Ο Μπλεντάρ Φετά, ερευνητής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ήταν καλεσμένος της Κάλλης Ζάραλη στην εκπομπή «ΣΥΝΟΡΑ» (ΕΡΤ3) όπου παρουσίασε για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια τηλεόραση το ερευνητικό έργο GEMS – Gaming Ecosystem as a Multi-layered Security Threat”,  το οποίο έχει ως στόχο να συμβάλει στην καταπολέμηση της ταχείας εξάπλωσης του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης στο οικοσύστημα των πλατφορμών ψηφιακών παιχνιδιών (gaming).

O κ. Φετά μίλησε για το συγκεκριμένο φαινόμενο το οποίο παρότι σχετικά άγνωστο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς από τη στιγμή που οι κρίσεις στον πλανήτη αυξάνονται, μεγαλώνει και η ζήτηση για μαχητές. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φετά μίλησε για το πώς κρατικοί και μη δρώντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, διεισδύουν στις πλατφόρμες των ψηφιακών παιχνιδιών και καταφέρνουν να στρατολογήσουν μαχητές για τους σκοπούς τους.

Tο έργο GEMS έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας “Horizon Europe” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 101121345.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Φετά εδώ.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το GEMS εδώ.