
Το έργο SEE-ERA στοχεύει στην προώθηση μιας διαδικασίας δομικής αλλαγής μέσω του βιώσιμου μετασχηματισμού των Σχεδίων Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ) σε πέντε Οργανισμούς Διεξαγωγής Έρευνας (ΟΔΕ) και δύο Οργανισμούς Χρηματοδότησης Έρευνας (ΟΧΕ) που δραστηριοποιούνται σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑΕ) – Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία και Ρουμανία – εμπλέκοντας εσωτερικούς και εξωτερικούς φορείς από την αρχή του έργου.
Ο στόχος του έργου είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών και η ενίσχυση των ικανοτήτων σε σχέση με το φύλο για την υλοποίηση βιώσιμων GEPs, μετασχηματίζοντας τους ΟΔΕ/ΟΧΕ και τα αντίστοιχα οικοσυστήματά τους καινοτομίας προς μια συμπεριληπτική Ισότητα των Φύλων, μέσω της ανάπτυξης και υλοποίησης προσαρμοσμένων και αναστοχαστικών προγραμμάτων καθοδήγησης και εκπαίδευσης.
Το έργο υποστηρίζει τη διεύρυνση της ατζέντας της Ισότητας των Φύλων πέρα από τους ΟΔΕ και ΟΧΕ επιδιώκοντας τη σύνδεση των συμπεριληπτικών και διατομεακών ΣΔΙΦ με τη συμπεριληπτική καινοτομία. Έτσι, το SEE-ERA συμβάλλει στην εφαρμογή μιας περιεκτικής προσέγγισης για τη διαμόρφωση νέων ερευνητικών σταδιοδρομιών, την καλύτερη ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην έρευνα και την καινοτομία (Ε&Κ), την αξιοποίηση της γνώσης και την οικοδόμηση ισχυρότερων κοινοτήτων και οικοσυστημάτων Ε&Κ σε χώρες που συχνά υστερούν στη δημιουργία γνώσης και την καινοτομία.
Το SEE-ERA εστιάζει γεωγραφικά στις χώρες της ΝΑΕ, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί μια ευρύτερη προοπτική, συμπεριλαμβάνοντας εταίρους από τη Βόρεια Ευρώπη, προσφέροντας έναν χώρο όπου οι συμμετέχοντες οργανισμοί μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να αναστοχαστούν συλλογικά σχετικά με το πώς μπορούν να καταστήσουν τους οργανισμούς τους πιο συμπεριληπτικούς με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.
Το έργο διασφαλίζει την επιτυχή υλοποίησή του μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει υποστήριξη ανάπτυξης ικανοτήτων για τη δημιουργία και διατήρηση εσωτερικής γνώσης, δεξιοτήτων και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα φύλου+, αμοιβαία μάθηση μεταξύ των εταίρων, συμμετοχικό συναποφασιστικό σχεδιασμό ενός σχήματος καθοδήγησης και εκπαίδευσης, μηχανισμό συστηματικής παρακολούθησης και αναπτυξιακής αξιολόγησης που οδηγεί σε μόνιμες θεσμικές αλλαγές.
Συντονιστής:
- VILABS OE (VILABS), Ελλάδα
Εταίροι:
- OXFORD BROOKES UNIVERSITY (OBU), Ηνωμένο Βασίλειο
- Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Ελλάδα
- Πανεπιστήμιο Κρήτης (UOC), Ελλάδα
- AARHUS UNIVERSITET (AU), Δανία
- UNITATEA EXECUTIVA PENTRU FINANTAREA INVATAMANTULUI SUPERIOR A CERCETARII DEZVOLTARII SI INOVARII (UEFISCDI), Ρουμανία
- UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI (UB), Ρουμανία
- SVEUCILISTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RACUNARSTVA
- (UNIZG), Κροατία
- UNIVERSITETI I TIRANES (UT), Αλβανία
- Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), Ελλάδα