Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές «σπουδές για την ασφάλεια» στο Πανεπιστήμιο του Reading, Μεγάλη Βρετανία.

Διετέλεσε Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ), Fellow στο Πανεπιστήμιο Harvard (1998-99), Research Fellow στο ΝΑΤΟ (1999-2000), Fulbright Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Yale (2003) και Academic Visitor στο St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2015).

Εργάστηκε ως Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (1996-98) και στο Υπουργείο Εξωτερικών (1999-2003). Διετέλεσε μέλος Διοικητικών και Επιστημονικών Συμβουλίων διαφόρων ερευνητικών και επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α).

Δίδαξε επί δεκαπενταετία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά). Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, θεωρίας διεθνών σχέσεων, ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικών σχέσεων, στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Έχει συγγράψει ή/και επιμεληθεί δέκα βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άρθρα του σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνεισφορές του σε συλλογικούς τόμους έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Το βιβλίο του: The Incomplete Breakthrough in Greek-Turkish Relations. Grasping Greece’s Socialization Strategy (Palgrave-Macmillan, New York, 2010) προτάθηκε από την Modern Greek Studies Association για το “Edmund Keeley Book Prize”.