Ο Δημήτρης Κόλλιας διατηρεί ρόλο Junior Research Fellow στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ariane Condellis, με κύριο αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αυτονομία, καθώς και τη θέση και τον προσανατολισμό της Ευρώπης στο ευρύτερο διεθνές και γεωπολιτικό φάσμα. Αποτελεί επίσης ερευνητικό υπότροφο του Konrad-Adenauer-Stiftung Ελλάδας και Κύπρου.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) στην Άμυνα, Ανάπτυξη και Διπλωματία (σπουδές ειρήνης και συγκρούσεων) από το Durham’s Global Security Institute (DGSi) του Πανεπιστημίου του Durham, Trevelyan College και πτυχίο Bachelor (BA) στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το University of Μακεδονία, Θεσσαλονίκη. Έχει εκπαιδευτεί στη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ιστορία, το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, τις Σπουδές Άμυνας, Ανάπτυξης και Διπλωματίας, με κύριο όμως ερευνητικό εργαλείο την Πολιτική Φιλοσοφία, η οποία κι επιτρέπει τη διασταύρωση όλων των παραπάνω -παραδοσιακά διιστάμενων- ακαδημαϊκών πτυχών.

Στο παρελθόν, έχει υπάρξει σε αρκετούς εθνικούς και διακρατικούς οργανισμούς κι ινστιτούτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βρετανία, όπου και απέκτησε σημαντική επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Τελος, αποτελεί core group member του EU Youth Hub / ΕΛΙΑΜΕΠ.