Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο. Πριν αναλάβει αυτή την θέση εργάστηκε στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, και στο Harvard.
Ο Αλέξανδρος έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε δύο ερευνητικούς τομείς: τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην παγκόσμια διακυβέρνηση, και στις κοινωνικές επιπτώσεις οικονομικών πολιτικών. Η ερευνητική του δουλειά έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως τα American Sociological ReviewAmerican Journal of Sociology, Review of International Political Economy, Global Policy, Lancet και World Development.  Οι έρευνές του έχουν καλυφθεί από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των New York TimesLe MondeEl País, Reuters, και BBC.
Πέρα από την ακαδημαϊκή του δουλειά, ο Αλέξανδρος είναι αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης έχει δουλέψει ως σύμβουλος σε διάφορους διεθνείς και δημόσιους οργανισμούς, όπως το Γερμανικό Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Περισσότερες πληροφορίες για την ερευνητική του δουλειά είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του: www.kentikelenis.net.