Το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε κλειστή εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιαστούν και να συζητηθούν τα βασικά ευρήματα του ερευνητικού έργου της Ε.Ε. PAVE (Προλαμβάνοντας και Αντιμετωπίζοντας τον Βίαιο Εξτρεμισμό μέσω της Κοινωνικής Ανθεκτικότητας στα Βαλκάνια και τη MENA – Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο « Οι τάσεις της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Δυτικά Βαλκάνια» παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας πεδίου, που έγιναν στο πλαίσιο του έργου, στη Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Σερβία.

Στη παρουσίαση αναδείχθηκαν οι διαστάσεις των δυναμικών της διαδικτυακής και μη (απο) ριζοσπαστικοποίησης στις υπό εξέταση χώρες, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά οι παράγοντες που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση τάσεων και εξελίξεων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με την εθνο-πολιτική και θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση.

Βασικοί ομιλητές ήταν οι Μπλεντάρ Φετά, Επιστημονικός συνεργάτης, Πρόγραμμα Ν.Α. Ευρώπης, ΕΛΙΑΜΕΠ και η Maja Halilovic Pastuovic, Marie Curie Senior Research Fellow, Trinity University of Dublin, ενώ ακολούθησε υπό τον συντονισμό του Ιωάννη Αρκακόλα, επικεφαλής του ΝΑΕ του ΕΛΙΑΜΕΠ σχολιασμός από την Μαριλένα Κοππά, Αν. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γιώργο Χρηστίδη, Ερευνητή Προγράμματος Ν.Α. Ευρώπης, ΕΛΙΑΜΕΠ / Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αντίστοιχα τα ευρήματα σχετικά με  την «Ευαλωτότητα των Κοινοτήτων Διασποράς σε χώρες της ΕΕ» από τον Τριαντάφυλλο Καρατράντο Ερευνητή, Πρόγραμμα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, ΕΛΙΑΜΕΠ και υπό τον συντονισμό του Ιωάννη Αρμακόλα έγινε σχολιασμός από τους Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Διευθυντή Εθνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και  Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλο, Καθηγητή, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με θέμα «Ριζοσπαστικοποίηση και προκλήσεις για την ασφάλεια της Ελλάδας» έγινε συζήτηση με παρεμβάσεις και ανταλλαγή απόψεων από τους Mιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ειδικό Σύμβουλο ΕΛΙΑΜΕΠ / Πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ινώ Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Παναγιώτη Τσάκωνα, Κύριο Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Εξωτερικής Πολιτικής & Ασφάλειας ΕΛΙΑΜΕΠ / Καθηγητή, Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τον συντονισμό της Αλεξάνδρας Βουδούρη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Πρόγραμμα Ν.Α. Ευρώπης, ΕΛΙΑΜΕΠ / Δημοσιογράφος

Δείτε το Πρόγραμμα εδώ.

Περισσότερα για το συνολικό έργο εδώ.

Περισσότερα για τις έρευνες σε Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο εδώ.