Το Διατλαντικό Περισκόπιο είναι ένα διαδραστικό εργαλείο πολυμέσων που συνδυάζει σχόλια ειδικών, υψηλής ποιότητας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επίσημα έγγραφα πολιτικής, ποσοτικά δεδομένα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γκρίζα βιβλιογραφία. Με στόχο την πιο άμεση και τακτική ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα, θα δημοσιεύει σε μηνιαία βάση μια σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση για τον Φεβρουάριο του 2024.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2024, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποίησαν συζητήσεις με τη συμμετοχή υψηλών στελεχών και από τις δύο χώρες. Στον φετινό διάλογο, η Ελλάδα υπέγραψε τις Συμφωνίες Διαστημικής Συνεργασίας Άρτεμις, και έγινε η 35η χώρα που προσχωρεί σε αυτές. Σύμφωνα με τις αρχές της Συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευση για ένα κοινό όραμα για ειρηνική, βιώσιμη και διαφανή συνεργασία στο διάστημα. Από τις 12 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ διμερής συνεκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας. Στις 18 Φεβρουαρίου, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη παρέλαβε την πρώτη δοκιμαστική αποστολή LNG από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της Pulse για την Καθημερινή, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει θετική άποψη για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα. Εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν με «διπλωματικό και συγκρατημένο» τρόπο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης.

Περισσότερα στο: https://transatlanticperiscope.org/relationship/GR#