Η Ana Krstinovska είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις Πολιτικές Επιστήμες – Πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο Κύριλλου και Μεθόδιου στα Σκόπια, με ειδίκευση στις σχέσεις των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και την Κίνα.

Επί του παρόντος είναι πρόεδρος της ESTIMA, think-tank και συμβουλευτική εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία. Παλαιότερα ήταν υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, πρώτη γραμματέας στην αποστολή της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες και σύμβουλος διεθνούς συνεργασίας του πρωθυπουργού. Το 2021 έγινε μέλος του Μόνιμου Συμβουλίου Στρατηγικής Εξωτερικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Από το 2018, εργάζεται στην κοινότητα των think-tanks σε διάφορα ερευνητικά έργα ανάπτυξης ικανοτήτων, συνδυάζοντας την εμπειρία της στη χάραξη πολιτικής με την ακαδημαϊκό χώρο και την προοπτική της κοινωνίας των πολιτών. Οι εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές της εργασίες περιλαμβάνουν θέματα όπως η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η ορθή διακυβέρνηση. Έχει εφαρμόσει πιλοτικά την εισαγωγή περιεχομένου σχετικά με την ΕΕ σε 4 λύκεια στη Βόρεια Μακεδονία και έχει υποστηρίξει την ενισχυμένη ένταξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ, ιδίως σε μεγάλα έργα υποδομής.

Το ενδιαφέρον της για την Κίνα περιστρέφεται γύρω από την εξωτερική πολιτική της Κίνας, την Πρωτοβουλία “Belt and Road” και την Πλατφόρμα Συνεργασίας Κίνας-Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση σε οικονομικά θέματα και την ήπια ισχύ. Έχει επίσης πραγματοποιήσει πρωτοποριακή έρευνα σχετικά με την αναπτυξιακή βοήθεια της Κίνας προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τον ρόλο της Κίνας στο ζήτημα της κρατικής υπόστασης του Κοσόβου.

Απόφοιτος του Κολλεγίου της Ευρώπης στη Μπριζ, η Ana Krstinovska τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος InBev-Baillet Latour για την καλύτερη διατριβή στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας για το 2013. Είναι σινολόγος, με ειδίκευση στην κινεζική γλώσσα και λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, και μέλος του δικτύου CHOICE – Παρατηρητές της Κίνας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η Αna Krstinovska έχει συγγράψει περίπου 20 δημοσιεύσεις σχετικές με την Κίνα και έχει λάβει το βραβείο “Civil Society Scholar Award 2021” από τα Open Society Foundations.

Έχει γίνει αναφορά στην Ana Krstinovska σε πολλά διάσημα μέσα, (South China Morning Post, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η The Diplomat, η Aktualne κ.α), και έχει προσκληθεί να παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο για την Κίνα ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, κινέζικα, σλαβομακεδονικά, σερβικά/κροατικά/βοσνιακά και κατανοεί ιταλικά, ισπανικά και βουλγαρικά.