Η Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, (γεννημένη στις ΗΠΑ και απόφοιτη του Harvard και του LSE) είναι Ομότιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Έχει συνεπιμεληθεί τους διεθνείς τόμους: Diaspora Entrepreneurial Networks: Four Centuries of History, (Berg, 2005), Entrepreneurship in Theory and History (Palgrave, Macmillan 2005) και Country Studies in Entrepreneurship – A Historical Perspective (Palgrave Macmillan, 2006). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και διεθνή περιοδικά με κριτές, όπως: Business History, Business History Review, Financial History Review, Journal of European Economic History, Journal of Applied Economics, Managerial and Decision Economics) σε θέματα οικονομικής ιστορίας καθώς και της ιστορίας της επιχειρηματικότητας/επιχείρησης στην διασπορά και την Ελλάδα (18ος-21ος αιώνας) .

Έλαβε βραβείο το 2003 από το Ottoman Bank Archive για άρθρο που δημοσίευσε για τους Έλληνες τραπεζίτες της διασποράς. Έχει διατελέσει μέλος των Editorial Board των διεθνών ακαδημαϊκών περιοδικών: International Journal of Maritime History και Business History και κριτής στα προαναφερθέντα περιοδικά καθώς και στο  Routledge και Oxford Bibliographies. Έλαβε μέρος στο πρώτο MOOC (Massive Open Online Course) στην Ελλάδα με τίτλο  ‘Entrepreneurship Beyond Silicon Valley: The Greek story’.

Διευθύνει δύο ερευνητικά προγράμματα στο ΟΠΑ:  ‘Ιστορία της Επιχειρηματικότητας και των Θεσμών ’ και ‘Χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης’ . Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση ομάδας πρoπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και νέων αποφοίτων του ΟΠΑ έχουν δημιουργήσει την μεγαλύτερη βάση δεδομένων σε αυτούς τους τομείς.

Είναι επίσης Επιστημονική Συντονίστρια της μελέτης της διαΝΕΟΣις για την χαρτογράφηση του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα (Νοέμβριος 2021).

Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου της European Business History Association και της  European Association of Evolutionary Political Economy. Έχει διατελέσει μέλος των ΔΣ του ΚΕΠΕ και της Κρατικής Σχολής Χορού. Είναι η εμπνεύστρια και συνιδρύτρια του TAKEOFFGREECE (2014-2018) μίας πρωτοβουλίας για την στήριξη 40+/60+ νεοφυών επιχειρηματιών στην Ελλάδα, η οποία διεξήγαγε mentoring και εργαστήρια (2015-2018). Τέλος, είναι συνεργάτης και μέντορας στο ACEin στο ΟΠΑ και στο Fashion Revolution Greece.