Από το 2017 η ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη υποστηρίζει την ομώνυμη Ερευνητική Έδρα στο Παρατηρητήριο Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Την πρώτη περίοδο (2017-2020) η Έδρα χρηματοδότησε την εκπόνηση επιστημονικών μελετών ελληνικού ενδιαφέροντος γύρω από θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας, με μέρος της χρηματοδότησης να διατίθεται για τη στελέχωση θέσης βοηθού ερευνητή. Στη συνέχεια, την δεύτερη περίοδο (2020-2023), το Ίδρυμα υποστήριξε μια μεταδιδακτορική θέση έρευνας στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία.

Από τον Οκτώβριο του 2023, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη είναι πλέον η μοναδική πηγή βασικής χρηματοδότησης του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ ο επικεφαλής του κατέχει την ομώνυμη Ερευνητική Έδρα. Μέρος της επιχορήγησης του Ιδρύματος κατευθύνεται στην ανάθεση και παραγωγή της νέας σειράς «Κείμενα Ενημέρωσης Ευρωπαϊκής Οικονομίας» πάνω σε επείγοντα θέματα ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.

Από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ ήταν ο Δημήτρης Κατσίκας, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2021 έως σήμερα ο Μάνος Ματσαγγάνης.

Το πρόγραμμα ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

2017-2018

Το 2017-2018, η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Έδρα είχε τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση στη διάρκεια της κρίσης: Επισκόπηση, Περιγραφή, Αποτίμηση». Η έρευνα ανέλυσε τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση που προωθήθηκαν στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής. Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση των επιπτώσεων των μεταρρυθμίσεων, καθώς και των εμποδίων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης.

Τη μελέτη συντόνισε η Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καλλιόπη Σπανού. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι  Χρήστος Ιωάννου Μαντώ Λαμπροπούλου Ευαγγελία Μπαλλά, και Δημήτρης Οικονόμου.

Μπορείτε να βρείτε τη σύνοψη των βασικών ευρημάτων και συμπερασμάτων της έκθεσης εδώ, ενώ η μετάφρασή της στα αγγλικά είναι διαθέσιμη εδώ. Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.

Τη θέση βοηθού ερευνητή κατέλαβε ο Βαγγέλης Αρβανίτης, υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διατριβή του είχε τίτλο: «Διαφάνεια Κεντρικών Τραπεζών και μηχανισμοί μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής». Ως μέρος των καθηκόντων του, ο κ. Αρβανίτης συνέγραψε ένα ερευνητικό κείμενο με τίτλο  «Η επίδραση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διάρθρωση των δανείων των Ευρωπαϊκών χωρών». 

2018-2019 

Το 2018-2019, η Έδρα χρηματοδότησε τη μελέτη: «Διαρθρωτικές αλλαγές στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής στα χρόνια της κρίσης: Θεσμικό πλαίσιο και οικονομικά αποτελέσματα» που συντόνισε ο Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συγγραφή της μελέτης συνέβαλε η  Μαριάνθη Αναστασάτου, οικονομολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της μελέτης εδώ.

Από 1 Οκτωβρίου 2018 έως 15 Φεβρουαρίου 2019, τη θέση του βοηθού ερευνητή κατείχε ο Ζήσης Μανούζας, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής του κ. Μανούζα ήταν: «Κοινωνική ανοχή της δημοσιονομικής λιτότητας στις χώρες της Ευρωζώνης: Εξηγήσεις της πολιτικής οικονομίας».

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2019, τη θέση βοηθού ερευνητή κατέλαβε η Πέρη Μπαζώτη, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ερευνητική εμπειρία στην κρίση της Ευρωζώνης. Η κ. Μπαζώτη εκπόνησε μελέτη με τίτλο: «Education and wage inequalities in Greece: access to higher education and its effects on income».

2019 – 2020

Το 2019-2020, η Έδρα ανέθεσε μελέτη με τίτλο: «Εξωστρέφεια, Εξαγωγές των Επιχειρήσεων και Μισθολογικό Περιβάλλον στην Ελληνική Οικονομία» στους Καθηγητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαργαρίτα Κατσίμη, Σαράντη Καλυβίτη, και Θωμά Μούτο. Η Θεώνη Κακουλίδου, υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο Τμήμα, συνυπέγραψε τη μελέτη.

Στόχος της μελέτης ήταν η ανάλυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ελληνικών επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από εξαγωγικές εταιρείες. Τονίστηκε ιδιαίτερα η επίδραση των παραγόντων που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά των εταιρειών αυτών, χρησιμοποιώντας ως μελέτη περίπτωσης τη μείωση του κατώτατου μισθού (Φεβρουάριος 2012).

Τη θέση Ερευνητικού Βοηθού κατέλαβε η Δήμητρα Τσίγκου, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής της ήταν: “Ο Ρόλος της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Ευρωζώνη: Συγκριτική Προσέγγιση“.

2020-2021

Το 2020-2021, σύμφωνα με τον νέο τρόπο λειτουργίας της Έδρας, προκηρύχθηκε θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή. Πρώτος μεταδιδακτορικός υπότροφος της Ερευνητικής  Έδρας Α.Γ. Λεβέντη στο ΕΛΙΑΜΕΠ έγινε ο Απόστολος Φασιανός.

Ο κ. Φασιανός είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, MSc στην Οικονομική Ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, και MPhil στην Οικονομική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Προηγουμένως είχε εργαστεί ως οικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, και στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας. Είχε επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα της Τράπεζας της Αγγλίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας.

Κατά τη διάρκεια της υποτροφίας του στην Έδρα Α. Γ. Λεβέντη, ο κ. Φασιανός εξέτασε τη σχέση μεταξύ νομισματικής πολιτικής και εισοδηματικών ανισοτήτων χρησιμοποιώντας μια διακρατική προσέγγιση.

Σήμερα ο Απόστολος Φασιανός είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

2021-2022

Το 2021-2022, για τη θέση του μεταδιδακτορικού υποτρόφου της Ερευνητικής  Έδρας Α.Γ. Λεβέντη στο ΕΛΙΑΜΕΠ επιλέχθηκε ο Γεώργιος Μανάλης.

Ο κ. Μανάλης κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντίας, καθώς και μεταπτυχιακά διπλώματα από το London School of Economics and Political Science και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η έρευνα του κ. Μανάλη εξειδικεύεται σε θέματα μακροοικονομικής ανάλυσης και ποσοτικών μεθόδων, όπως εἰναι η επίπτωση των θεσμικών αλλαγών στην οικονομία των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και τα προβλήματα πολιτικής οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια της υποτροφίας του στην Έδρα Α. Γ. Λεβέντη, ο κ. Μανάλης εξέτασε μεταξύ άλλων τη συμβουλή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με κοινωνική συνοχή.

Σήμερα ο Γεώργιος Μανάλης είναι Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, και συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

2022-2023

Η Χρύσα Παπαλεξάτου έγινε η επόμενη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια της Ερευνητικής Έδρας Α.Γ. Λεβέντη στο ΕΛΙΑΜΕΠ για την περίοδο 2022-2023.

Η κ. Παπαλεξάτου εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο London School of Economics, και το μεταπτυχιακό δίπλωμά της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η έρευνά της επικεντρώθηκε σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας, οικονομικής ανισότητας, νομισματικής ολοκλήρωσης, τραπεζικού τομέα, στέγασης και δημόσιας πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της Μεταδιδακτορικής Ερευνητικής Υποτροφίας Α. Γ. Λεβέντη, η κ. Παπαλεξάτου δημοσίευσε άρθρα στον Τύπο και ερευνητικά σημειώματα για διάφορα θέματα, ενώ εργάστηκε σε ένα κείμενο πολιτικής που διερευνά την ανάπτυξη και τη συμβολή των υπηρεσιών παιδικής φροντίδας στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Σήμερα η κ. Παπαλεξάτου είναι Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του LSE, και συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

20232024

Από τον Οκτώβριο του 2023, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη είναι πλέον η μοναδική πηγή βασικής χρηματοδότησης του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Την ερευνητική έδρα Α.Γ. Λεβέντη κατέχει ο Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής Δημόσιας Οικονομίας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Μέρος της επιχορήγησης του Ιδρύματος κατευθύνεται στην ανάθεση και παραγωγή της νέας σειράς «Κείμενα Ενημέρωσης Ευρωπαϊκής Οικονομίας» γύρω από τα επείγοντα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, με έμφαση στους κινδύνους και στις ευκαιρίες για την Ελλάδα. Για το 2023-2024 έχουν προγραμματιστεί τέσσερα ενημερωτικά δελτία πολιτικής.

Το πρώτο Κείμενο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκής Οικονομίας, με θέμα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2023, στη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι. Το δεύτερο Κείμενο Ενημέρωσης, που αναμένεται τον Απρίλιο του 2024, θα αφορά την αναζήτηση στρατηγικής αυτονομίας και τη διαμόρφωση μιας βιομηχανικής πολιτικής στην ΕΕ.

Η σειρά «Κείμενα Ενημέρωσης Ευρωπαϊκής Οικονομίας», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, στοχεύει στην άνοδο του επιπέδου της πληροφόρησης, καθώς και στην παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση για την αναζήτηση λύσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, η δημοσίευση κάθε τέτοιου Κειμένου Ενημέρωσης ακολουθείται από (α) ένα κλειστό σεμινάριο με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, και δημοσιογράφων (με σεβασμό της εμπιστευτικότητας), (ii) ένα διαδικτυακό σεμινάριο που απευθύνεται στο διεθνές κοινό, και (iii) ένα podcast που απευθύνεται στο ελληνικό κοινό.