Η Φιλίππα Χατζησταύρου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και μέλος του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Μετά από σπουδές στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και ολοκλήρωσε τo 2003 τη διδακτορική διατριβή της στην πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université Paris I Panthéon Sorbonne).
Στο παρελθόν έχει διδάξει μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο Paris VII Denis-Diderot και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Στρασβούργο. Υπήρξε μέλος του ερευνητικού κέντρου ευρωπαϊκής πολιτικής κοινωνιολογίας GSPE – CNRS (Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου) και μέλος του ερευνητικού κέντρου συγκριτικής ανάλυσης πολιτικών συστημάτων του Πανεπιστημίου Paris I Panthéon Sorbonne.
Υπήρξε συντονίστρια και κύρια ερευνήτρια, εξ ονόματος του ΕΛΙΑΜΕΠ, του έργου «Προς μια Ένωση Πολιτών» (Erasmus+, Jean Monnet Actions 2017) και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΕΛΙΑΜΕΠ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Διαφοροποίηση, Κυριαρχία και Δημοκρατία» (EU3D Horizon 2020 programme, 2019-2023). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν στη θεωρία και θεσμικές πολιτικές της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, τις ομάδες συμφερόντων στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική και την ευρωπαϊκή πολιτική κοινωνιολογία.