Το Διατλαντικό Περισκόπιο είναι ένα διαδραστικό εργαλείο πολυμέσων που συνδυάζει σχόλια ειδικών, υψηλής ποιότητας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επίσημα έγγραφα πολιτικής, ποσοτικά δεδομένα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γκρίζα βιβλιογραφία.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα χρησιμοποιεί μια καινοτόμο, πολύπλευρη μεθοδολογία για να συλλέξει ένα ευρύ φάσμα σημαντικών ειδήσεων, απόψεων και αναλύσεων σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις. Η μεθοδολογία ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη και την ανθρώπινη επιμέλεια από κορυφαίους ειδικούς σε ζητήματα διεθνών σχέσεων. Με έμφαση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου, προτείνεται περιεχόμενο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, με βάση ένα σύνολο επιλεγμένων λέξεων-κλειδιών και εννοιών σε ζητήματα γεωπολιτικής. Το Ίδρυμα Bertelsmann συνεργάζεται με ειδικούς από έγκριτους ερευνητικούς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά χώρα, που αναλαμβάνουν την επιμέλεια του περιεχομένου. Οι συνεργάτες δημοσιεύουν με μη αυτόματο τρόπο και βελτιώνουν το περιεχόμενο της πλατφόρμας, εξετάζοντας το υλικό που προτείνεται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και αποφασίζοντας σχετικά με τη συμπερίληψή του. Το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχει σ’ αυτό το έργο ως εταίρος για την Ελλάδα.

Οι εταίροι του έργου:

The German Marshall Fund of the United States, Paris Office (GMF Paris), Γαλλία

University College Dublin (UCD) Clinton Institute, Ιρλανδία

Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Ελλάδα

The Centre for International Relations (CIR), Πολωνία

The Elcano Royal Institute, Ισπανία

Bertelsmann Stiftung, Γερμανία 

Η ομάδα του ΕΛΙΑΜΕΠ:

Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής

Έλενα Λαζάρου, Ερευνήτρια

Αθηνά Φατσέα, Project Manager

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ελληνική έκδοση του Διατλαντικού Περισκόπιου στην ακόλουθη διεύθυνση: https://transatlanticperiscope.org/relationship/GR

Νέα & Media:

«Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, στα μισά της προεδρίας του Μπάιντεν», 2.11.2022

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, στα μισά της προεδρίας του Μπάιντεν -Εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ την Πέμπτη, 2.11.2022