Ευρωπαϊκοί θεσμοί & πολιτικές
Οι θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτελούσαν πάντοτε βασικό αντικείμενο ενδιαφέροντος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Μετά τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου της Κρίσης, τον Ιανουάριο του 2013, η οικονομική διάσταση ενισχύθηκε περαιτέρω.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα σχετικά με τις θεσμικές εξελίξεις της ΕΕ, τη διεύρυνση, τις εξωτερικές και τομεακές πολιτικές, οι οποίες παρουσιάζονται στην παρακάτω ενότητα.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο «Ευρωπαϊκό Σεμινάριο», την ετήσια διοργάνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για την εμβάθυνση, σε υψηλό επίπεδο, του προβληματισμού σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Επίσης, το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετείχε ενεργά στις διαδοχικές φάσεις του πανευρωπαϊκού διαλόγου για το «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη».
European Seminars
Introduction
Τα Ευρωπαϊκά Σεμινάρια του ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2003. Αρχικά πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο των Διεθνών Σεμιναρίων της Χάλκης, στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σύντομα λόγω της επιτυχίας τους σε ξεχωριστό ετήσιο συνέδριο. Οι συγκεκριμένες υψηλού επιπέδου συναντήσεις επικεντρώθηκαν στις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις της Ευρώπης, τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο, ενώ συγκέντρωσαν επιφανείς εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, διαμορφωτές πολιτικών και κορυφαίους δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη και διεθνώς. Η πλειοψηφία των σεμιναρίων διοργανώθηκε με τη στήριξη του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Jean Monnet της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διοργάνωσή τους όμως συμμετείχαν κάποιες φορές ως συνδιοργανωτές φορείς και δεξαμενές σκέψης, όπως το Bruegel και το Bertelsmann Stiftung, αλλά ενισχύθηκαν οικονομικά και από ιδιωτικούς φορείς, όπως η Aegean Airlines, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κ.α. Χαρακτηρίστηκαν ως ιστορία επιτυχίας (success story) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2015) και έτυχαν κάλυψης από ευρωπαϊκά ΜΜΕ πρώτης γραμμής μέσα στα χρόνια.