Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργανώνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Παραπαίει η Πράσινη Μετάβαση;»

Παρότι όλα δείχνουν ότι το 2024 θα είναι η πιο θερμή χρονιά από την έναρξη των σχετικών μετρήσεων, η Πράσινη Μετάβαση εμφανίζεται να παραπαίει, παρά τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης COP28 του περασμένου Δεκεμβρίου απογοήτευσαν όσους ήλπιζαν σε πιο αποφασιστικά βήματα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η Κίνα και η Ινδία θα συνεχίσουν να βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα στο ορατό μέλλον. Η δέσμευση των ΗΠΑ για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2024.

Στην Ευρώπη, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της ανόδου των τιμών ενέργειας. Τις τελευταίες εβδομάδες, αγρότες και άλλες ομάδες, με την ενθάρρυνση λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων, εξεγέρθηκαν κατά της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2024 θα αποδειχθούν κρίσιμο τεστ για την αποφασιστικότητα των ηγετών της ΕΕ να συνεχίσουν στο δρόμο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα εξετάσει ορισμένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της Πράσινης Μετάβασης:

  • Παραπαίει πράγματι η Πράσινη Μετάβαση;
  • Μήπως συμβάλλει στην περαιτέρω αποβιομηχάνιση της Ευρώπης;
  • Ποια είναι η αποτελεσματικότητα του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων;
  • Κατανέμονται σωστά τα κόστη (και τα οφέλη) της Πράσινης Μετάβασης;
  • Μπορεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί στη διττή πρόκληση της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος των νοικοκυριών, και ταυτόχρονα της θωράκισής τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, με στόχο την αποτροπή των κοινωνικών αναταραχών και των πολιτικών αντιδράσεων κατά της Πράσινης Συμφωνίας;

 

Ομιλητές

Εμμανουέλα Δούση, Καθηγήτρια, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας

Νίκος Μάτζαρης, Συνιδρυτής και αναλυτής πολιτικής, «The Green Tank»

Alessio Terzi, Οικονομολόγος, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκης Επιτροπής, και Λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge

 

Συντονιστής

Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Μιλάνου και Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση στα αγγλικά εδώ.