Ο Μπλεντάρ Φετά, Διεθνολόγος και Ερευνητικός Συνεργάτης του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, παρακολούθησε το Φόρουμ Νέων Ερευνητών του Euromed στη Μολίνα της Ισπανίας, όπου πάνω από 25 ειδικοί από διαφορετικά ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον Ευρωμεσογειακό χώρο συζήτησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα.

Στην παρουσίαση του, ο Φετά μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι από την περιοχή της Μεσογείου αντιλαμβάνονται τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Φετά «η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει τον πόλεμο της Ουκρανίας να διαφέρει σημαντικά από τους προηγούμενους. Διαδικτυακά κανάλια επικοινωνίας με παγκόσμια εμβέλεια έχουν εμπλακεί σε μια μάχη πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, επηρεάζοντας τους νέους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Δυστυχώς, παρατηρείται ένα κύμα παραπληροφόρησης κυρίως σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιούνται από τη νεολαία, όπως το TikTok και το Snapchat. Αυτού του είδους η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να επηρεάσει τις απόψεις και τις αντιλήψεις των νέων όχι μόνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τον τρόπο που βλέπουν το μέλλον τους και τη στάση των κυβερνήσεων των χωρών τους σε σχέση με τον Ρώσο-ουκρανικό πόλεμο.

Ο Φετά υποστήριξε ότι «η διαδικτυακή προπαγάνδα και οι ιστορίες συνωμοσίας αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τους νέους καθώς διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων γενικότερα. Οι Ευρωμεσογειακές χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να παραμελήσουν το πρόβλημα αυτό. Επομένως, οι κυβερνήσεις τους οφείλουν να αντιστρέψουν τις αρνητικές τάσεις και να προστατεύσουν τη νέα γενιά από κάθε είδους προπαγάνδα».