Το Διατλαντικό Περισκόπιο είναι ένα διαδραστικό εργαλείο πολυμέσων που συνδυάζει σχόλια ειδικών, υψηλής ποιότητας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επίσημα έγγραφα πολιτικής, ποσοτικά δεδομένα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γκρίζα βιβλιογραφία. Με στόχο την πιο άμεση και τακτική ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα, θα δημοσιεύει σε μηνιαία βάση μια σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση για τον Μάρτιο του 2024.

Στις 6 Μαρτίου, σημειώθηκε πυραυλική επίθεση από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Οδησσό, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, κατά την οποία επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και των κοινών αξιών ως συμμάχων του ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας, καθώς και τον ευχαρίστησε για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας.

Επιπλέον, στις 13 Μαρτίου, ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή τα δύο Μνημόνια Συνεργασίας των υπουργείων Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ για την τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού στον στρατό των ΗΠΑ και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Στη 203η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στις 25 Μαρτίου 2024, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, σημείωσε ότι «η συνεργασία, η συμμαχία και η φιλία που μοιράζονται η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες από ποτέ». Για την ίδια περίσταση, ο Antony Blinken χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «κύρια υπέρμαχο της ειρήνης και της ευημερίας».

Περισσότερα στο: https://transatlanticperiscope.org/relationship/GR#