Πρόσφατη έκθεση για την επιρροή της Κίνας σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκών Πολιτικών (CEPA), με έδρα την Ουάσιγκτον, περιλαμβάνει ξεχωριστό κεφάλαιο για την Αλβανία, που επιμελήθηκε και υπέγραψε ο Μπλεντάρ Φετά, Επιστημονικός Συνεργάτης του Προγράμματος Ν/Α Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στο κείμενο του ο Φετά υποστηρίζει ότι «οι τακτικές της Κίνας, που αποσκοπούν στην προώθηση και την ενίσχυση της επιρροής της στην Αλβανία, διαπερνούν όλα τα επίπεδα της αλβανικής κοινωνίας. Από τις μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στις αλβανικές αερομεταφορές, την ενέργεια και τη γεωργία, έως και τον πολιτισμό». Σύμφωνα με τον Φετά, οι τέσσερις βασικές στρατηγικές της Κίνας στην Αλβανία είναι οι εξής:

  • Προώθηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη εξάρτηση της αλβανικής οικονομίας από την Κίνα.
  • Οικοδόμηση μιας πολιτικής επιρροής μέσω της ενισχυμένης παρουσίας του κινεζικού παράγοντα στην χώρα καθώς και της σύναψης στενών σχέσεων με  προσωπικότητες, που ασκούν επιρροή στα δρώμενα της χώρας.
  • Προώθηση μιας πιο θετικής εικόνας της Κίνας στην αλβανική κοινωνία.
  • Επίτευξη μεγαλύτερης θετικής παρουσίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Μπλένταρ Φέτα υποστηρίζει ότι «η πολυεπίπεδη αυτή προσέγγιση έχει αποφέρει αρκετά αποτελέσματα, αφού έχει μετατρέψει την Κίνα στον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αλβανίας, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των Αλβανών για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας και έχει αυξήσει την κάλυψη των γεγονότων, που σχετίζονται με την Κίνα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο κέντρο της κινέζικης στρατηγικής βρίσκονται κυρίως οι Αλβανοί, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα κινεζικά αφηγήματα». Σύμφωνα με τον Φετά, η Κίνα «στοχεύει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στην Αλβανία, παρέχοντας εναλλακτικές εκδοχές της πολιτικής, οικονομικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας». Καταλήγει, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι «η Κίνα εξακολουθεί να πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την προώθηση της εικόνας και της ισχύος της σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, παρά στην Αλβανία. Η Αλβανία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον παραδοσιακό φιλοδυτικό προσανατολισμό της, προσπαθώντας να αποφύγει κάθε είδους πολιτική διείσδυσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υπερβολική εξάρτησή της από το Πεκίνο».

Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση (στα Αγγλικά) εδώ.