Για τα ευρήματα της επιτόπιας έρευνας, που πραγματοποίησε το πρόγραμμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, σχετικά με τη διαδικτυακή και μη (απο) ριζοσπαστικοποίηση στα Βαλκάνια μίλησε ο Μπλεντάρ Φετά  στην εκπομπή “Ξυπνάμε Μαζί, Ξεκινάμε Μαζί” του ΔΙΟΝ TV Θεσσαλονίκης και τη δημοσιογράφο Δήμητρα Μακρή. Συγκεκριμένα, η έρευνα πεδίου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος PAVE, διεξήχθη σε δύο δήμους της Βόρειας Μακεδονίας, το Τέτοβο και το Κουμάνοβο, προκειμένου να εξεταστούν οι παράγοντες που καθιστούν της κοινότητες αυτές ανθεκτικές ή μη στη ριζοσπαστικοποίηση.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Φετά ανέφερε ότι « ο εξτρεμισμός είναι παρών και στους δύο υπό εξέταση δήμους και τροφοδοτείται από διάφορους παράγοντες, που λειτουργούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, ο βίαιος εξτρεμισμός καθορίζεται από τις εθνοτικές συγκρούσεις, καθώς και τις ιδεολογίες, αντιλήψεις στις οποίες έχουν εκτεθεί οι δύο μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες της χώρας μετά τη σύγκρουση το 2001. Αυτοί οι παράγοντες έχουν δημιουργήσει τρεις μορφές εξτρεμιστικών τάσεων στη χώρα: τον εξτρεμισμό με θρησκευτικά κίνητρα, τον βίαιο δεξιό εξτρεμισμό, καθώς και την εθνο-πολιτική ριζοσπαστικοποίηση”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στο ρόλο που διαδραματίζει το διαδίκτυο στην εξάπλωση του εξτρεμισμού. Σύμφωνα με τον Φετά, «το διαδίκτυο είναι ένα περιβάλλον που προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για την υποκίνηση εξτρεμιστικών απόψεων και ως εκ τούτου αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της κοινότητας, αλλά και για τη δημόσια τάξη γενικότερα. Το χειρότερο είναι ότι οι «απειλές» αυτές έχουν λάβει νέες διαστάσεις στη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες γίνονται  πλέον διαδικτυακά».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.