Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) ξεκίνησε το 2016, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, μία προσπάθεια ανάλυσης σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας την ιστοσελίδα του Ιδρύματος, αλλά και αναπτύσσοντας συνεργασία με σημαντικές εφημερίδες στην Ελλάδα, δημιούργησε έναν κόμβο δημιουργικής συζήτησης για ζητήματα ασφάλειας, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καθηγητών και εμπειρογνωμόνων.

Οι πρώτοι δύο κύκλοι της πρωτοβουλίας υποστηρίχθηκαν από την εφημερίδα Καθημερινή (2016) και από τις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και Η Εφημερίδα των Συντακτών (2017).

Ο τρίτος κύκλος της πρωτοβουλίας, ο οποίος εντάσσεται στην ενημερωτική καμπάνια #WeAreNATO, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2018 και περιλαμβάνει:

Α) Την φιλοξενία στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, αλλά και στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στο περιοδικό The Books’ Journal, ειδικών θεματικών φακέλων για την ασφάλεια.

Β) Την διοργάνωση τεσσάρων θεματικών εκδηλώσεων- δημόσιων συζητήσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες θα καλύψουν τις εξής θεματικές: γυναίκες και ασφάλεια, συνέργειες εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, προκλήσεις ασφάλειας από το Νότο, Άμυνα και Ασφάλεια στον 21ο αιώνα- συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

 

Δημοσιεύσεις:

Η δημόσια συζήτηση για την ασφάλειαΘάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνου Ντόκου στο ΦΜ 100

Διεθνείς κρίσεις και ευθύνη ενημέρωσηςΧρήστος Φραγκονικολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διεθνείς Σχέσεις & ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η ρητορική του μίσουςΒασίλης Βαμβακάς,  Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., ΑΠΘ

Αναίμακτη εισβολήΡωμανός Γεροδήμος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παγκόσμιας, Επικαιρότητας και Δημοσιογραφίας στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου του Bournemouth

Η ταύτιση τρομοκρατίας και μετανάστευσηςΤριαντάφυλλος Καρατράντος, IR and Security Expert Senior Advisor on Radicalisation, Organised Crime and Terrorism Research & Prevention Policies, Center for Security Studies (KEMEA)