειρά ομάδων εργασίας για το οργανωμένο έγκλημα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα ασφάλειας στην περιοχή υπονομεύοντας τη σταθερότητα και τον εκδημοκρατισμό της, απαραίτητα στοιχεία για τη σταδιακή ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους διατλαντικούς θεσμούς.

 • 2002 Σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ευρώπη του 21ου αιώνα

Με ερέθισμα την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αλλά και της ομαλής ένταξης των μουσουλμανικών κοινοτήτων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, το ΕΛΙΑΜΕΠ αποφάσισε να διεξάγει μια έρευνα με στόχο τη μελέτη της διαφορετικότητας των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και της γενικότερης σχέσης Χριστιανών-Μουσουλμάνων στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

 • 2003 Μόνιμη Στέγη

Το ίδρυμα άλλαξε τρείς φορές στέγη ώσπου να αποκτήσει το ιδιόκτητο ενδιαίτημά του: από το Πεδίο του Άρεως (Σχολή Εθνικής Άμυνας), στην οδό Ακαδημίας, στην οδό Ξενοφώντος και το 2003 στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, οπότε και κατέστη δυνατή η απόκτηση ιδιόκτητου χώρου για τη στέγαση των γραφείων του χάρις στις ευγενικές χορηγίες των Ιδρυμάτων Λεβέντη και Νιάρχου. Σημαντική ήταν, επίσης, η συμβολή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, των εταιριών ΑΕ ΤΙΤΑΝ και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ομίλου Ευθυμιάδη.

 • 2003 Κείμενα Πολιτικής

Με δεδομένη την έμφαση στην παραγωγή ιδεών και προτάσεων πολιτικής, και λιγότερο στη θεωρητική έρευνα, το ΕΛΙΑΜΕΠ καθιερώνει τη σειρά Κειμένων Πολιτικής που έχουν ως στόχο την παραγωγή ρεαλιστικών προτάσεων πολιτικής σε θέματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, καθώς και σε σημαντικά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

 • 2003 Ευρωπαϊκά Σεμινάρια

Θεσμοθέτηση των «Ευρωπαϊκών Σεμιναρίων»,αρχικά στο πλαίσιο των Διεθνών Σεμιναρίων Χάλκης. Η μεγάλη επιτυχία τους οδήγησε στην δημιουργία ενός ξεχωριστού ετήσιου θεσμού συναντήσεων υψηλού επιπέδου για ευρωπαϊκά θέματα. Η θεματική των σεμιναρίων επικεντρώθηκε στις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις για την Ευρώπη και το ρόλο της ΕΕ στη γειτονιά της και τον κόσμο ευρύτερα. Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, πανεπιστημιακοί και διαμορφωτές πολιτικής από όλη την Ευρώπη. Από το 2006 διοργανώνονται με την υποστήριξη του Jean Monnet Lifelong Learning Programme της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 • 2003 Κολλέγιο της Ευρώπης

Το ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο Κολλέγιο της Ευρώπης και τους Έλληνες υποψήφιους, φιλοξενώντας την Επιτροπή Επιλογής Ελλήνων Υποψηφίων για το Κολλέγιο της Ευρώπης.

 • 2004 Μετανάστευση – Ανθρώπινα Δικαιώματα – Κοινωνία των Πολιτών

Είσοδος του ΕΛΙΑΜΕΠ στον «χώρο» της μετανάστευσης, με την υλοποίηση σειράς ερευνητικών προγραμμάτων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων. Πέραν της μετανάστευσης, το ΕΛΙΑΜΕΠ διεύρυνε σημαντικά τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα με την υλοποίηση ικανού αριθμού προγραμμάτων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χρηστής διακυβέρνησης, κοινωνίας των πολιτών και ενεργού συμμετοχής στη δημόσια ζωή.

 • 2004 Μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ασφάλειας και χρηστή διακυβέρνηση

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του ΕΛΙΑΜΕΠ για θέματα μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ασφάλειας και χρηστής διακυβέρνησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, πραγματοποιείται εκπαιδευτικό σεμινάριο στα Τίρανα με θέμα «Security Sector Reform (SSR) in Albania» με την υποστήριξη του NATO’s Science Programme. Οι δραστηριότητες του ΕΛΙΑΜΕΠ σε θέματα Security Sector Reform συνεχίζονται μέσα από σειρά σχετικών δημοσιεύσεων καθώς και δράσεων στο πλαίσιο του δικτύου Initiative for Peace Building.

 • 2004 Arab Reform Initiative

Το ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται μέλος του Arab Reform Initiative (μαζί με τα: Council on Foreign Relations, EU Institute for Security Studies, Centre for European Reform, FRIDE και ερευνητικά κέντρα από δέκα αραβικές χώρες). Η συμμετοχή του ΕΛΙΑΜΕΠ στο δίκτυο αυτό εντάσσεται, μεταξύ άλλων, στο ευρύτερο ενδιαφέρον του για θέματα που σχετίζονται με την αναμόρφωση του τομέα ασφάλειας και τη χρηστή διακυβέρνηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο/Μέση Ανατολή.

 • 2004 ΕΡΜΗΣ- Πρόγραμμα Θεσμικής Συνεργασίας

Το ΕΛΙΑΜΕΠ δημιουργεί το δίκτυο ΕΡΜΗΣ σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης συνεργασίας με τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Το 2006 μετονομάζεται σε «Πρόγραμμα θεσμικής συνεργασίας», ούτως ώστε να συμπεριλάβει και διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Ελλάδα, επιχειρηματικούς συνδέσμους και άλλους φορείς. Στόχο αποτελεί η δημιουργία ενός ευρέος δικτύου θεσμικών συνδρομητών και η εξασφάλιση οικονομικής υποστήριξης για τα αναπτυξιακά και ερευνητικά προγράμματα του Ιδρύματος.

 • 2005 Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Bilgi

Έναρξη συνεργασίας με ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τουρκίας, το Πανεπιστήμιο Bilgi, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διεθνών Σχέσεων με έμφαση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις (MA in International Relations with a concentration in Greek-Turkish relations) Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι, μεταξύ άλλων, Θεωρίες Διεθνών Σχέσεων, Ανάλυση Εξωτερικής Πολιτικής, Πολιτικό Σύστημα σε Ελλάδα-Τουρκία, Εθνικισμός (προσέγγιση συγκριτικής πολιτικής). Το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα απευθύνεται σε διπλωμάτες, δημοσιογράφους, κρατικούς αξιωματούχους και μελλοντικούς πανεπιστημιακούς που επιθυμούν να μελετήσουν διάφορες πτυχές των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 • 2005 Συμβολή στο διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκών Δεξαμενών Σκέψης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τον Σεπτέμβριο του 2005 το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε συνάντηση Διευθυντών 15 μεγάλων Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων για να συζητήσουν το ρόλο της ΕΕ στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Το συνέδριο αυτό στο οποίο συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Bureau of European Policy Advisors (BEPA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Kasteel Gravenhof στο Βέλγιο.

 • 2006 Συζητώντας για μεταρρυθμίσεις – ανώτατη εκπαίδευση

Επιθυμώντας να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, το ΕΛΙΑΜΕΠ παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας συγκριτικής μελέτης για τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Το σχετικό Κείμενο Πολιτικής συνοψίζει τα πορίσματα της εμπειρικής έρευνας για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις σε ζητήματα προτεραιότητας όπως η ενίσχυση της άμιλλας στο εσωτερικό του συστήματος, η θεσμική θωράκιση της διοίκησης και η ενίσχυση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, η προστασία του πανεπιστημιακού χώρου, η προώθηση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, η αύξηση και αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημόσιων πόρων για τα πανεπιστήμια και η αξιοποίηση μη-κρατικών πηγών χρηματοδότησης.

 • 2006 Συμμετοχή σε Δίκτυα Αριστείας

Το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχει σε δύο Δίκτυα Αριστείας (Networks of Excellence), τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το EU-CONSENT – Wider Europe, Deeper Integration? και το RECWOWE – Reconciling Work and Welfare, που μελετά ζητήματα εργασίας και κοινωνικής πρόνοιας στην Ευρώπη.

 • 2006 Προτάσεις για την προστασία των Ορθόδοξων θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο

Η δημοσίευση προτάσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ για την προστασία των ορθόδοξων θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο ήταν αποτέλεσμα προσεκτικής ανάλυσης και αξιολόγησης από ομάδα ειδικών στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Η συμβολή αυτή ήταν στο πνεύμα των προτάσεων του Πρέσβη Kai Eide, στις οποίες βασίστηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις αποφάσεις του στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, για την προστασία των Ορθόδοξων Σερβικών μνημείων και ιδρυμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και των κατευθυντήριων γραμμών της Ομάδας Επαφής για μια συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Στοιχεία της εν λόγω πρότασης αξιοποιήθηκαν από την ομάδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Martti Αhtisaari.

 • 2007 Ερευνητική θέση για Ευρωπαϊκά Θέματα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης της ενασχόλησης του ΕΛΙΑΜΕΠ με διαχρονικά ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής σε περιοχές και τομείς όπως οι ευρωπαϊκές διεργασίες, τα Βαλκάνια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, οι διατλαντικές σχέσεις και άλλα σημαντικά ζητήματα διεθνούς πολιτικής, θεσμοθετείται θέση ερευνητή για Ευρωπαϊκά θέματα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωστοπούλου. Στο πλαίσιο της εν λόγω ερευνητικής έδρας εκπονούνται μελέτες και οργανώνονται συνέδρια και συναντήσεις εργασίας με θέμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Θα επιδιωχθεί η δημιουργία και άλλων «ερευνητικών εδρών» με στόχο, μεταξύ άλλων, και την εκπαίδευση νέων επιστημόνων, ερευνητών και ειδικών για τη δημιουργία μιας «κρίσιμης μάζας» που θα στελεχώσει διάφορες υπηρεσίες, διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστημιακά τμήματα.

 • 2007 Κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη ασφάλεια

Σε μια προσπάθεια συμβολής στη διαχείριση της σημαντικότερης παγκόσμιας πρόκλησης, το ΕΛΙΑΜΕΠ ενεργοποιείται στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης ασφάλειας, συνεργαζόμενο σε προγράμματα και δραστηριότητες με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 • 2007 Αγωγοί φυσικού αερίου και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Καθώς η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ελληνοτουρκική προσέγγιση προσελκύουν το ενδιαφέρον ειδικών και μη, το ΕΛΙΑΜΕΠ μελετά την επίδραση της ελληνοτουρκικής ενεργειακής συνεργασίας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έμφαση δίνεται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TGI (Turkey-Greece-Italy Interconnector), ο οποίος θα συνδέσει τα δίκτυα Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας.

 • 2007 Initiative For Peacebuilding (IfP)

Το ΕΛΙΑΜΕΠ εντάσσεται στο δίκτυο Initiative for Peacebuilding (IfP), μαζί με άλλα εννέα ευρωπαϊκά ινστιτούτα. Το IfP χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δραστηριοποιείται σε θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επίλυσης συγκρούσεων.

 • 2007 Διεθνής Αναγνώριση – Απονομή του βραβείου Golden Star 

Απονομή του βραβείου Golden Star από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πρόγραμμα του ΕΛΙΑΜΕΠ “Communicating EU values across Greece” (Διάδοση των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα). Τα βραβεία απονέμονται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ευρώπη για τους πολίτες”, ένα νέο πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στην ανάγκη για προαγωγή της συμμετοχής των πολιτών στην οικοδόμηση της Ευρώπης.

 • 2007 Συμβολή στη διαμόρφωση προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης

Το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχει στο δίκτυο ευρωπαϊκών ινστιτούτων διεθνών σχέσεων Τhink Global Act European, το οποίο δημιούργησαν το Νotre Europe και το Fondation pour l’Innovation Politique (Fondapol) με στόχο να συμβάλουν με προτάσεις πολιτικής στις επόμενες τρεις προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – της Γαλλίας, της Τσεχίας και της Σουηδίας (Ιούλιος 2008 – Δεκέμβριος 2009).

 • 2008 Συμβολή στη διαμόρφωση του ρόλου της ΕΕ στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον

Η ΕΕ καλείται να ανταποκριθεί δυναμικά και αποτελεσματικά στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Μέσω της πρωτοβουλίας  «An EU ”fit for purpose” in a global age», το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχει μαζί με το Policy Network του Λονδίνου και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναντήσεις σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες με τη συμμετοχή πολιτικών και πανεπιστημιακών. Στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση προτάσεων  για τις ευρωπαϊκές πολιτικές επιλογές στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Οι τελικές προτάσεις θα παρουσιαστούν σε δύο μεγάλα συνέδρια στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

 • 2008 “Θέσεις ΕΛΙΑΜΕΠ”

Το ΕΛΙΑΜΕΠ ξεκινά μια νέα εκδοτική σειρά, το ELIAMEP Thesis/Θέσεις ΕΛΙΑΜΕΠ. Η νέα αυτή σειρά σύντομων κειμένων πολιτικής θα εκδίδεται αρκετές φορές τον χρόνο και θα καλύπτει θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το ρόλο της Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και σημαντικές εξελίξεις από το χώρο των διεθνών σχέσεων.

 • 2008 ELIAMEP Blog Section

Τo ΕΛΙΑΜΕΠ, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης και ανανέωσης της διαδικτυακής του παρουσίας, δημιούργησε ένα συλλογικό ιστολόγιο (blog section) με στόχο τον εμπλουτισμό του δημόσιου διαλόγου σε θέματα σχετικά με τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητές του. Στο blogs@eliamep, οι ερευνητές του ΕΛΙΑΜΕΠ,  και όχι μόνο, θα διατυπώνουν αλλά και θα θέτουν προς δημόσια συζήτηση απόψεις και ιδέες σε επίκαιρα ζητήματα. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης με τους ενημερωμένους πολίτες και το σύνολο της ερευνητικής κοινότητας.για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

 • 2009 Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ

In 2009 ELIAMEP became one of the 17 institutions in Greece, chosen by the European Commission to host Europe Direct Information Centers for the next programming period (2009-2012). The Centers aim at bringing citizens living in Greece closer to the European Union by offering them multifaceted and well-documented information on all European issues that are of interest to them. Citizens can contact the ELIAMEP’s Europe Direct Center to ask for information regarding, for example, the structure and functioning of European institutions; European legislation; citizens’ rights; ways of participating in the drafting of European policies and in European political life; funding opportunities offered by the EU; studying or working in other EU member states, etc. The Center also offer free copies of official EU publications and Internet access in order for visitors to search for online information with the help of the center’s specialized staff. Last but not least, it disseminates information about the EU and contributes to promoting the public debate on European issues through running a special website, organizing round-table discussions, visits to schools and other events, and maintaining contacts with the media.

 

 • 2009 Halki International Seminars

The 2009 Halki International Seminars, which celebrated their 20th anniversary, focused on the role of the transatlantic institutions in helping local stakeholders address security challenges in the Middle East, the Black Sea and Southeastern Europe. Ιt was a sign of general acceptance that this year’s group was one of the strongest in recent years, as well as one of the most populous comprised of 75 participants.

 

 • 2009 European Seminars

In the framework of its European Seminars, the Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP) organized an international high-level conference entitled “The Delphic Oracle on Europe: Politics and Policies“. In the course of the conference a group of around 40 leading academics, practitioners, think tankers and journalists analyzed and evaluated the outcome of the 2009 European elections and debated the redefinition of economic governance in the EU in light of the current global crisis, Europe’s global role in a rapidly changing international environment, the perspectives for a “Green Europe”, and the future of the Lisbon Treaty.

 

 • 2010 BODOSSAKI Post Doctoral Research Fellowship

In an effort to upgrade ELIAMEP’s involvement in traditional issues of foreign and defence policy in areas and fields such as European integration, the Balkans, Greek-Turkish relations, the Mediterranean and the Middle East, transatlantic relations and other important issues of international politics, ELIAMEP launched, in 2010, a new post-doctoral research fellowship was established with the kind support of the Bodossaki Foundation. Along with the Stavros Costopoulos Research Fellowship, this new research post, supported by the Bodossaki Foundation, will further ELIAMEP’s ambition to establish more research fellowships in Greece and contribute to educating a new generation of scientists, researchers and experts to staff international organisations, public and private sector entities and university departments.

 

 • 2010 European website on integration

This website is an initiative of the European Commission, aiming to provide policy makers and practitioners working on integration throughout Europe with a tool for the exchange of information and good practice. Among others, it includes information on funding opportunities for integration projects; a documentation library for integration-related documents (legislation, reports, policy papers, etc); examples of integration “good practice” in a range of thematic areas; a directory of other members of the integration community around Europe, including potential project partners, etc.

 

 • 2011 Perspectives on the Crisis in Greece

There is an abundance of information and debates on the crisis which has shaken Greece and has challenged the Eurozone since May 2010 when it became apparent that Greece was unable to service its soaring debt. In the summer of 2010 the European Commission (EC), the European Central Bank (ECB) and the International Monetary Fund (MF), the so-called ‘troika’, bailed it out. In July 2011 a second rescue package was offered to Greece on the condition of structural reforms which the Greek government has promised to implement.

ELIAMEP has started pooling together academic and policy-oriented papers on the crisis, published electronically or in printed form. It also offered press reviews on the issue. The aim of the Foundation has been to provide informed citizens of Greece, Europe and the world with selected pieces of economic, political, social and cultural analysis which go beyond a descriptive presentation of the crisis.  Visitors of its website were able to read on-line or download any of the papers or reports made available for free through this site. Visitors have also been welcome to suggest the addition of new papers or reports to this collection.

 • 2011 Launch of ELIAMEP’S Twitter Account

ELIAMEP’s online presence is strengthened with the launch of twitter account-                 https://twitter.com/eliamepgr?lang=el

 

 • 2011 South-Eeast Europe Programme

The South-East Europe Programme of the Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP) was set up in 2011. Research and policy analysis on Balkan affairs has a long tradition in ELIAMEP going back to its founding in 1988. The Programme intends to follow that legacy of high quality scholarly and policy work. The South-East Europe Programme publishes policy analyses and research findings through the standard publishing outlets of ELIAMEP. It also reaches wider audiences by publishing short articles and op-eds in prominent Greek and international media and its news are communicated to several thousand subscribers through the mailing lists of ELIAMEP and the South-East Europe Programme as well as through social media. Last but not least, the South-East Europe Programme is associated with the academic journal Southeast European and Black Sea Studies, published by ELIAMEP in partnership with Taylor & Francis.

 

 • 2012 launch of the SLAVIC, EAST EUROPEAN AND EURASIAN STUDIES

In 2012, ELIAMEP launched a new research Programme in Slavic, East European and Eurasian Studies. The main purpose of this Programme is to provide first-class research and policy advice on topics relevant to political and economic developments in the former Soviet Union.

 • 2012 Launch of the Middle East – Mediterannean Report

Although Greek economic and political interests in South-eastern Europe and relations with Turkey will continue to be Greece’s top foreign policy priorities, the Mediterranean/Middle East is becoming a region of growing importance. The Middle East-Mediterranean Report aimed to present the major developments in the aforementioned regions and analyze their consequences.

 

 • 2012 Prospects of the EU

In 2012, ELIAMEP organized the 9th European Seminar dedicated to the question of how Europe will avoid becoming irrelevant in the rapidly changing global environment. Furthermore, it joined a research project on the European External Action Service and National Diplomacies, led by the European Policy Centre (EPC) and the Finnish Institute for International Affairs, as well as a project on European Think Tanks at a Crossroads, led by the Centre for Liberal Strategies. It also contributed to a study on future scenarios for the Eurozone conducted by the Friedrich Ebert Stiftung. At the same time, it continued its participation in the Think Global Act European project and the LISBOAN network; presented the results of the first two stages of the study on the evaluation and further exploitation of European financial resources by Greece; and continued providing information and promoting the public dialogue on EU affairs through the Europe Direct Information Center hosted at its premises.

 

 • 2013 Crisis Observatory

The Crisis Observatory is an initiative of the Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP), with the support of the “Stavros Niarchos” Foundation. The Crisis Observatory’s guiding principle is the presentation of new research, policy proposals and information, which are based on solid arguments and empirical evidence, with a view to improving the level of public discourse about the crisis.

 

 • 2013 New Pact for Europe

International collaborative project, funded by a consortium of major European foundations, which aimed at promoting a Europe-wide debate on the three fundamental questions, which need to be answered for developing an effective response to the multi-dimensional crisis Europeans are facing: What do we need the EU for? What needs to be done? How should it be done?

 

 • 2014 ERC Grant in the area of Social Sciences and Humanities

ELIAMEP is the first Research Centre to host an ERC grant in Greece in the area of Social Sciences and Humanities. GRASSROOTSMOBILISE is a five year research programme based at the Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP), and funded by the European Research Council (ERC). The programme will be studying grassroots level mobilisations ‘in the shadow’ of European Court of Human Rights religious freedoms jurisprudence.

 

 • 2015 ELIAMEP’s Project is selected as success story

The project “The EU and its Discontents – Time for a New Grand Bargain?” has been selected as success story by a panel of experts from the European Commission, on the basis of a selection process according to rigorous criteria regarding the quality, relevance and results of the project. It has also been marked as such in the Erasmus+ Projects Results Platform.

 

 • 2015 International Advisory Board and Scientific Council added to governance structure

ELIAMEP is supported by an International Advisory Board and a Scientific Council.

 

 • 2016 White Paper on Greek Foreign Policy, Defense and Security

ELIAMEP White Paper on Greek Foreign Policy, Defence and Security, edited by Director General of ELIAMEP, Dr. Thanos Dokos, aimed at constituting a high-level strategy textbook by outlining objectives of the Greek national strategy and defining partners and regions of high interest. In this context, relations of Greece with the EU and important countries were analysed, while attention was also paid to the institutional framework of Greek foreign policy. The White Paper also presented current dilemmas and future opportunities for Greek foreign policy, defence and security and attempted to make realistic policy recommendations .

 

 • 2017 ACADEMY OF ATHENS AWARDS ELIAMEP

Following the publication of ELIAMEP White Book on Greek Foreign Policy, Defence and Security, the Athens Academy gave an award to the Foundation. ELIAMEP’s President, Professor Loukas Tsoukalis received the prize on 21 December 2017 and stated that ‘This prize is a great honour and recognition of ELIAMEP’s work in the last 30 years.