Ο Μπλεντάρ Φετά και ο Αλέξανδρος Κούτρας συμμετείχαν σε συνέδριο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, που διοργάνωσε το Hanns Seidel Stiftung στο Ζάγκρεμπ, της Κροατίας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, με τη συμμετοχή 25 ειδικών και φορέων χάραξης πολιτικής πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή για την ΕΕ και τη γειτονιά της, γενικότερα εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, που επηρεάζουν την κατάσταση της ασφάλειας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα εξής θέματα:

§  «Η Ένταξη της Κροατίας στη Ζώνη Σένγκεν – Επιπτώσεις για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της ΕΕ».

§  «Μια νέα εποχή πολιτικής ασφάλειας – Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η  Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Οι ερευνητές του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετείχαν ενεργά με παρεμβάσεις τους στα υπό συζήτηση θέματα λόγω και της μακροχρόνιας ερευνητικής τους δραστηριότητας στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο Μπλεντάρ Φετά μίλησε για την ανάγκη μιας πιο συντονισμένης προσπάθειας, προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στην Ευρώπη από τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας βρίσκεται υπό πίεση την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και των ταξιδιωτικών περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας με πολλούς ανθρώπους να βλέπουν τα ανοιχτά σύνορα ως παράγοντα ευαλωτότητας, που αφήνει τις κοινωνίες εκτεθειμένες σε διαφορετικούς κινδύνους. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές κοινωνίες υποστηρίζουν την ιδέα της ανέγερσης περιφράξεων ή τοίχων ως μέτρα προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ιδέα του χώρου, Σένγκεν». Σύμφωνα με τον Φετά, «εάν η ζώνη Σένγκεν, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ χάσει την κοινωνική υποστήριξη, αυτό θα αποτελέσει μια πολύ κακή και θλιβερή εξέλιξη».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Φετά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πολυμερή ανταγωνισμό των διαφόρων διεθνών παικτών στην περιοχή με στόχο την ενίσχυση της επιρροής τους. “Οι χώρες της περιοχής, ως νέες σχετικά δημοκρατίες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην χειραγώγηση κακόβουλων παραγόντων. Ως εκ τούτου, απαιτείται πιο συντονισμένη προσπάθεια για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας έναντι της εξωτερικής πίεσης που προέρχεται από κακόβουλους παράγοντες, κρατικούς και μη, καθώς και περισσότερη αφοσίωση στην εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ”, τόνισε.