Ο Γαβριήλ Χαρίτος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μπεν-Γκουριόν (Ben-Gurion Research Institute). Διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο ισραηλινό κρατικό πανεπιστήμιο Ben-Gurion University of the Negev (Πρόγραμμα Σπουδών Ισραήλ) ως Επίκουρος Λέκτορας (Adjunct Lecturer) και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών «Οικονομικές, Πολιτικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ διεθνών σχέσεων από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και θέμα της διατριβής του ήταν η ισραηλινή εξωτερική πολιτική ως προς την Κυπριακή διένεξη κατά την δεκαετία του 1950.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εκδόθηκαν δύο μονογραφίες του στην ελληνική γλώσσα: «Ο εκδημοκρατισμός των αραβικών κρατών ως προτεραιότητα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή – Η περίπτωση της Ιορδανίας και της Τυνησίας» (συνέκδοση του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών καθ. Ηλία Κρίσπη και δρος Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη και των Νομικών Εκδόσεων Ν. Σάκκουλα, Αθήνα, 2008) και «Κύπρος, το Γειτονικό Νησί – Το Κυπριακό μέσα από τα Κρατικά Αρχεία του Ισραήλ, 1946-1960» [εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2018 και 2020 (β’ εκδ.)].

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξωτερική πολιτική των κρατών της Μέσης Ανατολής με εξειδίκευση στην Ιστορία της ισραηλινής διπλωματίας και της εξέλιξης του ισραηλινού πολιτικού συστήματος, στις αραβοϊσραηλινές σχέσεις και στην εφαρμογή των «Συμφωνιών του Αβραάμ», στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν και στην περιφερειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Είναι συνεργάτης-αναλυτής για ζητήματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και διατηρεί συχνή παρουσία στα ΜΜΕ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Γνωρίζει εβραϊκά, αγγλικά και γαλλικά.


Στο ειδικό αφιέρωμα “Ημερολόγιο του Πολέμου” ο Γαβριήλ Χαρίτος, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, καλύπτει με αναλύσεις, καθημερινή παρουσία στον Alpha Κύπρου και τακτική αρθρογραφία στην Καθημερινή τον πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.