Για την έρευνά του, για την οποία μάλιστα πρόσφατα βραβεύτηκε από την Ένωση Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG) με έδρα το Μόναχο, σχετικά με τους λόγους, που Αλβανοί «δεύτερης γενιάς» έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, για να εγκατασταθούν στη χώρα καταγωγής τους μίλησε στον Αθήνα 9,84 ο Μπλεντάρ Φετά.

Εξηγώντας τα βασικά ευρήματα της έρευνας πεδίου ο Μ. Φετά σημείωσε ότι οι Αλβανοί «δεύτερης γενιάς» επέστρεψαν στην Αλβανία για οικονομικούς λόγους και κυρίως μετά από απαίτηση των γονιών τους, ενώ ανέφερε τις αιτίες, που δυσκολεύθηκαν να προσαρμοστούν στην αλβανική πραγματικότητα, κυρίως λόγω της έλλειψης γνώσης της αλβανικής γλώσσας. Παράλληλα τόνισε ότι και «η Αλβανία δεν ήταν έτοιμη να υποδεχθεί τους νέους αυτούς» κυρίως αναφορικά με την εκπαίδευσή τους στα σχολεία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας που ήταν το αίσθημα του «μη ανήκειν» των νέων αυτών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αλβανία. «Ένιωσαν σαν μια αόρατη γενιά» και χωρίς πατρίδα, κάτι που ωστόσο άλλαξε για αρκετούς από εκείνους που επέλεξαν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους σε ευρωπαϊκές χώρες. «Εκεί ένιωσαν Ευρωπαίοι πολίτες και αυτό ίσως είναι το πιο θετικό εύρημα της έρευνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φετά σημειώνοντας ότι στην περίπτωση αυτή «ζημιώθηκαν» μόνο η Ελλάδα και η Αλβανία.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ (από 29:30)