Παρατηρητήριο για την κρίση

Το Παρατηρητήριο για την Κρίση είναι μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ) που δημιουργήθηκε το 2013 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το Παρατηρητήριο κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό κόμβο ενημέρωσης, έρευνας και διαλόγου για την ελληνική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Από το 2018, η παρουσία του Παρατηρητηρίου στο διαδίκτυο θα οργανώνεται μέσα από τη νέα ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία περιλαμβάνει υλικό του Παρατηρητηρίου από το 2015 και μετά, ενώ η προηγούμενη ιστοσελίδα του (crisisobs.gr) διατηρείται ως αρχείο με το πλήρες υλικό του Παρατηρητηρίου από το 2013, ελεύθερα προσβάσιμο για ενημερωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε το Παρατηρητήριο στα social media

Μαθαίνοντας για την Κρίση

Η ενότητα «Μαθαίνοντας για την Κρίση» παρέχει πληροφοριακό υλικό σχετικά με την κρίση, δοσμένο με απλό, εύληπτο και ελκυστικό, για το ευρύ κοινό, τρόπο. Στόχος είναι η παρουσίαση της ελληνικής κρίσης με τρόπο που θα γίνει κατανοητός  από όλους, ακόμα και εάν δεν διαθέτουν ειδικές οικονομικές γνώσεις. Πιο συγκεκριμένα, στην ενότητα αυτή, ο επισκέπτης θα βρει ένα animated βίντεο και μια παρουσίαση.  Οι εφαρμογές αυτές παρουσιάζουν ποσοτικά στοιχεία και ανάλυση των προβλημάτων που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση, καθώς και τις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης, και τις συνέπειες τους, μέχρι σήμερα.

Χρονολόγιο της Κρίσης

Στο Χρονολόγιο της Κρίσης βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής οικονομικής κρίσης αλλά και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, από το 2008 μέχρι σήμερα.

Αναλυτές για Παρατηρητήριο για την κρίση

Ζήσης Μανούζας
Υπότροφος Ερευνητικής ‘Εδρας Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη
Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος
Επιστημονικός Συνεργάτης
Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος
Κύριος Ερευνητής
Εκδήλωση
Δημόσια συζήτηση
5 Σεπτεμβρίου 2018
Media
Ορφανές μεταρρυθμίσεις
20 Ιουλίου 2018
Δημόσια συζήτηση
5 Σεπτεμβρίου 2018
Συνέδριο Fragmex
25 Νοεμβρίου 2015