Για τις πολιτικές επιπτώσεις του τραγικού δυστυχήματος στην Ελλάδα, τη πιθανότητα αναγνώρισης του Κοσόβου, αλλά και τη νέα δυναμική στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μίλησε ο Μπλεντάρ Φετά στην εκπομπή Balkan Update και την Linda Karadaku.

Σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, ο Φετά σχολίασε ότι «το δυστύχημα άλλαξε εντελώς το εκλογικό τοπίο με το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία να χάνει σημαντικό έδαφος», ενώ πρόσθεσε ότι «οι επερχόμενες εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για μια σειρά από ζητήματα που έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας στην χώρα».

Όσον αφορά την πιθανότητα αναγνώρισης του Κοσόβου από τα πέντε κράτη – μέλη της Ε.Ε, που εξακολουθούν να μην το αναγνωρίζουν, ο Φετά επεσήμανε ότι «η συμφωνία της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί για να αλλάξει η προσέγγιση των πέντε αυτών κρατών μελών. Μόνο η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να αλλάξει την προσέγγισή τους, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει πολύ χρόνο».

Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με τον Φετά να αναφέρει «ότι ανεξαρτήτως της νέας δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα καταφέρει να επιλύσουν τα χρόνια ανοιχτά ζητήματα». Ένας από τους βασικούς λόγους γι’ αυτή τη στασιμότητα, σύμφωνα με τον Φετά «είναι οι λανθασμένες αντιλήψεις του παρελθόντος, οι διαφορετικές ευαισθησίες και αναγνώσεις που έχουν οι δύο κοινωνίες σε σχέση με τα ανοιχτά ζητήματα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Φετά αναφέρθηκε στο νέο ερευνητικό έργο του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ALGREE ενώ παρουσίασε και την πρώτη μελέτη του Παρατηρητηρίου των ΜΜΕ σε Ελλάδα και Αλβανία.

H συνέντευξη αυτή δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ALGREE – “Albania-Greece: Understanding. Connecting. Partnering”.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη στα Αλβανικά εδώ, και να διαβάσετε σχετικές αναφορές εδώ και εδώ.