Ο Γαβριήλ Χαρίτος, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, καλύπτει με αναλύσεις, καθημερινή παρουσία στον Alpha Κύπρου και τακτική αρθρογραφία στην Καθημερινή τον πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Παρακάτω θα βρείτε το ημερολόγιο με όλη την κάλυψη του Γ. Χαρίτου:

 

 

 

 

22/5/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Συγκλονιστικό βίντεο με νεαρές στρατιωτίνες στα χέρια της Χαμάς

– Ο σύνδεσμος συγγενών των ισραηλινών ομήρων δημοσιοποίησε βίντεο με τρομοκράτες της Χαμάς να κρατούν αιχμάλωτες 5 ισραηλινές στρατιωτίνες το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.
– Πώς βρέθηκαν τα πλάνα της Χαμάς στα χέρια του ισραηλινού στρατού, τι ώθησε τους συγγενείς των ομήρων να τα δημοσιοποιήσουν σήμερα και ποια μηνύματα στέλνει το Ισραήλ στην διεθνή κοινότητα ανήμερα της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εκ μέρους των κυβερνήσεων της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.
22/5/2024
12:30

Alpha Κύπρου: Ευχαριστήρια επιστολή Αμπάς με αναφορά σε «ελληνική διοίκηση νότιας Κύπρου»

– Ως “Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία στη σημερινή επίσημη ανακοίνωση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, που εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τις κυβερνήσεις της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας για την απόφασή τους να αναγνωρίσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
– Ο όρος “Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” χρησιμοποιείται μόνο από την Τουρκία, προκειμένου να αναδείξει την “νομιμότητα” της παράνομης διοικητικής οντότητας με την επωνυμία “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”
20/5/2024
21:00

Παραπολιτικά 90.1fm: Εξελίξεις στη Μ. Ανατολή-Συσπείρωση στο Ισραήλ για τα εντάλματα-Ιράν,η επόμενη μέρα

– Ο απόηχος στο Ισραήλ της προτασης του εισαγγελέα του Διεθνους Ποινικού Δικαστηρίου. Εντυπωσιακή η συσπείρωση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης υπέρ Νετανιάχου και Γκάλαντ , παρά τις διακομματικές διαφορες αποψεων ως προς την διαχείριση του πολέμου
– Η επόμενη μέρα στο Ιράν μετά τον αδόκητο θάνατο του Προέδρου Ραϊσί και του Υπουργού Εξωτερικών Αμπντολαχιάν . Αποτίμηση της θητειας τους και εκτιμήσεις για την πορεια της χώρας σε επίπεδο εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής
20/5/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Σφοδρή αντίδραση Ισραήλ και Χαμάς για τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ

– Επικρίσεις από ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστρία και Τσεχία κατά της εισαγγελικής πρότασης του Διεθνους Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους Νετανιάχου και Γκάλαντ
– Συσπείρωση υπέρ Νετανιάχου και Γκάλαντ όλων των εβραϊκών κομμάτων, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Απρόσμενα κερδισμένος ο Νετανιάχου σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο
– Ισραήλ και Χαμας, για πρώτη φορά στα χρονικά, συμπίπτουν ως προς την αρνητική στάση που τηρούν έναντι της εισαγγελικής πρότασης
– Άγνωστος ο χρόνος έκδοσης της απόφασης επι της εισαγγελικής πρότασης.
20/5/2024
10:00

EPT News: Η επόμενη μέρα του Ιράν. Διαφωνίες Γκαντς-Νετανιάχου για Γάζα

Θάνατος του Προέδρου του Ιράν Ιμπραήμ Ραϊσί
1. Αποτίμηση της θητείας του εκλιπόντος Ιρανού Προέδρου Ιμπραήμ Ραϊσί ως προς την εξωτερική και περιφερειακή πολιτική που εφαρμόσθηκε
2. Εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα στο Ιράν σε εσωτερικό και περιφερειακό επίπεδο
Κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ εν μέσω πολέμου
1. Το τελεσίγραφο του Μπένι Γκαντς προς τον Βενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του για το καθεστώς διοίκησης της μεταπολεμικής Γάζας.
2. Εκτιμήσεις για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ και η πιθανότητα διενέργειας βουλευτικών εκλογών ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. https://www.youtube.com/watch?v=yP6z1Z55ZZg
20/5/2024
07:00

Alpha Κύπρου: Νεκροί ο Πρόεδρος και ο Υπ. Εξωτερικών του Ιράν

– Επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου του Προέδρου του Ιράν, Ιμπραήμ Ραϊσί, και του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.
– Λεπτομέρειες σχετικά με την μοιραία πτήση του ελικοπτέρου.
– Σχόλιο για τις διμερείς σχέσεις Ιράν-Αζερμπαϊτζάν
19/5/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Πού βρίσκει το Ιράν το ατύχημα του Προέδρου Ραϊσί

– Πού βρίσκει το Ιράν το σημερινό δραματικό συμβάν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εντοπισμού του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο Πρόεδρος Ραϊσί και ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντολαχιάν; Ένας σύντομος απολογισμός των διεθνών και περιφερειακών σχέσεων του Ιράν τα τελευταία χρόνια.
– Μια πρώτη ανάγνωση της “επόμενης μέρας” στο Ιράν σε θεσμικό και γεωστρατηγικό επίπεδο, σε περίπτωση θανάτου του Προέδρου Ραϊσί
19/5/2024

Δημοκρατική της Ρόδου

Αυτόπτης μάρτυρας ενός πολέμου που φαίνεται να μην έχει τέλος…

18/5/2024
18:00

Alpha Κύπρου: Το σχέδιο της επόμενης μέρας στη Γάζα

– Τι προβλέπει το αμερικανοαραβικό σχέδιο για την “επόμενη μέρα” στη Γάζα, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε σήμερα η λιβανική εφημερίδα Αλ-Αχμπάρ.
– Κατά πόσον είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό από τους Ισραηλινούς, ενόψει της αυριανής επίσκεψης στο Ισραήλ του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
– Αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης για το διοικητικό καθεστώς που θα πρέπει να εφαρμοστεί στην μεταπολεμική Γάζα. Ποιοι είναι οι εκφραστές των τριών διαφορετικών ενδοκυβερνητικών τάσεων.
– Η Χαμάς έχει καταφέρει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της στην βόρεια και κεντρική Γάζα.
17/5/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ομήρων στη Γάζα

– Εντοπίσθηκαν τρεις σοροί ισραηλινών ομήρων, μεταξύ των οποίων και της νεαρής ισραηλινογερμανίδας, Σανί Λουκ. Ο εντοπισμός των σορών έγινε με βάση στοιχεία που κατέθεσαν κατά την ανάκρισή τους ένοπλοι της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Οι ισραηλινοί όμηροι που βρίσκονται στη Γάζα, ζωντανοί ή νεκροί, είναι πλέον 129.
– Εν αναμονή της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα το μεσημέρι. https://www.youtube.com/watch?v=A7IFCsIhmbY

16/5/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Κατηγορείται για γενοκτονία το Ισραήλ

– Σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Η Νότιος Αφρική εξέθεσε την επιχειρηματολογία της. Αύριο πρωί αναμένεται η επιχειρηματολογία των νομικών παραστατών του Ισραήλ.
– Δυσμενής για το Ισραήλ θεωρείται η σύνθεση του δικαστηρίου.
16/5/2024
15:00

Politica.gr: Αντέχει μια κρίση στις σχέσεις του με την Αίγυπτο το Ισραήλ;

– Χαρακτηριστική του υφέρποντος αντιαμερικανισμού στο Ισραήλ ήταν η εκ μέρους των ισραηλινών ΜΜΕ διασύνδεση της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου Πρωθυπουργού με την άρνησή του να συνδράμει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.
– Η κρίση στις διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου με αφορμή την επιχείρηση στη Ράφα είναι σημαντική. Ωστόσο, η συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ δεν κινδυνεύει.
– Το ερώτημα ως προς της δομή της διακυβέρνησης της Γάζας “την επόμενη μέρα του πολέμου” γίνεται ολοένα και περισσότερο επιτακτικό, τη στιγμή που η Χαμάς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει καταφέρει να αναδιοργανωθεί στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Συζητήσίμη η επιτυχία των χερσαίων ισραηλινών επιχειρήσεων.
– Το μέτωπο του Λιβάνου αναζωπυρώνεται. Τι σημαίνουν οι σημερινές δηλώσεις του Λιβανέζου Πρωθυπουργού, Νατζίμπ Μικάτι, με τις οποίες το μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολάχ διασυνδέεται με την πιθανότητα επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα. Η μεταστροφή των διαθέσεων της κυβέρνησης της Βηρυτού σε σύγκριση με την αρχική θεώρηση που είχε υιοθετήσει από την έναρξη του πολέμου πρέπει να προβληματίσει.

https://www.youtube.com/watch?v=orUy93kEnRU&ab_channel=PoliticaGr

14/5/2024 20:00

Alpha Κύπρου: Ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ – Αιγύπτου

– Τριβές στις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.
– Στο επίκεντρο, η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Ράφα εκ μέρους του Ισραήλ και η ανησυχία της Αιγύπτου για το ενδεχόμενο παλαιστινιακού προσφυγικού κύματος προς το έδαφός της
13/5/2024 21:00

Παραπολιτικά 90.1fm

– Η συγκυρία μιας σειράς από ιστορικες επετείους κατά την τρέχουσα εβδομάδα προλέγει περαιτέρω στασιμότητα στις διαπραγματευσεις για εκεχειρια στη Γάζα
– Το επικρατέστερο σχέδιο που επεξεργάζεται το Ισραήλ για την μεταπολεμική Γάζα
12/05/2024
20:00

Alpha Κύπρου: «Κρυφό» σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας

– Τι προβλέπει το επικρατέστερο σχέδιο που πρόκειται να υποβάλει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ στο υπουργικό συμβούλιο για την δομή της διακυβερνησης στην μεταπολεμική Γάζα

– Ποια είναι τα βασικά σημεία του (στρατιωτικός έλεγχος διαρκείας μεταβατικής περιόδου 6-12 μηνών, παροχή διοικητικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Γαζας από αραβικές ιδιωτικές εταιρείες, ανάληψη πλήρους ελέγχου από τοπικούς παλαιστινιακούς παράγοντες μη-εχθρικούς προς το Ισραήλ)
– Ποια είναι τα εμπόδια εφαρμογής του προτεινόμενου σχεδίου για την μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας https://youtu.be/wFChsvu_gpg?si=21TDq5SNKTzuY2Qj
10/05/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Αναβάθμιση Παλαιστινίων στον ΟΗΕ: Κύπρος και Ελλάδα είπαν “ναι”

– Ρουκετες της Χαμας στην πόλη Μπεερ Σεβα στο νότιο Ισραήλ, πρώτη φορά ύστερα από πέντε μήνες
– Αναβάθμιση της θέσης της Παλαιστινιακής Αρχής στα συλλογικά οργανα του ΟΗΕ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Ελλάδα και Κυπρος υπερψήφισαν την πρόταση
09/05/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες του Καΐρου

– Διακοπή των συνομιλιών για εκεχειρια στο Κάιρο. Άγνωστο πότε θα ξαναρχίσουν. Για προσωρινή διακοπή κάνει λόγο το Καταρινό Al Jazeera. Συνεδριάζει απόψε το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο στο Ισραήλ, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα.

– Επιβεβαιώθηκε σήμερα η πληροφορία που μετέδωσε ο Alpha Κύπρου πριν από δυο εβδομάδες περί της πρόθεσης αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναγνωρίσει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Αναμένεται ψήφισμα που θα υιοθετήσει το κοινοβουλιο της χώρας στις 13 Ιουνίου. Ισραηλινές διπλωματικες πηγές εκτιμούν ότι αναλογη κίνηση θα σημειωθεί στις 21 Μαΐου εκ μέρους της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Μάλτας.
08/05/2024

Deutsche Welle: Turkei stoppt Handel mit Israel. Was nun? (Η Τουρκία διακόπτει το εμπόριο με το Ισραήλ. Και τώρα τι;)

https://www.dw.com/de/t%C3%BCrkei-stoppt-handel-mit-israel-was-nun/a-69022536

08/05/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές Ουίλιαμ Μπέρνς για τη Γάζα

– Συναντήσεις του επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στο Ισραήλ. Ενδείξεις απαισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας
– Εκτός των ΗΠΑ , η Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης φέρονται επανεξετάζουν την παροχή οπλισμού προς το Ισραήλ
– «Θερμό καλοκαίρι» προβλέπει ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ στο πλαίσιο επιθεώρησης μονάδων στην μεθόριο Ισραήλ – Λιβάνου.
08/05/2024
10:00

Action24: Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Ράφα – Ποια η σημασία της για το Ισραήλ και τη Χαμάς

– Η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, η ανανέωση των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και οι προοπτικές τους https://www.youtube.com/watch?v=a415gd6EFS0&ab_channel=ACTION24TV

08/05/2024
08:30

Alpha Κύπρου: Επιστρέφουν στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς

– Επανέναρξη των συνομιλιών για εκεχειρία στο Κάιρο, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα
– Τι επιδιώκουν Ισραήλ και Χαμάς
07/05/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Αρχίζει η μάχη των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο

– Στο Κάιρο βρίσκεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από απόψε, με τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ , της Αιγύπτου, του Καταρ, του Ισραήλ και τις Χαμας να αρχίζουν νέο γύρο συνομιλιών

– Οι περιορισμένες αρμοδιότητες διαπραγμάτευσης της ισραηλινής αποστολής
– Η ισραηλινή κυβέρνηση ήδη ενέκρινε σχέδιο διευρυμένων επιχειρήσεων εντός και εκτός Γαζας σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων
07/05/2024
18:00

One Channel: Η Χαμάς δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στις διαπραγματεύσεις – Γιατί έκανε πίσω το Ισραήλ

– Διπλωματική κινητικότητα στο Κάιρο μετά τγν έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα
– Τα διαπραγματευτικά όρια της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο . Γιατί η κυβέρνηση Νετανιάχου επέλεξε να ορίσει περιορισμούς στο εύρος των αρμοδιοτήτων των διαπραγματευτών
07/05/2024
16:00

ERTNEWS: Διπλωματική κινητικότητα μετά την επιχείρηση στη Ράφα

– Διπλωματική κινητικότητα ύστερα από την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα
– Η “βελτιωμένη” πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Κάιρο
– Αναμένεται στο Κάιρο η ισραηλινή αντιπροσωπεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Περιορισμένοι οι διαπραγματευτικοί ελιγμοί της ισραηλινής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Νετανιάχου
07/05/2024
11:00

Alpha Κύπρου: Ισραηλινά τάνκς εισήλθαν τα ξημερώματα στη Ράφα

– Υπό ισραηλινό έλεγχο τα σύνορα Γαζας-Αιγύπτου

– Γιατί το Ισραήλ προέβη στην επιχείρηση στη Ράφα και πώς ερμηνεύεται η στάση των ΗΠΑ
– Η διαχείριση των διαπραγματεύσεων εκ μερους της Χαμάς και τι προτείνει στο σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί
– Τα ερωτήματα που τίθενται:
Θα μεταβεί ισραηλινη αντιπροσωπεία στις συνομιλίες του Καΐρου;
Ποιο το μέλλον των αναθεωρημένων προτάσεων της Χαμας;
07/05/2024
09:00

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗtv: Σε κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

– Οι διπλωματικές συγκυρίες της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, η ισραηλινή θεώρηση και το momentum που δεν αξιοποίησε η οργάνωση Χαμάς κατά την διάρκεια των συνομιλιών του Καΐρου τις δύο περασμένες εβδομάδες
– Το Ισραήλ θεωρεί ότι με την επιχείρηση στη Ράφα, θα επαναφέρει τις συνθήκες διαπραγμάτευσης που οδήγησαν στην απελευθέρωση 100 ομήρων κατά την πρώτη εκεχειρία, εξασφαλίζοντας αυτήν τη φορά την ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, που ήδη με δηλώσεις τους χαρακτηρίζουν την τρέχουσα επιχείρηση στη Ράφα ως “μη διευρυμένη”.
– Η Χαμάς, ενθαρρυμένη από το επικοινωνιακό κλίμα των τελευταίων δύο εβδομάδων και από τις διπλωματικές πιέσεις της διακυβέρνησης Μπάιντεν προς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Νετανιάχου, δεν επέδειξε ευελιξία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
– Η στάση της ισραηλινής κοινής γνώμης και των συγγενών των ομήρων ως προς την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Νετανιάχου.
– Πώς ερμηνεύονται οι δηλώσεις του Μπένι Γκαντς όσον αφορά την σκοπιμότητα της τρέχουσας επιχείρησης στη Ράφα

https://rb.gy/be9khd

07/05/2024
08:30

Alpha Κύπρου: Ο ισραηλινός στρατός άρχισε τις επιχειρήσεις στη Ράφα

– Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει πλήρως την περιοχή κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου από τις 8 το πρωί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση

– Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα ως “μη διευρυμένη”
– Το Ισραήλ θα αποστείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή δήλωση του Πρωθυπουργικού Γραφείο
06/05/2024
20:00

Alpha Κύπρου: H Xαμάς αποδέχτηκε την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για κατάπαυση του πυρός

– Ανατροπή της κατάστασης ενόψει ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα
– Η Χαμάς αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, δηλώνει ο επικεφαλής του πολιτικού της σκέλους Ισμαήλ Χανίγια από την Ντόχα.
– Ποια είναι η πρώτη αντίδραση ισραηλινού αξιωματούχου
– ΗΠΑ, Βρετανία και Σαουδική Αραβία συστήνουν στο Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει την επιχείρηση στη Ράφα
– Σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης της Αιγύπτου στην μεθόριο με την Γάζα και στο βόρειο Σινά https://www.youtube.com/watch?v=aeH1q8faO74&ab_channel=AlphaNewsLive
05/05/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Η Χαμάς βομβάρδισε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

– Επίθεση της Χαμάς με όλμους και ρουκέτες από τα περίχωρα της Ράφα κατά της οδικής ανθρωπιστικής διόδου Κέρεμ Σαλόμ τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 Ισραηλινούς, ύστερα από εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου, που προκάλεσε την αποχώρηση της αντιπροσωπείας της οργάνωσης από τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και επιστροφή της στο Κατάρ.

– Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ: “Η επιχείρηση στη Ράφα είναι πολύ κοντά”
– Υπό κατάρρευση οι συνομιλίες του Καΐρου για την εκεχειρία. Εσπευσμένη μετάβαση του διοικητή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στο Κατάρ.
– Τουλάχιστον 100 εκτοξεύσεις ρουκετών της Χεζμπολάχ κατά του βορείου Ισραήλ. Ισραηλινή ανταπάντηση με βομβαρδισμούς κατά θέσεων της οργάνωσης στον Νότιο Λίβανο
04/05/2024
20:00

Alpha Κύπρου: «Τσουνάμι» διαρροών για εκεχειρία στη Γάζα

– Για πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι περισσότερες διαρροές από αραβικά και αμερικανικά μέσα φέρουν την Χαμάς να αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων. Ωστόσο, η Χαμάς δεν ανακοίνωσε την οριστική της απόφαση, ενώ ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις διατηρείται.
– Σαουδαραβικό μέσο μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν θα φέρει αντιρρήσεις σε μία ενδεχόμενη αποφυλάκιση του δημοφιλούς Παλαιστίνιου πολιτικού, Μαρουάν Μπαργκούτι. Τι ενδέχεται να σηματοδοτήσει η αποφυλάκιση Μπαργκούτι υπό τις παρούσες συγκυρίες.
– Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Άμος Χόχσταϊν προωθεί πλαίσιο εκεχειρίας για την μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, αντίστοιχο με εκείνο που προωθείται από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ στη Γάζα. Λιβανικές διαρροές φέρουν την Χεζμπολάχ να απορρίπτει τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, δυσαρεστώντας παράλληλα την κυβέρνηση του Λιβάνου https://www.youtube.com/watch?v=rgPyK44xeOk&ab_channel=AlphaNewsLive

03/05/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Ο ρόλος της Τουρκίας για την επόμενη ημέρα της Γάζας

– Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο η Χαμάς θα δώσει την τελική της απάντηση για το πλαίσιο εκεχειρίας, ενώ το Ισραήλ φέρεται να όρισε στην Χαμάς τελεσίγραφο 7 ημερών από σήμερα για να αποδεχθεί το πλαίσιο εκεχειρίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει η επιχείρηση στη Ράφα.
– Ο ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς κάλεσε δημοσίως τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου να πάψει να ανέχεται την ανάμιξη Τούρκων παραγόντων στις παρασκηνιακές συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο αυτό ως “εθνικό εξευτελισμό” – τη στιγμή που η Χαμάς επιδιώκει να αποδοθεί στην Τουρκία ειδικός ρόλος στις τρέχουσες εξελίξεις.
02/05/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Στα μαχαίρια ξανά Τουρκία και Ισραήλ

– Εν αναμονή οριστικής απόφασης της Χαμάς για το πλαίσιο εκεχειρίας, το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο στο Ισραήλ εξετάζει όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης και της επιχείρησης στη Ράφα.
– Βίαια επεισόδια Παλαιστινίων πολιτών κατά των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με αφορμή την εξουδετέρωση στελέχους της Χαμάς στην Δυτική Όχθη. Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα αλλά και από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα οξύνεται το κλίμα μεταξύ των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και μερίδας πληθυσμού της Δυτικής Όχθης. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη.
– Επιτείνεται η διπλωματική ένταση Τουρκίας-Ισραήλ με αφορμή πληροφορίες ότι η διακυβέρνηση Ερντογάν θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με το Ισραήλ. Οξείες δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Ισράελ Κατς για ενδεχόμενα αντίμετρα του Ισραήλ κατά της Τουρκίας
01/05/2024
18:20

Radio Me:  “Ο Νετανιάχου δεν αποφασίζει μόνος, αλλά το Ισραήλ είναι πολιτικά πιεσμένο”

– Η τακτική της αμερικανικής διπλωματίας στο Ισραήλ και στην περιοχή εν αναμονή μίας τελικής απάντησης της Χαμάς για το προτεινόμενο σχέδιο εκεχειρίας
– Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” στην διαπραγμάτευση για εκεχειρία και οι εύστοχες δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Ντέηβιντ Κάμερον
– Η δεινή θέση Νετανιάχου σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο και οι σχετικά θετικότερες συγκυρίες για την Χαμάς, εφόσον αποφασίσει να αποδεχθεί το πλαίσιο εκεχειρίας. Τι λένε οι διαρροές στα λιβανικά ΜΜΕ και πώς ερμηνεύονται
– Και μία μικρή επισήμανση για τον ιστορικό ερευνητή του μέλλοντος, όταν κληθεί να καταγράψει αυτόν τον πόλεμο και τα διάφορα στάδιά του
30/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου

– Η Χαμάς δεν έδωσε την τελική της απάντηση για το πλαίσιο εκεχειρίας, αλλά προβάλει παρασκηνιακές απαιτήσεις για άμεση λήξη του πολέμου ήδη από το πρώτο στάδιο της συμφωνίας, δημιουργώντας απαισιοδοξία στο Ισραήλ.

– Εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές αντεγκλήσεις υπέρ ή κατά μίας ενδεχόμενης συμφωνίας εκεχειρίας, με τους κομματικούς εταίρους να απειλούν με αποχώρηση.
– Εν αναμονή της αυριανής (1/5) συνάντησης Μπλίνκεν-Νετανιάχου, η αμερικανική διπλωματία προσπαθεί να διατηρήσει τις συγκυρίες για συμφωνία εκεχειρίας, δίνοντας ουσιαστικά χρόνο στην πολιτική ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις με την στρατιωτική ηγεσία της οργάνωσης που βρίσκεται στην Γάζα.
– Για πρώτη φορά αλλοδαπός μουσουλμάνος μη-Άραβας προσκυνητής πραγματοποιεί ένοπλη επίθεση με μαχαίρι με θύμα ισραηλινό αστυνομικό στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Το γεγονός ότι ο δράστης ήταν Τούρκος υπήκοος δεν σχολιάστηκε ακόμα από την ισραηλινή πολιτική ηγεσία.
29/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Εξορία της Χαμάς δείχνει ο Κάμερον

– Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας θέτει θέμα εξορίας των ηγετικών στελεχών από τη Γάζα.
– Ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας υπονοεί ότι η χώρα του θα μπορέσει να συμμετάσχει σε πολυεθνική δύναμη στην μεταπολεμική Γάζα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ
– Ισραηλινοί κυβερνητικοί κύκλοι πληροφορούν τον Alpha Κύπρου πως οι ευρωπαϊκές χώρες που εκτιμάται ότι θα αναγνωρίσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος έως τα τέλη Μαΐου είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Μάλτα.
– Έφτασε η αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο. Αναλόγως της απάντησης της Χαμάς, το Ισραήλ θα αποφασίσει εάν θα στείλει αύριο την δική του αποστολή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
– Η Αίγυπτος προτείνει να ελέγχουν δικές της στρατιωτικές δυνάμεις την δίοδο μεταξύ νότιας και βόρειας Γάζας. Το Ισραήλ διαφωνεί.
– Τι έχει διαρρεύσει στα ισραηλινά ΜΜΕ για τα δύο στάδια του σχεδίου εκεχειρίας που έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
28/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Απειλείται με ένταλμα ο Νετανιάχου;

– Σε ετοιμότητα δηλώνει ότι είναι το Ισραήλ για το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματων σύλληψης για αποχρώσες ενδείξεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου κατά του Νετανιάχου και άλλων ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών από τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
– Πιέσεις πανταχόθεν δέχεται ο Νετανιάχου εντός της κυβέρνησής του, τόσο για να δώσει την εντολή για επιχείρηση στη Ράφα, όσο και για να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου.
– Αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία απόψε μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν.
– Αύριο μεταβαίνει αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο, ενώ αναμένεται την Τρίτη να φτάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και αντιπροσωπεία του Ισραήλ, σύμφωνα με διαρροές.
27/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Νέο βίντεο με ομήρους της Χαμάς

– Νέο βίντεο της Χαμάς με δυο Ισραηλινούς ομήρους να ζητούν από το Ισραήλ να συμφωνήσει με τους όρους της οργάνωσης προκαλεί ενδοκυβερνητικές πιέσεις στον Νετανιάχου να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας που προβάλλουν οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές
– Μυστηριώδης πτήση ιδιωτικού Ισραηλινού τζετ από το Τελ Αβιβ στο Ριάντ προκαλεί υποψίες ότι Ισραηλινοί αξιωματουχοι πρόκειται να συναντηθούν με Σαουδάραβες ομολόγους τους, ενώ αύριο αναμένεται στο Ριάντ και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, που φέρεται να προωθεί την εξής «λύση πακέτο» : Εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ με αντάλλαγμα το Ισραήλ να αναγνωρίσει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, γεγονός που θα επισπεύσει τον τερματισμό του πολέμου.
– Αύριο και μεθαύριο το Ριάντ θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων καθότι εκεί θα βρίσκονται ο Μπλινκεν ως επίσης ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου , Αμπντέλ Φαταχ Αλ-Σίσι , και φυσικά ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικης Αραβιας , Πριγκηπας Μοχαμαντ Μπιν Σαλμάν , ως οικοδεσπότης της ειδικής συνδιάσκεψης του World Economic Forum.
26/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Κρίσιμη ημέρα η ερχόμενη Τρίτη

– Η νέα πρόταση εκεχειρίας των Αιγυπτίων διαμεσολαβητών προκαλεί διχογνωμία στην ισραηλινή κυβέρνηση.

– Σχέδιο ετοιμότητας θα εφαρμόσει η Αίγυπτος την ερχόμενη Τρίτη 30/4 σε στρατό και υγειονομικές υπηρεσίες του βορείου Σινά και της Διώρυγας του Σουέζ, ενόψει πιθανού προσφυγικού κύματος από την Γάζα στο έδαφός της.
– Πιέζουν οι ΗΠΑ για εκεχειρία. Στο Ισραήλ ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν την ερχόμενη Τρίτη.
– Αισιοδοξία του ΥΠΕΞ της Γαλλίας για διευθέτηση της έντασης Ισραήλ-Λιβάνου.
25/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Βγήκε μπροστά ο Μπάιντεν για ομήρους

– Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές επισκέπτονται αύριο το Ισραήλ, μεταφέροντας δέσμη αντιπροτάσεων της Χαμάς για εκεχειρία. Το κλίμα που επικρατεί στο Ισραήλ.
– Δήλωση Μπάιντεν και ηγετών άλλων 17 χωρών, με την οποία καλούν την Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ισραηλινούς ομήρους, επιρρίπτοντάς της την απόλυτη ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα.
24/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Έτοιμοι οι Ισραηλινοί να μπουν στη Ράφα

-Έτοιμο το Ισραήλ για την επιχείρηση στη Ράφα. Τι συζήτησαν στο Κάιρο ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, ο διοικητής της Μοσάντ και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών.
-Η Χαμάς δημοσιοποίησε βίντεο με 24χρονο ισραηλινό όμηρο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι  70 από τους 133 ομήρους έχουν ήδη σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
– Αμερικανική κινητικότητα της τελευταίας στιγμής για αναβίωση των συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων.
23/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Συμπληρώθηκαν 200 μέρες πολέμου

– Ύστερα από 200 μέρες πολέμου, επανάληψη σκηνικού σε Γάζα και Λίβανο. Σύντομος απολογισμός

– Σε δυσχερή θέση η Χαμάς ενώ αναζητά νέα έδρα η ηγεσία της, με την επιχείρηση στη Ράφα να επίκειται σύντομα.
23/4/2024
13:45

Astra Radio

– Σαν να μην πέρασε μια μέρα: Το κλίμα στα μέτωπα Γαζας και Λιβάνου κατά τη σημερινή 200η μέρα του πολέμου .
– Δυσχερής η θέση της Χαμας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο . Αινιγματικες οι δηλωσεις Ερντογαν μετά τις συναντήσεις του με Χανίγια . Τι σημαίνει η διάψευση της κυβέρνησης του Σουλτανάτου του Ομάν ως προς το ενδεχόμενο μετακίνησης της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς από το Κατάρ σε άλλη χώρα.
– Ερωτηματικά ως προς την πρακτική διαχείριση των αμάχων ενόψει της ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα. Τι σημαίνει η επιφυλακή στην Αίγυπτο.
22/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Σφήνα στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής η Τουρκία

– Ενδείξεις αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα

https://www.youtube.com/watch?v=EDNuDBf68CQ&ab_channel=AlphaNewsLive

21/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από Τουρκία

– Στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια ετοιμάζει η Τουρκία. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Ισραηλ-Τουρκίας-Αιγύπτου
– Το στρατιωτικό σκέλος της Φαταχ προαναγγέλει επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων τις επόμενες μέρες λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Τουλκάρεμ και Γάζα
– Νέες αναθεωρημένες προτάσεις της Γαλλίας για ηρεμία στο μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολαχ, σύμφωνα με τις οποίες δεν απαιτείται η αποχώρηση της σιιτικής οργανωσης από τον Νότιο Λίβανο
21/4/2024
08:00

EPTNews: Ο απόηχος της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν

– Πόσο αναμενόμενη και αναλογική ήταν η ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν.
– Οι προτεραιότητες του Ισραήλ πριν και μετά την επίθεσή του στο Ιράν.
– Με ποιον τρόπο διαχειρίζονται επικοινωνιακά τα ΜΜΕ στο Ισραήλ το κτύπημα κατά ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων
– Η ανοχή των ΗΠΑ και της Δύσης ως προς τις επόμενες ισραηλινές κινήσεις σε Γάζα και Λίβανο είναι αποτέλεσμα του “παζαρέματος” εκ μέρους του Ισραήλ μίας ενδεχόμενης “μη ήπιας” αντεπίθεσης κατά της ιρανικής πλευράς
20/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Το παρασκήνιο πίσω από την επίθεση στο Ιράκ

– Νέες πληροφορίες για την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Καταστράφηκε το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε Ισπαχάν και Νατάνζ. Συμμετείχαν στην επίθεση ισραηλινά F-35 που εκτόξευσαν πυραύλους αέρος-εδάφους από τον εναέριο χώρο του Ιράκ.
– Νέα έδρα αναζητά η πολιτική ηγεσία της Χαμάς. Το Σουλτανάτο του Ομάν φέρεται να είναι μία από τις πιθανές εναλλακτικές. Η σημερινή συνάντηση Χανίγια-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και η αντίδραση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ.
19/4/2024
20:00

Παραπολιτικά 90.1fm

– Ο απόηχος της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν
– Η εικόνα που έχει το Ισραήλ για τον εαυτό του, πριν και μετά την 7η Οκτωβρίου. Τι άλλαξε
19/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Έστειλε μόνο μήνυμα το Ισραήλ, επόμενος στόχος η Ράφα

– Πρώτες επιχειρησιακές λεπτομέρειες της ισραηλινής επίθεσης: Χρησιμοποιήθηκε ο εναέριος χώρος της Συρίας και του Ιράκ. Ποιός ήταν ο ρόλος της βάσης στο Ισπαχάν κατά την πρόσφατη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ
– Το Ισραήλ αποκατέστησε τους διαύλους επικοινωνίας με την διακυβέρνηση Μπάιντεν, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανοχή της για την επικείμενη επιχείρηση στη Ράφα
– Ποιά δεδομένα είναι δυνατόν να επιτείνουν την επιχειρησιακή κινητικότητα στα ενεργά πολεμικά μέτωπα κατά το προσεχές διάστημα. Έμφαση στο μέτωπο με την Χεζμπολάχ
19/4/2024
11:00

Alpha Κύπρου: Eνεργοποίησε τα αντίποινα για την ιρανική επίθεση το Ισραήλ

– Η πρώτη ανάγνωση της κατάστασης μετά την ισραηλινή επίθεση σε αεροπορική βάση του Ιράν.
– Τι μεταδίδεται από Ιράν και Ισραήλ

https://www.youtube.com/watch?v=hCvVpuc7nO0&t=1s&ab_channel=AlphaNewsLive

19/4/2024
06:55

Alpha Κύπρου: Oι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ

– Οι πρώτες πληροφορίες για επίθεση του Ισραήλ σε αεροπορική βάση στο Ισπαχάν του Ιράν, στη Συρία και στο Ιράκ

https://www.youtube.com/watch?v=NG2EMXHHyPQ&ab_channel=AlphaNewsLive

18/4/2024
21:30

Alpha Κύπρου: Για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου κάνει λόγο η κρατική τηλεόραση της χώρας

Αμερικανικοί πύραυλοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ από το Κατάρ μέσω της Κύπρου, ενόψει της προετοιμασίας της ισραηλινής αεράμυνας για την αντιμετώπιση της πρόσφατης ιρανικής πυραυλικής επίθεσης, μετέδωσε απόψε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση.
Συγκεκριμένα, το ισραηλινό κρατικό μέσο, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές, ανέφερε ότι η μεταφορά των πυραύλων, που βρίσκονταν στην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ που διατηρούν στο Κατάρ, πραγματοποιήθηκε με ειδικές πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών με τελικό προορισμό την αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νέγκεβ στον νότο της χώρας. Η Κύπρος επελέγη ως ενδιάμεσος σταθμός των πτήσεων, προκειμένου «να μην έρθει σε δύσκολη θέση η πολιτική ηγεσία του Κατάρ, καθότι δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ», διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ του αποψινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης.
18/4/2024
15:30

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗtv: Ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ

– Στρατηγική η επιλογή του Ισραήλ να εμπλέξει το Ιράν στο πολεμικό σκηνικό προκειμένου να επαναφέρει προς το συμφέρον του την Μέση Ανατολή στο πλαίσιο των αξόνων αντιπαράθεσης Ιράν/”Δυνάμεις της Αντίστασης”/Σουνιτικό Ισλάμ – Ισραήλ/Δύση/Σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, δεδομένα που μας γυρίζουν πίσω στις ισορροπίες της Μέσης Ανατολής, παραμονές του πρώτου Πολέμου του Κόλπου (1991).
– Το Ισραήλ αξιοποιεί την απειλή μίας ενδεχόμενης ανταπάντησης προκειμένου να εξασφαλίσει οφέλη και πολιτική κάλυψη των ΗΠΑ και της Δύσης στο ανοικτό μέτωπο με Χαμάς και Χεζμπολάχ.
– Προκειμένου να αναλυθεί ορθά η σημερινή πραγματικότητα, μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση, είναι απαραίτητο να εξηγηθεί γιατί το Ισραήλ βομβάρδισε το προξενείο του Ιράν στην Δαμασκό την 1/4/24. Το γεγονός και τα αίτιά του δεν αναλύθηκαν όσο θα έπρεπε από την διεθνή επικαιρότητα, με αποτέλεσμα να θεωρείται τις τελευταίες ημέρες περισσότερο από πιθανή μία ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ικανή να αποσταθεροποιήσει την Μέση Ανατολή και γενικότερα. Τα γεγονότα ωστόσο, διαψεύδουν τα καταστροφικά σενάρια και επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το Ισραήλ δεν θα βιαζόταν να ανταπαντήσει στο εντυπωσιακό – και ιστορικό από κάθε άποψη – ιρανικο κτύπημα.
18/4/2024
11:00

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ

– Το Κατάρ απειλεί να αποχωρήσει από τον διαμεσολαβητικό του ρόλο. Προβληματίζουν οι επαφές Χανίγια-Ερντογάν.
– “Χάθηκε το momentum” της ανταπάντησης – η κρατούσα άποψη στο Ισραήλ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επιχείρηση στη Ράφα και στο μέτωπο με Χεζμπολάχ
– Όπως είχα εκτιμήσει ακριβώς την επομένη της ιρανικής επίθεσης (Δευτέρα 15/4), το Ισραήλ “παζαρεύει” το ενδεχόμενο της αντεπίθεσης προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους του σε Γάζα και Λίβανο.
18/4/2024
07:30

Alpha Κύπρου: Τελικά πότε αναμένεται η “απάντηση” του Ισραήλ στο Ιράν;

– Αμερικανοί αξιωματούχοι τοποθετούν χρονικά την ισραηλινή αντεπίθεση για μετά τις 30 Απριλίου. Ποια σενάρια εξετάζονται.
– Καταρινές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν το επιχειρησιακό σχέδιο των Ισραηλινών στη Ράφα, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να μην προβεί σε εκτεταμένο κτύπημα κατά του Ιράν.
– Ποιοί είναι οι λόγοι που “χάθηκε το momentum” της ισραηλινής αντεπίθεσης το βράδυ που τα ιρανικά drone έπλητταν το Ισραήλ. Τι μετέδωσε χθες βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση για πρώτη φορά
– Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που εξέφρασα το πρωί της Δευτέρας 15/4, την επομένη της ιρανικής επίθεσης, σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης του Ισραήλ.
17/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Μηνύματα ΗΠΑ προς Ισραήλ και Ιράν

– Ο Τζο Μπάιντεν σε άρθρο του στην Wall Street Journal προειδοποιεί για ενεργό ανάμιξη των ΗΠΑ στο πολεμικό σκηνικό εάν το Ιράν οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα
– Τα κρατικά ΜΜΕ στο Ισραήλ προωθούν κλίμα εγκράτειας ως προς ενδεχόμενο κτύπημα στο Ιράν, επαναφέροντας στο επίκεντρο της επικαιρότητας τα μέτωπα της Γάζας και του Λιβάνου
17/4/2024
10:00

ERTNEWS: Tα στοιχεία που δείχνουν την επικράτηση της τάσης περί αυτοσυγκράτησης απέναντι στο Ιράν

– Η τάση αυτοσυγκράτησης αλλά και διπλωματικής αξιοποίησης της πρόσφατης ιρανικής επίθεσης φαίνεται να επικρατεί στα κέντρα αποφάσεων στο Ισραήλ.
– Η σημασία των σημερινών επισκέψεων των ΥΠΕΞ της Βρετανίας και της Γερμανίας στο Ισραήλ, η χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την κατάσταση στη Γάζα και η παρέμβαση της Μόσχας σε Τεχεράνη και Ιερουσαλήμ.
– Οι φωνές που προβάλλονται από σήμερα το πρωί στα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν αυτοσυγκράτηση.
17/4/2024
09:30

Real Voice 99.5: Αλλαγή κλίματος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στο Ισραήλ

– Ενισχύεται η τάση της αυτοσυγκράτησης στο Ισραήλ ως προς ένα ενδεχόμενο κτύπημα κατά του Ιράν.
-Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα δεδομένα.
16/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Πέπλο μυστηρίου για τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης Νετανιάχου

– Διχογνωμία υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης ως προς τον τρόπο και τον χρόνο της επίθεσης κατά του Ιράν καθυστερεί τη σύγκλιση του πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου
– Αντικρουόμενες αμερικανικές διαρροές ως προς τους ιρανικούς στόχους που προτίθεται να πλήξει το Ισραήλ
– Ανακοίνωση του Κρεμλίνου στέλνει μηνύματα για τις προθέσεις της Τεχεράνης
16/4/2024

Καθημερινή: Το δίλημμα του Ισραήλ και η έξωθεν εικόνα του

https://www.kathimerini.gr/world/562983181/arthro-gavriil-charitoy-stin-k-to-dilimma-toy-israil-kai-i-exothen-eikona-toy/

16/4/2024
11:15

Alpha Κύπρου: Νέος κύκλος κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή

– Τα ισραηλινά κριτήρια επιλογής ιρανικών στόχων, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.
– Καθυστερεί η επιχείρηση στη Ράφα
– Οι αντιπροτάσεις για εκεχειρία της Χαμάς εκλαμβάνονται από το Ισραήλ ως απόρριψη του πλαισίου εκεχειρίας https://www.youtube.com/watch?v=5i95sKaioJc&ab_channel=AlphaNewsLive
16/4/2024
07:30

Alpha Κύπρου: Οι επιλογές του Ισραήλ για πολεμικά αντίποινα

– Εν αναμονή της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου για την λήψη των τελικών αποφάσεων για μία ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν.
– Επισκόπηση της χθεσινής αντιφατικής μέρας, όσον αφορά στις προθέσεις της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας
15/4/2024
21:00

ΠαραπολιτικάFM

-Είναι σκόπιμο ένα ισραηλινό κτύπημα κατά του Ιράν κατά την παρούσα συγκυρία;
15/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: τα σενάρια απάντησης του Ισραήλ

– Κλίμα ετοιμότητας στο Ισραήλ από σήμερα το απόγευμα για κτύπημα κατά του Ιράν

https://www.youtube.com/watch?v=4ci0hN8h3ME

15/4/2024
19:00

ONE Channel: Ζούμε σε καθημερινότητα πολέμου – Ασκούνται πιέσεις στο Ισραήλ να μην απαντήσει στο Ιράν

– Σε κλίμα ετοιμότητας το Ισραήλ για πιθανή επίθεση κατά του Ιράν

https://www.youtube.com/watch?v=WJ6qPeoSQQQ

15/4/2024
11:00

Alpha Κύπρου: η επόμενη μέρα στη Γάζα

– Τα στοιχεία που συντείνουν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση έναντι του Ιράν
– Το Ισραήλ θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί την αυτοσυγκράτησή του, επιδιώκοντας διευκολύνσεις για την επίτευξη των στόχων του στα μέτωπα της Γάζας και του Λιβάνου
– Το κλίμα που επικρατεί στο Ισραήλ σήμερα 15/4/24, ημέρα άρσης των έκτακτων μέτρων πολιτικής άμυνας.
15/4/2024
10:30

ERT NEWS: Το Ισραήλ δεν θα απαντήσει, αλλά θα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί την επίθεση του Ιράν

– Το Ισραήλ εκτιμάται ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ζητώντας παράλληλα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες ως προς την διαχείριση των ενεργών μετώπων σε Γάζα και Νότιο Λίβανο
– Το ιστορικό προηγούμενο του πρώτου Πολέμου του Κόλπου του 1991 και η ‘επαναφορά’ των γνωστών μεσανατολικών ισορροπιών μεταξύ του Ιράν και των φιλοδυτικών κρατών της περιοχής.
– Η σημερινή άρση των έκτακτων μέτρων πολιτικής άμυνας επιστρέφει το Ισραήλ στην καθημερινότητα που ίσχυε πριν την πρόσφατη ιρανική επίθεση
15/4/2024
07:30

Alpha Κύπρου: Η επόμενη μέρα στο Ισραήλ μετά το ιρανικό χτύπημα

– Το κλίμα στο Ισραήλ μετά τη συντονισμένη ιρανική πυραυλική επίθεση.
– Το διευρυμένο Υπουργικό Συμβούλιο τασσόταν υπέρ μιας άμεσης ανταπάντησης ενώ τα ιρανικά UAV έπλητταν ισραηλινούς στόχους. Η σύσταση των ΗΠΑ.
– Τι ζητά τώρα το Ισραήλ από τον Λευκό Οίκο.
14/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Σχολιασμός για τις αποφάσεις του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ

 – Αντιφατικές οι πληροφορίες για την πιθανότητα ισραηλινής απάντησης στην ιρανική πυραυλική επίθεση. Οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Νετανιάχου.
14/4/2024
18:45

OPEN: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στο Ισραήλ για την επίθεση από το Ιράν

-Εκτίμηση για την επόμενη μέρα στην αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν
14/4/2024
18:00

Alpha Κύπρου: Συνεδρίαση του πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου για πιθανή απάντηση του Ισραήλ κατά του Ιράν

https://www.youtube.com/watch?v=V3jkmQ4T4J8

14/4/2024
09:00

Alpha Κύπρου: Η επόμενη μέρα της επίθεσης του Ιράν

– Σχολιασμός και εκτιμήσεις
– Ο απόηχος της ιρανικής επίθεσης στην Κύπρο
– Εκπομπή ζωντανής ροής ειδήσεων
14/4/2024
05:40

Alpha Κύπρου: H συγκλονιστική στιγμή που ο ανταποκριτής του Alpha Κύπρου στο Ισραήλ αναζητεί καταφύγιο

Από την χθεσινή μέρα εγώ κρατάω τη στιγμή που παράτησα την ζωντανή ροή της εκπομπής και έτρεξα στο καταφύγιο

https://www.youtube.com/watch?v=VpJG1D4qaNY&ab_channel=AlphaNewsLive

14/4/2024
01:45

Alpha Κύπρου: Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Έκτακτη εκπομπή ζωντανής ροής ειδήσεων
(δεύτερο μέρος)
14/4/2024
00:30

Alpha Κύπρου: Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Έκτακτη εκπομπή ζωντανής ροής ειδήσεων
(Πρώτο μέρος)
13/4/2024
20:00

ΣΚΑΙ: Συναγερμός για Ιρανική επίθεση: Έλληνες κάτοικοι του Ισραήλ περιγράφουν τις στιγμές αγωνίας

– Έλληνες κάτοικοι στο Ισραήλ περιγράφουν το κλίμα επιφυλακής ενόψει ενδεχόμενης ιρανικης επιθεσης
-Ποια είναι τα πιθανά σενάρια
13/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Ιράν – Ισραήλ

-Κλίμα επιφυλακής στο Ισραήλ ενόψει ιρανικης επιθεσης
-Ο χρόνος της διπλωματίας δεν φαίνεται να εχει λήξει
-Τα σενάρια της επιθεσης που συζητούνται
-Σε κλίμα εσωτερικής πόλωσης ο Λίβανος μεταξύ Χεζμπολαχ και Χριστιανών. Σημείο διαφωνίας: ο ρόλος του Λιβάνου στο περιφερειακό πολεμικό σκηνικό
Σημείωση: Στις 20:40 ανακοινώθηκαν στο Ισραήλ ειδικα μέτρα πολιτικής άμυνας ενόψει πιθανής επιθεσης του Ιράν
11/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Αναμένουν ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

-Η ισραηλινή υπηρεσία πολιτικής άμυνας συνιστά στους Δήμους της χώρας να προετοιμαστούν για πιθανή επίθεση του Ιράν τις επόμενες ημέρες
-Η Χαμάς θα ανακοινώσει τις τελικές τις προτάσεις για το πλαίσιο εκεχειρίας τις επόμενες 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο της

https://www.youtube.com/watch?v=tzltLpX4QQ4

10/4/2024

Deutsche Welle: Altı soruda Türkiye-İsrail ticari ilişkileri (Οι εμπορικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ σε έξι ερωτήσεις)

Εκτιμήσεις Γ. Χαρίτου για την πορεία των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ μετά τις τουρκικές εμπορικές κυρώσεις .

https://www.dwturkce1.com/tr/alt%C4%B1-soruda-t%C3%BCrkiye-i%CC%87srail-ticari-ili%C5%9Fkileri/a-68787592

10/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Νεκροί οι τρεις γιοί του ηγέτη της Χαμάς

– Νεκροί τρεις γιοί και τουλάχιστον δύο εγγόνια του Ισμαήλ Χανίγια από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Γάζα.

– Μηδαμινές οι ελπίδες για συμφωνία εκεχειρίας.
9/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις για εκεχειρία στη Γάζα

– Απαισιόδοξες οι αμερικανικές εκτιμήσεις, αλλά οι συνομιλίες του Καΐρου συνεχίζονται.
– Τα σημεία της συμφωνίας εκεχειρίας που εξετάζονται
8/4/2024
09:30

ERT Echo – 102FM

– Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο. Τι ζητούν Ισραήλ και Χαμάς. Εικόνα της κατάστασης και εκτιμήσεις
– Η ανταπάντηση του Ιράν και η αυξανόμενη ένταση στο μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά στοχευμένα κτυπήματα κατά της Δύναμης Ραντουάν τα τελευταία δύο 24ωρα σημαίνουν προετοιμασία για γενίκευση του πολεμικού σκηνικού στον Λίβανο.
– Η προσοχή του Ιράν είναι στραμμένη στις ισραηλινές κινήσεις σε Συρία και Λίβανο και λιγότερο στην Γάζα.
7/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας

– Το Ισραήλ θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, με ορατό το ενδεχόμενο μίας ολιγοήμερης ανακωχής για ανθρωπιστικούς λόγους που πιθανότατα θα αρχίσει την Τρίτη ή την Τετάρτη, κατά την μουσουλμανική γιορτή Ήντ Ελ-Φίτρ.
– Στις συνομιλίες του Καΐρου συμμετέχει και η Χαμάς.
– Η αίσθηση που επικρατεί στο Ισραήλ είναι ότι η Χαμάς δεν μειώνει τις απαιτήσεις της.
6/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Νέες δίοδοι για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

– Ύστερα από πιέσεις των ΗΠΑ, το Ισραήλ ενέκρινε τρεις νέες διόδους ροής ανθρωπιστικής βοήθειας: το λιμάνι του Ασντόντ, το φυλάκιο Έρεζ, ενώ η προτεινόμενη οδική μεταφορά ιορδανικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Ράφαχ εξαρτάται από το τελικό “ναι” της κυβέρνησης της Ιορδανίας.
– Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων: Η Χαμάς θα μεταβεί αύριο στο Κάιρο. Για την ισραηλινή αποστολή απομένει το τελικό πράσινο φως του Πρωθυπουργού Νετανιάχου.
– Στο τραπέζι νέα πρόταση της Αιγύπτου για την επανεγκατάσταση αμάχων στη βόρεια Γάζα.
5/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: κυβερνοεπίθεση σε ισραηλινό Υπουργείο

– Το ισραηλινό Υπουργείο Δικαιοσύνης και επίλεκτη μονάδα των μυστικών υπηρεσιών του στρατού οι δύο στόχοι ιρανικής κυβερνοεπίθεσης.
– Ένοπλο επεισόδιο στην μεθόριο Ισραήλ-Ιορδανίας, δεύτερη φορά στα περίχωρα της πόλης Μπετ-Σεάν από την έναρξη του πολέμου.
4/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή

– Σε πλήρη ετοιμότητα το Ισραήλ ενόψει πιθανής ιρανικής επίθεσης Οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του διοικητή των μυστικών υπηρεσιών του στρατού που θορύβησαν τους Ισραηλινούς

– Τεταμμένο το κλίμα σε Τεχεράνη, Νότιο Λίβανο και Ιορδανία.
– Εκτιμήσεις για τις προθέσεις του Ιράν
3/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: κλίμα επιφυλακής στο Ισραήλ

– Σε επιφυλακή το Ισραήλ ενόψει απειλών του Ιράν για αντίποινα. Ποιά είναι τα πιθανά σενάρια

https://www.youtube.com/watch?v=C3TxkkZ-l1s

2/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Μήνυμα Ισραήλ προς Ηνωμένες Πολιτείες

– Παρά το μήνυμα του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του κινδύνου που εκπορεύεται από τον ιρανικό παράγοντα, το αιματηρό συμβάν στο Ντηρ Αλ-Μπάλαχ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εθελοντές ανθρωπιστικής οργάνωσης, συνετέλεσε στην αύξηση των διπλωματικών πιέσεων προς το Ισραήλ για εκεχειρία.

– Διαρροές για μια πιο συμβιβαστική ισραηλινή πρόταση για το πλαίσιο εκεχειρίας ως επίσης και για το ενδεχόμενο τριήμερης κατάπαυσης του πυρός αμέσως μετά τη λήξη του Ραμαζανίου
1/4/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Συρία: Χτύπημα δίπλα στην Ιρανική πρεβεία

– Νεκρός ο διοικητης της ιρανικής Δυναμης Αλ-Κοντς από αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στην Δαμασκό
– ⁠Φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ έπληξαν με drone βάση του Ισραηλινού ναυτικού στο Εϊλάτ
– ⁠Συνελήφθη η αδελφή του Ισμαήλ Χανίγια στο Ισραήλ και ανακρίνεται
– ⁠Συνεχίζονται οι διαδηλωσεις υπέρ της Χαμάς στο Αμμάν της Ιορδανίας
31/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: οι νέες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

– Αναχώρησε για το Κάιρο η ισραηλινή αντιπροσωπεία για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία
– Η αποψινή υποβολή του Νετανιάχου σε εγχείριση κήλης ίσως καθυστερήσει την αναχώρηση ισραηλινής αντιπροσωπείας για τις ΗΠΑ για να συζητήσει λεπτομέρειες της επιχείρησης στη Ράφα.
– Διαδηλώσεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ κατά της διαπραγματευτικής τακτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τους ομήρους
– Ρήγμα στο εσωτερικό της Χαμάς βλέπει ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ Γιοάβ Γκάλαντ
– Ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας προωθεί την μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ
30/3/2024

20:00

Alpha Κύπρου: Νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας στη Γάζα

– Επεισόδιο με δύναμη ΟΗΕ στον Νότιο Λίβανο
– ⁠Επανέναρξη των επαφών για εκεχειρια στο Κάιρο
29/03/2024
20:00

Alpha Κύπρου: «Βράζουν» οι δρόμοι της Ιορδανίας

– Μαζικές διαδηλώσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς εδώ και τέσσερεις μέρες.
-Τα ΜΜΕ σε Ισραήλ και Ιορδανία δεν μεταδίδουν το παραμικρό για τις διαδηλώσεις, ενώ την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ομάδα Παλαιστινίων που διακινούσε οπλισμό από την Ιορδανία προς τη Δυτική Όχθη.

https://www.youtube.com/watch?v=3k_FVh-fewA&ab_channel=AlphaNewsLive

27/3/2024
15:30

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗtv: Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ μετά το ψήφισμα ΟΗΕ

– Φημολογούμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία την ερχόμενη εβδομάδα. Ποιο εκτιμάται να είναι το κύριο ζήτημα που εκκρεμεί μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.
– Δύσκολο το εγχείρημα της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης υπό τον τεχνοκράτη οικονομολόγο Μωχάμαντ Μουστάφα υπό τις παρούσες συγκυρίες.​

https://www.youtube.com/watch?v=9Ob_eHIId08&t=1s
26/3/2024
12:30

ERTNews: Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ μετά το ψήφισμα ΟΗΕ

– Το ‘όχι’ της Χαμάς, η απόφαση του Ισραήλ να ανακαλέσει τους διαπραγματευτές του από τις συνομιλίες της Ντόχας για εκεχειρία
– Ο “Ελέφαντας στο δωμάτιο” : Πού θα εξοριστούν τα ηγετικά στελέχη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς που βρίσκονται στη Γάζα.
24/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Στον αέρα παραμένει η εκεχειρία στη Γάζα

– Το Ισραήλ συμφώνησε να αποφυλακίσει 700 Παλαιστινίους κρατουμένους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Αναμένεται η απάντηση της Χαμάς

– Ενεργά παραμένουν τα μέτωπα σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Λίβανο
23/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Μελετούν δέσμη όρων για εκεχειρία στη Γάζα

– Πολύ κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας, αναφέρουν διαρροές από Κατάρ.
– Ποια είναι η δέσμη όρων που προωθούν Ισραήλ και Αμερικανοί και ποιοί παράγοντες μπορούν να ανατρέψει τα πάντα.
22/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου

Απόλυτα ταυτισμένη θέση εξέφρασαν σήμερα στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μπλίνκεν οι Νετανιάχου και Γκαντς για μια ενδεχόμενη επιχείρηση στη Ράφαχ.

Σε αντίθεση με πλήθος σχολίων και εκτιμήσεων διεθνώς για τον σχεδιασμό του πολέμου κατά της Χαμάς, ο Νετανιάχου δεν αποφασίζει μόνος του. Έστω και μετά από πέντε μήνες πολέμου, καιρός πια να το συνειδητοποιήσουμε.
21/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Πρόταση εξορίας προς τη Χαμάς

– Επειγόντως στο Κατάρ αύριο ο διοικητής της Μοσάντ Ντέντι Μπαρνέα κατόπιν προσωπικής παράκλησης του επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ το Ισραήλ αναμένει εντός 48 ωρών απάντηση της Χαμάς που θα κρίνει τις διαπραγματεύσεις.
– Ο υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου, Γκιντόν Σάαρ, προτείνει την εξορία αξιωματούχων της Χαμάς που βρίσκονται στη Γάζα σε αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες – μία πρόταση που προβάλλεται για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.
Πέραν της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράν ή του Κατάρ, μήπως θα έπρεπε να προστεθεί στον κατάλογο των υποψήφιων χωρών εξορίας και η Αλγερία;
20/3/2024
21:00

Παραπολιτικά: Ανατομία της κρίσης-Μεταξύ εκεχειρίας & κλιμάκωσης-Πρωτοφανές χάσμα ΗΠΑ-Ισραήλ

– Η πορεία των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία και τα αντιφατικά μηνύματα από Ισραήλ και Χαμάς.
– Σημαντική η ερχόμενη εβδομάδα. Δυο ισραηλινές αντιπροσωπείες μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον. Η επιχείρηση στη Ραφαχ και η συνέχιση παροχής αμερικανικού οπλισμού στο Ισραήλ είναι τα θέματα που θα συζητηθούν
– Η πρωτοτυπία αυτου του πολεμου : το μέτωπο Ισραήλ-Λευκού Οίκου
– Διακριτοί οι ρόλοι της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην ανοικτή πληγή του μετώπου Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Ποια είναι τα σημεία απόκλισης των τριών μεθοδεύσεων.
– Αναντικατάστατη η διπλωματική συμβολή της Αιγύπτου , τόσο πριν τον πόλεμο όσο και από την έναρξη του έως και σήμερα.
20/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Απέρριψε τις προτάσεις του Ισραήλ η Χαμάς για εκεχειρία

– Ενώ η Χαμάς απορρίπτει τις ισραηλινές αντιπροτάσεις, στο Ισραήλ διατηρείται η αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί εκεχειρία μέχρι τις αρχές Απριλίου.

https://www.youtube.com/watch?v=5EkIG4cXiNE&ab_channel=AlphaNewsLive

18/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ

– Στο Καταρ η ισραηλινη διαπραγματευτική αποστολη. Αντικρουόμενες πληροφορίες για την διάρκεια των συνομιλιών.
– Η Χαμας προτείνει την Τουρκία και τη Ρωσία ως εγγυήτριες δυνάμεις για τη συμφωνία εκεχειρίας. Το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το αίτημα.
17/3/2024

Καθημερινή: Η σκακιέρα των ανθρωπιστικών διαδρομών στη Γάζα

https://www.kathimerini.gr/world/562936282/i-skakiera-ton-anthropistikon-diadromon-sti-gaza/

15/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: “Όχι” από Ισραήλ στις προτάσεις της Χαμάς, συνέχεια στη διπλωματική προσπάθεια

– Ετοιμο το Ισραήλ για επιχείρηση στη Ράφαχ, αλλά δεν σταματά την διαπραγματευση με την Χαμάς μέσω Ντόχας

– Οι προτάσεις της Χαμάς που απορρίπτουν (αλλά και συζητούν) οι Ισραηλινοί
– Ο Λιβανος απαντά θετικά στο γαλλικό σχέδιο για ηρεμία στο μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολαχ
– Δύσκολες προκλήσεις για τον τεχνοκράτη νέο Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Μωχάμαντ Μουσταφά.
14/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Ανεβαίνει η δημοτικότητα Νετανιάχου, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου

-Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ελαφρά δημοσκοπική αύξηση του Νατανιαχου
-Ήπιος αντιαμερικανισμός στο Ισραήλ: ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για τα τοπικά δεδομένα.
13/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Η “διχοτόμηση” της Γάζας από το Ισραήλ

Τι σηματοδοτεί η νέα χερσαία δίοδος που ενεργοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά με έξι οχήματα του ΟΗΕ

https://www.alphanews.live/international/i-israilini-apantisi-ston-thalassio-diadromo-ton-ipa-binteo?fbclid=IwAR133XgmEW1ymlutvq9HeJTmqVERrYRTjuEJVzcnaaDyDdlybhUyk2_G0Go

13/3/2024
15:30

Naftemporiki.gr: Οι λόγοι που η Χαμάς δεν βιάζεται για την εκεχειρία – Οξύνεται το μέτωπο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ

– Γιατί η θρησκευτική γιορτή του Ραμαζανίου λαμβάνει πολιτική χροιά τα τελευταία χρόνια και γιατί χώρες που βρίσκονται πολύ μακριά από τα τεκταινόμενα της Γαζας υιοθετούν προωθημένη στάση ως προς τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η περίπτωση της Χιλής
– Ποιες οι προτεραιοτητες της Χαμάς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για εκεχειρία. -Ποιες οι προτεραιοτητες του Ισραήλ και ποια είναι τα πρόσφατα τετελεσμενα.
-Εκτιμήσεις για τι ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο . Ποιες είναι οι ενδείξεις. -Διαφαινόμενο αίτημα του Ισραήλ να αποκτήσει τον έλεγχο προβλήτας στο λιμάνι της Λάρνακας.
12/3/2024

Alpha Κύπρου: Ισραηλινό ενδιαφέρον για λιμάνι της Κύπρου

Επιμένουν οι πληροφορίες ότι το Ισραήλ επιδιωκει να αποκτήσει αποβάθρα στο λιμάνι της Λάρνακας – παρα τις κυπριακές διαψεύσεις

https://youtu.be/54SgkJZIIhs

11/3/2024
11:00

ERTNews: Ανθρωπιστικός διάδρομος και σκοπιμότητες Ισραήλ-Χαμάς

– Το σχέδιο του ανθρωπιστικού διαδρόμου είναι η επιτυχής κατάληξη συστηματικών κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχαν αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2023, την τρίτη κιολας μέρα του πολέμου. Σε τι οφείλεται η δυσαρέσκεια της Τουρκίας.
– Ποια δεδομένα εμποδίζουν την άμεση εφαρμογή του ανθρωπιστικού διαδρόμου.
– Ισραήλ και Χαμάς προωθούν από τώρα τις αντικρουόμενες επιδιώξεις τους για την κατάσταση που θα επικρατεί στην μεταπολεμική Γάζα.
– Η πρώτη εβδομάδα του φετινού Ραμαζανίου είναι μία εβδομάδα-βαρόμετρο για όσα θα συντελεστούν έως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2024.
10/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Κρίσιμο το φετινό Ραμαζάνι

– Κρίσιμη η πρώτη εβδομάδα του Ραμαζανίου για τα τεκταινόμενα σε Γάζα και Ισραήλ
– Το Ισραήλ ενδιαφέρεται να αγοράσει λιμάνι στην Κύπρο
9/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Ισραηλινή ασφάλεια στα πλοία προς Γάζα

– Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα συνοδεύει τα Εμιρατινά πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από Λάρνακα σε Γάζα
– Η ‘σιγή ασυρμάτου’ στο Ισραήλ περί επικείμενης αναχώρησης ισπανικού πλοίου από Λάρνακα για Γάζα δεν αποκλείεται να οφείλεται στις τεταμένες σχέσεις Ιερουσαλήμ-Μαδρίτης.
8/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Κύπρου το Ισραήλ

– Χαιρετίζουν Ισραήλ και Χαμας την εφαρμογή της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
– Μια πρώτη αποτίμηση των ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου
7/3/2024
21:00

Παραπολιτικά: Καταιγιστικά γεγονότα στο Ισραήλ – Αιφνιδιαστική παρέμβαση ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα

– Η απόφαση των ΗΠΑ να κατασκευάσουν προσωρινό λιμάνι στη Γάζα αλλάζει τα δεδομένα των προσπαθειών για εκεχειρία.
– Αναβάθμιση της σημασίας της Κύπρου σε περιφερειακό επίπεδο, της εικόνας της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι εχθρών και φίλων ως επίσης και της εικόνας του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλιδη. Ποια η ευκαιρία που οφείλει να αξιοποιήσει η Κύπρος μακροπρόθεσμα .
– Γιατί το Ισραήλ φέρεται να δεσμεύεται για άμεση διάνοιξη χερσαίας ανθρωπιστικής διόδου.
7/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Διάγγελμα Μπάιντεν για προσωρινό λιμάνι στη Γάζα

– Λιμάνι στη Γάζα θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ
– Πλοία των Εμιρατων που θα μεταφέρουν τρόφιμα στη Γάζα βρίσκονται ήδη στην Κύπρο
– Νέα ανθρωπιστική χερσαία δίοδο προς τη Γάζα υπόσχεται το Ισραήλ στην Αίγυπτο
– Η επιχείρηση στη Ραφαχ θα γίνει δηλώνει ο Νετανιάχου
7/3/2024
13:00

Πρώτο Πρόγραμμα: «Κλειδί» το ραμαζάνι για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

– Θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος ή νέα χερσαία δίοδος στη Γάζα; Σε ποια σημεία έχουν ‘παγώσει’ οι συνομιλίες του Καΐρου και γιατί;
– Τεχνητή η κρίση στις σχέσεις Νετανιάχου-Γκαντς και ο πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα αντιαμερικανισμός στο Ισραήλ εν μέσω πολέμου.
– Θα μπορούσε ο Μπένι Γκαντς να αντικαταστήσει τον Βενιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία; Τι λένε τα δεδομένα;
4/3/2024
13:00

Astra Radio: Δυσκολίες για εκεχειρία-Τεχνητή η κρίση μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντς;

– Οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα σε αδιέξοδο. Ποιοι οι λόγοι.

– Μήπως είναι τεχνητή η κρίση στις σχέσεις Βενιαμίν Νετανιάχου-Μπένι Γκαντς, με αφορμή την μετάβαση του δευτέρου στις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του πρώτου;

Συζήτηση με την δημοσιογράφο Φρόσω Εμμανουήλ του κυπριακού ραδιοφωνικού σταθμού ASTRA στην καθημερινή ειδησεογραφική εκπομπή “Μεσημβρινή Έκδοση”.

3/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: κεντρικό δελτίο ειδήσεων

– Πάγωσαν οι συνομιλίες για εκεχειρία. Η Χαμάς δεν παραδίδει κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερώσει
– Χωρίς την έγκριση Νετανιάχου οι επαφές του Μπένι Γκαντς στις ΗΠΑ. Ενδοκυβερνητική κρίση εν μέσω πολέμου.
– Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, η αραβική μειονότητα στο Ισραήλ αρχίζει τις διαδηλώσεις ενόψει Ραμαζανίου
2/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Ζυμώσεις για νέα κυβέρνηση Παλαιστινίων

– Ποια είναι τα δυο ζητήματα που καθυστερούν τις συνομιλίες για εκεχειρια στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων
– Μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας οι ζυμώσεις για την συνθεση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών
2/3/2024

Καθημερινή: Το φιλόδοξο εγχείρημα διοίκησης της μεταπολεμικής Γάζας

https://www.kathimerini.gr/world/562911730/arthro-toy-g-charitoy-stin-k-to-filodoxo-egcheirima-dioikisis-tis-metapolemikis-gazas/ 

1/3/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Στα μαχαίρια Τουρκία και Ισραήλ

– Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισράελ Κατς προς Ερντογάν : “Θα πρέπει να ντρέπεσαι”. Νέα ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.
– Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για την πρόοδο των συνομιλιών για εκεχειρία. Λιβανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι παρασκηνιακές επαφές σε Ντόχα και Κάιρο συνεχίζονται. Σιγή από Ισραήλ και Χαμάς
27/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Αρνητικά μηνύματα από Χαμάς-Χεζμπολάχ

– Πολεμικό το σκηνικό στο μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολάχ
– Απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία
26/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Παίρνει φωτιά το μέτωπο του Λιβάνου

– Οξύνεται το μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου. Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το Ισραήλ έπληξε θέσεις στην πόλη Μπααλμπέκ στον βόρειο Λίβανο, στα σύνορα με τη Συρία.
– Νέες αποκαλύψεις για τις προετοιμασίες της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Κομάντος της Χαμάς εγκαθιστούσαν στα κινητά τους ισραηλινές κάρτες sim λίγες ώρες πριν την έναρξη της επίθεσης, αλλά ανώτατα κλιμάκια στις ισραηλινές υπηρεσίες θεώρησαν ότι αυτή η εξέλιξη δεν ήταν σημαντική, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης.
26/2/2024
11:00

Alpha Κύπρου: Οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ και η παραίτηση της παλαιστιανιακής κυβέρνησης

– Τι σημαίνει η σημερινή παραίτηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης και ποια η επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα της Παλαιστινιακής Αρχής
– Ποια μερίδα της κοινωνίας διαδηλώνει στους δρόμους του Τελ Αβίβ για την επίσπευση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από την Χαμάς
– Η πιθανότητα μίας ισραηλινής εισβολής στη Ράφαχ είναι ο καταλύτης για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ για μία νέα εκεχειρία
– Οι στίχοι της φετινής ισραηλινής συμμετοχής στην Eurovision αποτελούν την πρόφαση. Σημαντικότεροι είναι οι φόβοι της διοργανώτριας Σουηδίας για τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, που θα κληθεί να εφαρμόσει ενόψει του διαγωνισμού.
25/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Παρασκήνιο διαπραγματεύσεων γεμάτο αστάθεια για την εκεχειρία

– Παρά τις έντονες δημόσιες δηλώσεις από Νετανιάχου και Χαμάς, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο Κατάρ τις επόμενες μέρες.
– Πιέσεις από την EBU προς το Ισραήλ να αλλάξει είτε τους στίχους είτε το τραγούδι της φετινής του συμμετοχής στον διαγωνισμό της Eurovision.
25/2/2024

Alpha News live: Ισραήλ: Ίχνη αισιοδοξίας στις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία ανακωχής

https://www.alphanews.live/international/israil-ihni-aisiodoxias-stis-diapragmateyseis-gia-nea-symfonia-anakohis?fbclid=IwAR1DQnN6Ne6rBqBXKkL-XmQZqY-FKqF2IsDEOlZeA_W3lpSZL2h2_EmV514

24/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Ίχνη αισιοδοξίας στις διαπραγματεύσεις

– Αισιόδοξο το κλίμα στο Ισραήλ για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με την Χαμάς.
– Οι συζητήσεις επικεντρώνονται για το πρώτο στάδιο της εκεχειρίας με πιθανή διάρκεια 40 ημερών, κατά τις οποίες συζητείται η απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και αποφυλάκιση από 200 έως 400 Παλαιστινίων κρατουμένων.
23/2/2024

Alpha Κύπρου: Η επόμενη μέρα για τη Γάζα, ποια τα πλάνα Νετανιάχου

– Επιστροφή του Ισραήλ στις συνομιλίες για εκεχειρια
– Τι προβλέπει το ισραηλινό σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα
22/2/2024
20:00

Παραπολιτικά: Καμία “απομόνωση” Νετανιάχου-Επίδειξη ενότητας προς ΗΠΑ απο Κνέσετ

https://rb.gy/14aiyc

22/2/2024
20:30

Alpha Κύπρου: Ή τώρα ή ποτέ η εκεχειρία στη Γάζα

Ποιοι είναι οι λόγοι που όλα τα μέρη (Χαμας, Ισραηλ, Αίγυπτος, διακυβέρνηση Μπάιντεν) έχουν ιδιαίτερο συμφέρον να εφαρμοσθεί εκεχειρια στη Γάζα πριν τις 11 Μαρτίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου – και κατέληξα ότι «φτάσαμε στο σημείο του ‘Η Τώρα Ή Ποτέ για εκεχειρια.

https://www.youtube.com/watch?v=vdJygRG7Pq4&ab_channel=AlphaNewsLive

21/2/2024

TVKosmos Ρόδος: Σε στάση αναμονής Ισραήλ, Χαμάς και μέτωπο Λιβάνου

https://www.youtube.com/watch?v=RWv6XkeSz2A&ab_channel=GabrielHaritos

21/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων

– Ενισχυμένος πολιτικά ο Νετανιάχου ύστερα από επικύρωση κυβερνητικής απόφασης ακόμα και εκ μέρους της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οποία το Ισραήλ θα αντιταχθεί σε μία ενδεχόμενη μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους υπό τις παρούσες συγκυρίες.
– Ευοίωνα σημάδια για εκεχειρία βλέπει ο Μπένι Γκαντς, μιλώντας σε συγγενείς ισραηλινών ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται από την Χαμάς στη Γάζα
20/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ

– Βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά σχεδίου απόφασης της Αλγεριας για άμεση καταπαυση του πυρός στη Γάζα. Η αιτιολογία της Ουάσιγκτον
– Διάτρητα πλέον τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου . Πρώτη αιγυπτιακή επίσημη παραδοχή.
– Επιστρέφει στις συνομιλίες του Καΐρου η Χαμας. Λαμβάνει σοβαρότερα υπόψιν την ισραηλινη προειδοποίηση για εισβολή στη Ραφαχ μέσα στον μήνα του Ραμαζανίου, που φέτος αρχίζει στις 11 Μαρτίου.
18/2/2024

Καθημερινή: Τι πιθανότητες έχει η φόρμουλα Μπάιντεν για την Παλαιστίνη;

https://www.kathimerini.gr/society/562888630/arthro-gavriil-charitoy-stin-k-ti-pithanotites-echei-i-formoyla-mpainten-gia-tin-palaistini/

17/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Οι ΗΠΑ αυξάνουν τις πιέσεις στο Ισραήλ

– Σημερινές δηλώσεις Μπλίνκεν για “μία ιστορική ευκαιρία” εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες, αντιμετωπίζεται στο Ισραήλ με δυσπιστία.

https://www.youtube.com/watch?v=hLMBqBX0j3U&ab_channel=AlphaNewsLive

16/2/2024
20:30

Alpha Κύπρου: Προετοιμάζεται για “κύμα” από Ράφα η Αίγυπτος

– Οι ΗΠΑ προτίθενται να αναγνωρίσουν μονομερώς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Παρασκηνιακές επαφές στο Μόναχο
– Κλίμα πολέμου στην μεθόριο με Λίβανο. Προειδοποιήσεις της Χαμας για επιθέσεις αυτοκτονίας τον μήνα του Ραμαζανίου
– Η Αίγυπτος προετοιμάζεται για προσφυγικό κύμα από τη Γάζα
14/2/2024

Παραπολιτικά: War Room

Η δραματική όξυνση του μετώπου Ισραήλ-Χεζμπολάχ μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά της πόλης Τσφατ, όπου εδρεύει η βόρεια στρατιωτική διοίκηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η απόφαση του Ισραήλ να μην συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας, η ενδιαφέρουσα έκκληση-νουθεσία του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς προς την ηγεσία της Χαμάς να μην προβάλλει άλλα προσκώματα στην επίτευξη εκεχειρίας, αλλά και τι (δεν) συζήτησε ο Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σίσι στο Κάιρο.

https://shorturl.at/evyCX

14/2/2024
20:30

Alpha Κύπρου: Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου

– Επικίνδυνη αναζωπύρωση του μετώπου Ισραήλ-Χεζμπολαχ
– Στασιμότητα στις επαφές στο Κάιρο για εκεχειρια στη Γάζα. Έκκληση του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμουντ Αμπάς προς την Χαμάς.
14/2/2024

Καθημερινή: Θα πέσει το Σουδάν στην ιρανική αγκαλιά;

https://www.kathimerini.gr/world/562882117/arthro-gavriil-charitoy-stin-k-tha-pesei-to-soydan-stin-iraniki-agkalia/

13/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Χάκαραν τις κάμερες στα τούνελ

– Ο ισραηλινός στρατός απέκτησε πρόσβαση στις κάμερες ασφαλείας της Χαμάς και έχει στην κατοχή της βίντεο που απεικονίζουν τον ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, να μετακινείται στα τούνελ της οργάνωσης στην Γάζα.
– Η Γαλλία προωθεί σχέδιο μείωσης της έντασης στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα προτού εξετάσει οποιοδήποτε σχέδιο για τον Νότιο Λίβανο
11/2/2024

Alpha Κύπρου: Ασκούν πίεση οι ΗΠΑ για τη Ράφα

– Η Αίγυπτος δηλώνει επίσημα ότι είναι αντίθεση σε μια ισραηλινη χερσαία επέμβαση στη Ραφαχ και για πρώτη φορά στην Ιστορία των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ απειλεί να παγώσει τη συνθήκη ειρήνης του 1978

https://www.youtube.com/watch?v=Q_IDihEHHHk&ab_channel=AlphaNewsLive

9/2/2024
20:30

Alpha Κύπρου: Εντολή Νετανιάχου στον στρατό για εκκένωση της Ράφα

– Σχέδιο εκκένωσης της Ραφαχ ενόψει ισραηλινής επιχείρησης προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ και στην Παλαιστινιακή Αρχή .
– Απαραίτητη κίνηση για την εκρίζωση της Χαμας υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι αντιστάσεις της Χαμάς στις διαπραγματευσεις για εκεχειρία
9/2/2024
09:00

Πρακτορείο FM 104,9

Η κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ έχει διαφανεί περισσότερο όσο ποτέ το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επίσκεψη Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, με την ολοκλήρωση της οποίας ο Βενιαμίν Νετανιάχου με δημόσιο διάγγελμά του απέρριψε τις νουθεσίες της διακυβέρνησης Μπάιντεν να μην επεκταθούν οι χερσαίες επιχειρήσεις στην Ράφαχ της νότιας Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Πώς βλέπει το Ισραήλ την πολιτική Μπάιντεν ως προς τον πόλεμο και πού οφείλονται τα αντιφατικά μηνύματα του Λευκού Οίκου.
Πώς βλέπει το Ισραήλ την επόμενη μέρα στη Γάζα και ποια η τύχη των αμάχων.
Πώς αποτιμάται η τακτική της οργάνωσης Χαμάς ως προς τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας από το 2007 μέχρι σήμερα.
8/2/2024
20:30

Alpha Κύπρου: Πρώτη παραίτηση Ισραηλινού ταγματάρχη

– Έχει διακοπεί η επικοινωνία του Γιάχια Σινουάρ με τα στελέχη της Χαμάς στο εξωτερικό, αναφέρουν αραβικές πηγές
– Πρώτη παραίτηση ισραηλινού στρατιωτικού αξιωματούχου για ανάληψη ευθύνης σχετικά με την αποτυχία αντιμετώπισης της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου
– Η Μοσάντ δημοσιοποίησε βίντεο με ένοπλο της Χαμάς που παραδόθηκε στον ισραηλινό στρατό
7/2/2024
20:30

Alpha Κύπρου: Αρνητική “υποδοχή” των όρων της Χαμάς από το Ισραήλ

– Απόρριψη των αντιπροτάσεων της Χαμάς εκ μέρους του ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε απόψε

https://www.youtube.com/watch?v=kjJ43Dw3dOg&ab_channel=AlphaNewsLive

7/2/2024

Καθημερινή: Τι θα σηματοδοτούσε η απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργούτι

https://www.kathimerini.gr/world/562870003/arthro-g-charitoy-stin-k-ti-tha-simatodotoyse-i-apeleytherosi-toy-maroyan-mpargoyti/

5/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Βόρεια Γάζα

– Ανανεώνονται οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοι στη βόρεια Γάζα. Θα επεκταθούν οι επιχειρήσεις τη Ράφαχ δηλώνει ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας
– Θα στηρίξει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Νετανιάχου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, αλλά δεν θα προσχωρήσει σε αυτήν όσο παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα οι Μπεν-Γκβιρ και Σμότριτς
4/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Διαπραγματευτικό θρίλερ για εκεχειρία στη Γάζα

– Η Χαμάς καθυστερεί να εκφράσει επίσημη θέση για το «πλαίσιο του Παρισιού»
– Ο Νετανιάχου επικρίνει δηλώσεις του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στην εφημερίδα Wall Street Journal σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ και την επόμενη μέρα στην Γάζα
4/2/2024

Καθημερινή: Ο Νετανιάχου και το μέτωπο της Ουάσιγκτον

http://tinyurl.com/32kze97p

3/2/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις εκεχειρίας στη Γάζα

– ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η συνάντηση του Ισμαήλ Χανίγια με τον αρχηγο της τουρκικής ΜΙΤ , Ιμπραήμ Καλίν, στην Ντόχα «προσκαλεί» την Τουρκία στις διαπραγματευσεις για την εκεχειρια, δημιουργώντας αρνητικά σχόλια στο Ισραήλ .

– Η Χαμας καθυστερεί να υποβάλει τις δικές της αντιπροτάσεις για τους όρους μιας επικείμενης νέας εκεχειρίας

2/2/2024
20:30

Alpha Κύπρου: Στασιμότητα για το θέμα των ομήρων στη Γάζα

– Στασιμότητα στη συμφωνία εκεχειρίας. Αναποφασιστικότητα στο Ισραήλ. Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ επεξεργάζονται κοινή στάση
– Η Τουρκία συλλαμβάνει στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη 7 υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ
– Αυξάνεται η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα
1/2/2024

Παραπολιτικά: εβδομαδιαία επισκόπηση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

http://tinyurl.com/2nh26te5

1/2/2024
20:30

Alpha Κύπρου: Όργιο φημών για συμφωνία εκεχειρίας

– Έντονη φημολογία για επικείμενη εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς
– Αισιόδοξα τα προμηνύματα
– Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου
31/1/2024
20:30

Alpha Κύπρου: Κινήσεις τακτικής από Νετανιάχου

– Κινήσεις ματ του Νατανιάχου ως προς την διακυβερνηση Μπάιντεν ενόσω η Χαμας εξετάζει το νέο πλαίσιο εκεχειρίας. Προτείνει στον Γιαΐρ Λαπίντ το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προωθεί ανασχηματισμό κλείνοντας το μάτι στον Μπένι Γκαντς. Ο Μπεν Γκβιρ απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση.

https://www.youtube.com/watch?v=nWqu5mrjXEs&ab_channel=AlphaNewsLive

30/1/2024
20:40

Alpha Κύπρου: Περιμένοντας τη Χαμάς να απαντήσει

– Ξαφνική αισιοδοξία σε Κατάρ για διακοπή των εχθροπραξιών στη Γάζα από την ερχόμενη εβδομάδα
– Εν αναμονή απάντησης από την Χαμάς για το “πλαίσιο του Παρισιού”
– Αντικρουόμενες δηλώσεις από Νετανιάχου και ανώνυμες κυβερνητικές πηγές
30/1/2024

Καθημερινή: Γιατί η απόφαση της Χάγης έφερε ανακούφιση στο Ισραήλ

https://www.kathimerini.gr/world/562855708/arthro-gavriil-charitoy-stin-k-giati-i-apofasi-tis-chagis-efere-anakoyfisi-sto-israil/

30/1/2024
08:30

Alpha Κύπρου: Ενισχύεται το σενάριο επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο

– Εν αναμονή απάντησης της Χαμάς για την αποδοχή του πλαισίου συμφωνίας για απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων / αποφυλάκισης Παλαιστίνιων στελεχών ενόπλων οργανώσεων και εκεχειρίας ή καταπαυσης του πυρός .

– Σε ποια σημεία διαφωνούν Ισραήλ και Χαμάς
– Αντικρουόμενες δημοσιογραφικές διαρροές θολώνουν το τοπίο
24/1/2024
21:00

Παραπολιτικά: εβδομαδιαία επισκόπηση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

– Η μίνι-διπλωματική κρίση ππυ προέκυψε χθες 24/1/24 μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου καταδεικνύει την πολυπλοκότητα των διμερών σχεσεων , η ατζέντα των οποίων επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο απο τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου
– Τα στρατιωτικα τετελεσμένα επι του εδάφους στη Γάζα προδίδουν σημαντικές πτυχές της επόμενης μέρας , ανεξαρτήτως του ερωτήματος ποιος θα διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα – και ποιος όχι.
– Η επικοινωνιακή διαχείριση του πολέμου εκ μερους της κυβέρνησης Νετανιάχου . Τα συνθήματα και οι αποδέκτες των προστακτικών τους . Τι συμβαίνει όταν η γραμματική και το συντακτικό επηρεάζουν την ισραηλινη και διεθνή κοινή γνώμη
– Ισραηλινές προτάσεις εκεχειρίας, η στάση της Χαμας και μια αποτίμηση της τακτικής που εφαρμοζει η διακυβέρνηση Μπάιντεν ως προς τους περιφερειακούς της στρατηγικούς εταίρους στη Μέση Ανατολή , πριν και μετά την 7η Οκτωβρίου.
24/1/2024
11:00

Alpha Κύπρου: ‘Ετοιμο για την επόμενη ημέρα το Ισραήλ – Κατάσταση επί του εδάφους

– Αντιφατικές εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμας. Για πρώτη φορά τέθηκε ισραηλινή πρόταση για ανταλλαγή ομήρων-φυλακισμένων και εκεχειρια ενός μήνα. Πού διαφωνούν Ισραήλ και Χαμας. Αμερικανική μεσολάβηση σε εξέλιξη.
– Ενώ οι μαχες συνεχίζονται, παρόντα ήδη τα τετελεσμένα της επόμενης μέρας. Ποια είναι η «γραμμή Νετσαρίμ».
– Η στάση της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κινήματος των Εβραίων εποίκων.
21/1/2024

Καθημερινή: Τι κρύβει η εξαίρεση της Ιορδανίας

https://kathimerini.pressreader.com/kathimerini-digital

20/1/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο

– Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για την ταυτότητα των αξιωματούχων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση με drone στην Τύρο του Νοτίου Λιβάνου
– Άκαρπη η διπλωματία για ηρεμία στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου. Ισραηλινή προθεσμία για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.
– Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Τελ Αβίβ και Χάιφα με αίτημα την προσφυγή στις κάλπες εν καιρώ πολέμου.
17/1/2024

Καθημερινή: Η «εποχή Νετανιάχου» συνεχίζεται παρά τις σφοδρές επικρίσεις

https://www.kathimerini.gr/world/562833160/israil-i-epochi-netaniachoy-synechizetai-para-tis-sfodres-epikriseis/?fbclid=IwAR2rrEUqLE5NE14QF-RmPYodYP982sTMclVmfi_GlEwNFHyFmLZk5zaunb4

16/1/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Μόσχα καλεί τους Χούθι: Σταματήστε τις επιθέσεις

– Το Κρεμλίνο καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις
– Με καταρινη διαμεσολάβηση επετεύχθη συμφωνία να μπορέσει να παραδώσει το Ισραήλ φάρμακα στους αιχμάλωτους που κρατούνται στην Γάζα από την Χαμάς. Ο ρόλος του αρχηγου της Μοσάντ.
15/1/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Η Χαμάς πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Τελ Αβίβ

– Τρομοκρατικό κτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ με μια νεκρή 70χρονη Ισραηλινή και 19 σοβαρά τραυματίες

https://www.youtube.com/watch?v=T2T65zJkwko&ab_channel=AlphaNewsLive

14/1/2024

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ

– Μάχες σώμα με σώμα σε όλη την έκταση της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και εκτοξεύσεις της Χαμάς κατά των ισραηλινών πόλεων Ασντόντ και Γιάβνε που ουσιαστικά διαψεύδουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η βόρεια Γάζα έχει τεθεί υπό έλεγχο.
– Η Χεμπολάχ δηλώνει πανέτοιμη για πόλεμο με το Ισραήλ. Τρεις ένοπλοί της εξουδετερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στην θέση Χαρ-Ντοβ στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου.
12/1/2024

Alpha Κύπρου: Μόσχα καλεί τους Χούθι: Σταματήστε τις επιθέσεις

– Το Κρεμλινο καλεί τους Χουθι να σταματήσουν τις επιθέσεις
– Με καταρινη διαμεσολάβηση επετεύχθη συμφωνία να μπορέσει να παραδώσει το Ισραήλ φάρμακα στους αιχμάλωτους που κρατούνται στην Γάζα από την Χαμάς. Ο ρόλος του αρχηγου της Μοσάντ.
10/1/2024

Αθήνα 9,84: Θέμα χρόνου η επέκταση του πολέμου στον Λίβανο

– Θέμα χρόνου η επέκταση του πολέμου στον Λίβανο
– Το αίσθημα αυτοσυντήρησης του Ιράν θα διαμορφώσει την έκβαση της περιπέτειας που βιώνει η Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου 2023 μέχρι σήμερα
– Πώς επηρέασε ο πόλεμος την ισραηλινή πανεπιστημιακή κοινότητα
https://www.youtube.com/watch?v=wSLHR8sXpys&ab_channel=GabrielHaritos
9/1/2024

Παραπολιτικά: εβδομαδιαία επισκόπηση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

https://t.ly/5WViN

9/1/2024

Καθημερινή: Γεωγραφία και συγκυρίες ενώνουν και χωρίζουν Γάζα και Κύπρο

https://www.kathimerini.gr/world/562819093/arthro-gavriil-charitoy-stin-k-geografia-kai-sygkyries-enonoyn-kai-chorizoyn-gaza-kai-kypro/

8/1/2024

ERT News

– Το Ισραήλ πρότεινε την εγκατάσταση γερμανικών στρατευμάτων στην μεθόριο με τον Λίβανο, πρόταση που μεταφέρθηκε από την Γερμανίδα ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση της Βηρυτού, η οποία και την απέρριψε.
– Τριπλασιάζει την δημοσκοπική του δύναμη ο Μπένι Γκαντς έναντι του Βενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης.
– Ο Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μωχάμαντ Ιστάγιε, απέρριψε την κυπριακή πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο. Προαναγγέλθηκε ωστόσο επίσκεψη του Παλαιστινίου ΥΠΕΞ, Ριάντ Αλ-Μάλκι, στην Λευκωσία, για να αποσαφηνίσει τις θέσεις της κυβέρνησης της Ραμάλας.
8/1/2024
20:00

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ

– Το Ισραήλ πρότεινε γερμανική στρατιωτική δύναμη στην μεθόριο με τον Λίβανο

https://www.youtube.com/watch?v=Ty508fOkFZY&ab_channel=AlphaNewsLive

6/1/2024

Καθημερινή: Πόσο πιθανή είναι η εξάπλωση του πολέμου στον Λίβανο

https://www.kathimerini.gr/world/562815349/arthro-toy-g-charitoy-stin-k-poso-pithani-einai-i-exaplosi-toy-polemoy-ston-livano/

5/1/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Νέες απειλές από Χεζμπολάχ

– Συνεργούς στο διπλό τυφλό τρομοκρατικό κτυπημα του ISIS αναζητά το Ιράν
– Η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ με εκδίκηση για την εκτέλεση Σάλεχ Αλ-Αρούρι στην Βηρυτό
5/1/2024

Καθημερινή: Το οικονομικό κίνητρο, κοινή βάση για την πολυεθνική δύναμη

https://www.kathimerini.gr/world/562814707/arthro-gavriil-charitoy-stin-k-to-oikonomiko-kinitro-koini-vasi-gia-tin-polyethniki-dynami/

4/1/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Ο ISIS πίσω από το μακελειό στο Ιράν

– Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το πολύνεκρο τυφλό κτύπημα στο Κερμάν του Ιράν κατά τη διάρκεια εκδηλωσης μνημοσύνου προς τιμήν του Κάσεμ Σολεϊμανί
– Μειώνονται τα χρονικά περιθώρια για διπλωματική διευθέτηση των εδαφικών διαφόρων με τον Λίβανο δηλώνει ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, στον Αμερικανό διαπραγματευτή Άμος Χόχσταϊν σήμερα στο Τελ Αβιβ
3/1/2024
20:00

Alpha Κύπρου: το νέο διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ

– Το περιεχόμενο του διαγγέλματος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλλα, μία μέρα μετά την εξουδετέρωση του Σάλεχ Αλ-Αρούρι, υπαρχηγού του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στη Βηρυτό

https://www.youtube.com/watch?v=jlsgwva4tV0&ab_channel=AlphaNewsLive

3/1/2024
11:30

Alpha Κύπρου: Ανησυχίες για κλιμάκωση στη Γάζα

– Ένας πρώτος απολογισμός της κυπριακής πρωτοβουλίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια» προς τη Γάζα. Τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια της Κύπρου εδραιώνονται στον διεθνή χάρτη της διακομιδής ανθρωπιστικής βοήθειας.
– Ατμόσφαιρα αναμονής και έντασης την επομένη της εξουδετέρωσης του Σάλεχ Αλ-Αρούρι, υπ’αριθμον 2 στελέχους του πολιτικού σκελους της Χαμας. Αντιδράσεις από Χαμας μαι Χεζμπολαχ
– Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολαχ, Χασαν Νασράλλα, σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλαδος/Κυπρου)
3/1/2024
09:00

Alpha Κύπρου: Νεκρός Υπαρχηγός της Χαμάς

– Η επόμενη μέρα της εκτέλεσης του υπ’αριθμον δυο στελέχους του πολιτικού σκελους της Χαμας, Σάλεχ Αλ-Αρούρι.
– Ποιος ήταν ο Αλ-Αρούρι . Ποια η στάση της Χαμας και της Χεζμπολαχ και πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν.
– Ανάλυση και εκτιμήσεις
2/1/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Νεκρός υπαρχηγός της Χαμάς

– Σκοτώθηκε ο Σάλεχ Αλ-Αρούρι, υπ’αριθμον 2 του πολιτικού σκελους της Χαμάς, σε αποψινή ισραηλινή επίθεση με drone στο κέντρο της Βηρυτου , την πρώτη επιχείρηση αυτής της μορφης από την αρχή του πολέμου
– Συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ στην Τουρκία
1/1/2024
20:00

Alpha Κύπρου: Αγώνας δρόμου για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή

– Πληροφορίες για συνέχιση των επαφών για νέα εκεχειρία
– Οι απόψεις της εθνοθρησκευτικης ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης Νετανιάχου για την επόμενη μέρα της Γαζας.
– Αποφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακυρώνει νόμο της δικαστικής μεταρρύθμισης
– Φόβοι για θεσμική κρίση εν μέσω πολέμου
31/12/2023
20:00

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ

– Αμφίσημες οι δηλώσεις του απερχόμενου Ισραηλινού ΥΠΕΞ Έλι Κόεν για την πρακτική εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου μεταξύ Λάρνακας-Γαζας

https://www.youtube.com/watch?v=n2fz1TaQiDg&ab_channel=AlphaNewsLive

31/12/2023

Alpha News: Οι εκτιμήσεις του Δρ. Χαρίτου: Ισραήλ, ένας πόλεμος με πολλαπλές προκλήσεις

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, η πιθανή του επέκταση στη Μέση Ανατολή και το πολιτικό μέλλον του Βενιαμίν Νετανιάχου

https://www.alphanews.live/international/oi-ektimiseis-toy-dr-haritoy-israil-enas-polemos-me-pollaples-prokliseis?fbclid=IwAR3f4WwgcEVLmd2LE8s4GkC-Pv6OLv93ZtMlvYcz9ciXsDeE3GIYKgFwUU8

31/12/2023

BBC World Service

Ο Γαβριήλ Χαρίτος συζητά για το σχέδιο “Αμάλθεια”, την κυπριακή πρωτοβουλία για θέσπιση θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γάζα και τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής του.

https://www.youtube.com/watch?v=0lFH7MZQ5xs&ab_channel=GabrielHaritos

30/12/2023
20:00

Alpha Κύπρου: Προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

– Η Χαμάς διαμηνύει στο Ισραήλ μέσω του Καταρ ότι δέχεται να συζητήσει μια νέα εκεχειρια ενόσω θα διαρκούν οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Γιατί προβληματίζονται οι Ισραηλινοί
– Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοι στη Συρία προς αποφυγή διασποράς ιρανικού οπλισμού στον Λίβανο. Το μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολαχ τείνει να αποτελέσει το κύριο σκηνικό του πολέμου
28/12/2023
11:15

Alpha Κύπρου: Στα «μαχαίρια» Ερντογάν και Νετανιάχου

– Πράσινο φως από τον νυν ισραηλινό ΥΠΕΞ, Έλι Κόεν, για την κυπριακή πρωτοβουλία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου Λάρνακας-Γάζας
– Το χρονικό των επαφών μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Κατάρ και ο ρόλος της Βρετανίας για την εφαρμογή της “Αμάλθειας”
– Θα διαδεχθεί τελικά τον νυν Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κόεν, ο νυν Υπουργός Ενέργειας, Ισράελ Κατς, όπως ορίζει η συμφωνία σύστασης του κυβερνητικού συνασπισμού που είχε συναφθεί στις 27 Δεκεμβρίου 2022; Και ποιο το μέλλον του “πράσινου φωτός” που έδωσε ο Έλι Κόεν στην εφαρμογή του κυπριακού θαλάσσιου διαδρόμου;
– Δεν αποτελεί τυχαία σύμπτωση το χθεσινό ξέσπασμα του Ερντογάν κατά του Νετανιάχου, εξομοιώνοντάς τον με τον Χίτλερ.
27/12/2023 (20:00)

Alpha Κύπρου: Ο Δρ. Χαρίτος για τις εξελίξεις στο Ισραήλ

– Οργισμένες δηλώσεις Ερντογαν κατά Νετανιάχου, ο οποίος ανταπάντησε – ενώ παράλληλα πληροφορίες φερουν το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών να αποδέχεται την κυπριακή πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο Λάρνακας – Γαζας
– Ανανέωση των πτήσεων της Aegean Airlines για Τελ Αβιβ από τις 11 Ιανουαρίου
27/12/2023 (08:00)

Alpha Κύπρου: Επικίνδυνες ισορροπίες και ανοιχτά μέτωπα στο Ισραήλ

– Το Ιράν κινητοποιεί τους περιφερειακούς του δρώντες θέλοντας να στείλει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση να μην πληγεί η επιρροή της Χεζμπολάχ, ενόσω οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για να μην επεκταθεί και επισήμως ο πόλεμος στον Νότιο Λίβανο
– Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία και για το αιγυπτιακό ειρηνευτικό σχέδιο, που προτάθηκε πρόσφατα.
26/12/2023 (20:00)

Alpha Κύπρου: Τα επτά μέτωπα του Ισραήλ: Ο Γαβριήλ Χαρίτος αναλύει

– Προβλημάτισε τα ισραηλινά ΜΜΕ η σημερινή δήλωση του Υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για τα επτά μέτωπα του πολέμου και ειδικότερα «σε ποιο μέτωπο το Ισραήλ δεν ανταπάντησε ακόμα».
– Ο ελληνολατινικός Ιερός Ναός της Παναγίας στο χριστιανικό αραβικό χωριό Ίκριτ στην ισραηλινή μεθόριο με τον Λίβανο επλήγη από αντιαρματικά πυρά της Χεζμπολάχ
25/12/2023 (20:00)

Alpha Κύπρου: «Νεκρά» Χριστούγεννα σε Ιερουσαλήμ – Βηθλεέμ

-Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα στην Βηθλεέμ και στην Ιερουσαλήμ.
-Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, με την ελπίδα ότι του χρόνου θα να είναι και ειρηνικά.
24/12/2023 (20:00)

Alpha Κύπρου: Νέα ειρηνευτική πρόταση από Αίγυπτο για τον πόλεμο στη Γάζα

– Τι προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο της Αιγύπτου για την Γάζα
– Το Ισραήλ εντόπισε τούνελ της Χεζμπολαχ στην μεθόριο με τον Λίβανο
23/12/2023 (20:00)

Alpha Κύπρου: Διπλωματική κινητικότητα για τη Γάζα

– Διπλωματικες προσπάθειες για νέα εκεχειρία. Επαφές Ιορδανού ΥΠΕΞ στο Καταρ, διαβουλεύσεις της Ισλαμικής Τζιχαντ στο Κάιρο, διεθνής διάσκεψη στην Τεχεράνη με σκοπό την μουσουλμανική συσπείρωση κατά του Ισραήλ ενώ αναμένεται η άφιξη Καταρινου διαπραγματευτή στο Ισραήλ
– Προετοιμασίες των Χούθι για δυτική επέμβαση στην Υεμενη ενώ προβληματίζει επίθεση με drone κατά εμπορικού πλοίου ισραηλινών συμφερόντων στον Ινδικό Ωκεανό
22/12/2023 20:00

Alpha Κύπρου: Εκτόξευση πυραύλου από τον νότιο Λίβανο

– Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου εκτοξεύθηκε drone από τον Νότιο Λίβανο με κατεύθυνση την πλατφόρμα της Energean στο κοίτασμα Καρίς
– Ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για επικράτηση ηρεμίας στο μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολαχ έχει ο Άμος Χόχσταϊν , επιβεβαιώνει η New York Times
– Το Συμβουλιο Ασφαλείας ενέκρινε ψήφισμα για ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα
20.12.2023
21:00

Παραπολιτικά: εβδομαδιαία επισκόπηση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

– Το μέτωπο με τους Χούθι διεθνοποιείται. Η στάση των χωρών της περιοχής.
– Όξυνση στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου, τείνει να επικεντρώνει το ενδιαφέρον στο επόμενο διάστημα
– Πιθανότητες εκεχειρίας εν μέσω διπλωματικών επαφών

http://tinyurl.com/3h7zkvud

20.12.2023
11:30

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ, τη νέα αναβολή στο ΣΑ και την επίσκεψη Κοεν

– Κινητικότητα από πλευράς Ισραήλ και Χαμάς προς την κατεύθυνση μίας νέας εκεχειρίας.
– Εκτιμήσεις για τη στάση των χωρών της Ερυθράς Θάλασσας ως προς την απόφαση των ΗΠΑ να συστήσουν πολυεθνική στρατιωτική δύναμη για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας
– Οξύνεται η ένταση στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου

https://www.youtube.com/watch?v=uOOInREsC8o&ab_channel=AlphaNewsLive

19.12.2023

Αθήνα 984: ραδιοφωνική συνέντευξη

(Η συνέντευξη αρχίζει από το 31′:06”)

– Ζούμε την νέα έκδοση της Κρίσης του Σουέζ του 1956;
– Η σημασία της αμερικανικής απόφασης να συσταθεί πολυεθνική δύναμη για την προστασία της θαλάσσιας διόδου του Μπαμπ-Αλ-Μάνταμπ.
– Ποιες χώρες συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη και ποια η στάση των χωρών της Ερυθράς Θάλασσας.
– Η διεθνοποίηση του μετώπου κατά των Χούθι εντάσσεται στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς ή μήπως το αντίθετο;

https://shorturl.at/ckRTU

18.12.2023
11:30

Alpha Κύπρου: Χτυπήματα Ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία και καταυλισμούς

– Μειώμενες οι προσδοκίες για την αποδοχή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του σχέδιου ψηφίσματος που υποβάλλουν σήμερα τα ΗΑΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους και ανάθεση στην Παλαιστινιακή Αρχή της διακυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα. Ανάλυση.
– Δύσκολες αναμένονται οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς για μία νέα συμφωνία εκεχειρίας, με τις δύο πλευρές να θέτουν ψηλά τον πύχη των επιδιώξεών τους.
– Προειδοποιήσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν προς την κυβέρνηση της Βηρυτού για μία επικείμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο. Αποτίμηση της χθεσινής επίσκεψης της Γαλλίδας ΥΠΕΞ στο Ισραήλ.
(και κάποιες παιδικές αναμνήσεις για τον φόρτο εργασίας του Άγιου Βασίλη ενόψει των γιορτών, με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε από τον Alpha Κύπρου πριν αρχίσει η συζήτηση)
17.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Επίφοβο το μέτωπο στα νότια του Λιβάνου

– Το Ισραήλ διαμηνύει ότι εάν δεν εφαρμοσθεί διπλωματικά η απόφαση 1701/2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στον Νότιο Λίβανο, ο πόλεμος κατά της Χεζμπολάχ είναι αναπόφευκτος.
– Τι ορίζει η απόφαση 1701/2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας
– Γαλλία, Γερμανία και Άμος Χόχσταϊν σε διπλωματικό μαραθώνιο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
17.12.2023

Καθημερινή: Η εξόριστη ηγεσία της Χαμάς και η αλγερινή διέξοδος

https://www.kathimerini.gr/world/562785772/arthro-toy-g-charitoy-stin-k-i-exoristi-igesia-tis-chamas-kai-i-algerini-diexodos/

16.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ

– Ανανέωση των διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Κατάρ για νέα εκεχειρία στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ισραηλινών αιχμαλώτων και αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.
– Οι συνθήκες θανάτου τριών ισραηλινών αιχμαλώτων από φίλια πυρά.
15.12.2020
20:00

Alpha Κύπρου: Εκτόξευση ρουκετών κατά της Ιερουσαλήμ

– Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ, για πρώτη φορά από τις 30 Οκτωβρίου
– Ρουκέτα κατέπεσε και στα περίχωρα της Ραμάλας στη Δυτική Όχθη
– Σκηνές πανικού στο Τείχος των Δακρύων. Αραβικοί πανηγυρισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
15.12.2023
08:00

Alpha Κύπρου: Ο Μπάιντεν προτρέπει το Ισραήλ να εστιάσει στους αμάχους

– Αποτίμηση των συνομιλιών του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ααφαλειας, Τζέικ Σάλιβαν, με την ισραηλινή κυβέρνηση. Επανάληψη των νουθεσιών με φόντο την αμερικανική κοινή γνώμη και την δημοσκοπική προεκλογική άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ.
– Έντονη φημολογία περί απομάκρυνσης των στελεχών της Χαμάς από το Κατάρ. Ποιες είναι οι πιθανές «χώρες-καταφύγια» και ποιες οι αμερικανικές προθέσεις για την προοπτική μιας πιο «συμπεριληπτικής» Παλαιστινιακής Αρχής ενόψει της μελλοντικής διακυβερνησης της Γάζας εκ μερους των Παλαιστινίων μετά το τέλος του πολέμου.
14.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: «Παραφωνία» Παλαιστίνιου αξιωματούχου

– Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στο Κατάρ, σε σημερινή συνέντευξη δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα πρέπει να υιοθετήσει την διακήρυξη της PLO που αναγνωρίζει το Κράτος του Ισραήλ – αλλά λίγο αργότερα, ανασκεύασε.
– Φημολογείται ότι το Κατάρ συστήνει στα στελέχη της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη χώρα.
12.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Οι πρώτες διαφωνίες ΗΠΑ – Ισραήλ

– Διαφωνίες Ισραήλ-ΗΠΑ για την επόμενη μέρα του πολέμου στη Γάζα και για την διάρκειά του.
– Κρίσιμη η επικείμενη επίσκεψη στο Ισραήλ του Αμερικανού Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζέηκ Σάλιβαν
11.12.2023
21:00

Παραπολιτικά: εβδομαδιαία επισκόπηση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

– Τι σημαίνει η πρόθεση του Βενιαμίν Νετανιάχου να συσταθεί “ειδική στρατιωτική διοίκηση” στην Λωρίδα της Γάζας την επόμενη μέρα του πολέμου και σε ποιες χρονικές περιόδους της αραβοϊσραηλινής διένεξης παραπέμπει.
– Το ανεπίσημο, πλην όμως ενεργό, μέτωπο μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ ενδέχεται να επισημοποιηθεί, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει πρότερη λήψη της πολεμικής αναμέτρησης στη Γάζα.
– Κρίσιμης σημασίας για τις ισραηλινές επιλογές και αποφάσεις η επικείμενη επίσκεψη στο Ισραήλ του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέηκ Σάλιβαν, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας
– Γιατί η δημοσιοποίηση της σύλληψης δύο Ιρανών υπόπτων για τρομοκρατία από τις κυπριακές υπηρεσίες πραγματοποιήθηκε ξανά εκ μέρους του Ισραήλ.
– Ποιο είναι το βασικό κοινό στοιχείο στο οποίο βασίζονται οι καλές διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ιράν.

https://t.ly/18yTU

11.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Φρένο Νετανιάχου στην Παλαιστινιακή Αρχή

– Ειδική στρατιωτική διοίκηση στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου δηλώνει ότι επιθυμεί να εγκαθιδρύσει ο Νετανιάχου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας.
– Στην επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ στα τέλη της εβδομάδας, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, αναμένεται να πιέσει για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα έως το τέλος του χρόνου.

https://www.youtube.com/watch?v=GuKWVXcrDgo&ab_channel=AlphaNewsLive

11.12.2023
12:00

Alpha Κύπρου: Πονοκέφαλος για το Ισραήλ τα κατεχόμενα

– Ισραηλινοί προβληματισμοί για τη δράση Ιρανών στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Τι καταδεικνύουν για την δράση στην Κύπρο των δύο Ιρανών πολιτών που εντοπίσθηκαν από τις κυπριακές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και συνεχίζουν να κρατούνται στο νησί για περαιτέρω ανακρίσεις.
– Διακοπή των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Συστάσεις προς τους αμάχους να μετακινηθούν νοτιότερα προς την ευρύτερη περιοχή του φυλακίου της Ράφαχ στα σύνορα με την Αίγυπτο και να χρησιμοποιήσουν τον παραλιακό οδικό άξονα του θύλακα.
– Νέα επικοινωνιακή τακτική των Ισραηλινών με στόχο την παλαιστινιακή κοινή γνώμη στη Γάζα. Ποιούς συσχετισμούς, ιστορικούς και πολιτικούς, τονίζουν οι πρόσφατες φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός, απεικονίζοντας στελέχη της Χαμάς να παραδίδονται. Στην ηθική αποδόμηση της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς καταδεικνύουν φωτογραφίες των παιδιών του Ισμαήλ Χανίγια σε πολυτελή ξενοδοχεία του Κατάρ. Ανάλυση.
10.12.2023

Καθημερινή: Βουβές ανακατατάξεις στη σκιά του πολέμου

https://www.kathimerini.com.cy/gr/apopseis/prosopikotites-stin-k/1-boybes-anakatataxeis-sti-skia-toy-polemoy

10.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Το προφίλ του στρατολόγου της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον Ισραηλινών

– Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για την ταυτότητα των δύο Ιρανών υπόπτων που συνελήφθησαν στις αρχές Νοεμβρίου στην Κύπρο, με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικό κτύπημα κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο νησί. Τι δείχνουν τα διαβατήριά τους.
– Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ συσχετίζει την έναρξη του πολέμου στη Γάζα με την παρουσία Ιρανών τρομοκρατών στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, χρησιμοποιώντας το ως βάση τους.
09.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Απειλές και επιθέσεις από Χούθι και Χεζμπολάχ

– Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αιχμαλώτους ως ανθρώπινες ασπίδες για να προστατεύσει τα υψηλόβαθμα στελέχη της, καταγγέλουν οι Ισραηλινοί
– Η Χεζμπολάχ βάλει κατά κατοικημένων οικισμών στην δυτική Γαλιλαία. Συζητείται συχνότερα στο Ισραήλ το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στον Νότιο Λίβανο.
– Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι κάθε πλοίο, ανεξαρτήτως σημαίας και πλοιοκτησίας, θα αποτελεί στόχο εφόσον περνά από τα στενά Μπαμπ-Αλ-Μάνταμπ με κατεύθυνση το Ισραήλ, εφόσον δεν αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.
07.12.2023
12:40

Alpha Κύπρου: Σφίγγει ο κλοιός για τον ηγέτη της Χαμάς

– Επικεντρώνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο Χαν-Γιούνις, ενώ προηγουμένως ο στρατός διέταξε την εκκένωσή του. Άγνωστη η τύχη του Γιέχιε Σινουάρ, ηγετικού στελέχους της Χαμάς
– Αναπόφευκτη εκτιμάται από το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού εκτεταμένη επιχείρηση στον Νότιο Λίβανο με στόχο την απομάκρυνση της Χεζμπολαχ βορείως του ποταμού Λιτάνι.
– Επεξήγηση με χάρτες.
(Παρεμβάλλονται στο βίντεο δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλιδη σε ζωντανή μετάδοση)
07.12.2023
09:00

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ

– Άγνωστο παραμένει εάν το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα, Γίχιε Σινουάρ, είναι ζωντανός ή νεκρός .
– Ενεργά όλα τα «ανεπίσημα» μέτωπα του πολέμου
– Το ενδεχόμενο εισόδου του Λιβάνου στον πόλεμο παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κάλεσμα της Χαμάς προς τους νεαρούς Παλαιστινίους που κατοικούν στον Λίβανο να πιάσουν τα όπλα προβληματίζει την κυβέρνηση της Βηρυτού
– Ενεργοποίηση του άρθρου 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ από τον Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες προκαλεί αντιδράσεις στο Ισραήλ
06.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Το Ισραήλ “αγγίζει” τον αρχηγό της Χαμάς

– Πολύ κοντά ο ισραηλινός στρατός στο κρησφύγετο του ιθύνοντα νου της Χαμας, Γίχιε Σινουάρ, στο Χαν-Γιούνις της νότιας Γαζας, δηλώνει ο Νετανιάχου
– Ενεργά όλα τα ακήρυχτα μέτωπα του πολέμου με Χουθι, Χεζμπολαχ και στη Δυτική Όχθη.
05.12.2023

Energy mag: Παραμένει ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στη Μ.Ανατολή – Ο ρόλος των Χούθι και οι διάδρομοι φυσικού αερίου

https://www.energymag.gr/epikairotita/91029_paramenei-o-kindynos-genikoteris-anaflexis-sti-manatoli-o-rolos-ton-hoythi-kai

05.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Συμμαχίες αντίδρασης προτείνει το Ισραήλ

– Επαφές μεταξύ Ισραήλ, ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλων δυτικών χωρών για την δημιουργία δύναμης κρούσης κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης προκειμένου να προστατευθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας από και προς την Ερυθρά Θάλασσα.

https://www.youtube.com/watch?v=6hfIYop_QXc&ab_channel=AlphaNewsLive

04.12.2023

Παραπολιτικά: Εβδομαδιαία επισκόπηση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

– Δυο μέρες πριν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου εκατό Ισραηλινοί κομάντος φέρονται να διατάχθηκαν να μεταφερθούν από τις μονάδες τους στην μεθόριο με τη Γαζα σε θέση της Δυτικής Όχθης όπου αναμένονταν ταραχές . Ο στρατός διερευνά τις συνθήκες λήψης αυτής της μοιραίας απόφασης
– Κινητικότητα στις τάξεις των δελφίνων σημειώνεται στο εσωτερικό του Λικούντ ενώ η εκδίκαση των υποθέσεων Νετανιάχου άρχισε ξανά.
04.12.2023
10:00

Συνέντευξη-συζήτηση με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Κυριακίδη του ΑΠΕ-ΜΠΕ

– Πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος στη Γάζα;
– Ποια είναι τα ανεπίσημα (και ενεργά) μέτωπα πέραν της Γαζας ; Ποιο δίλημμα καλείται να εξετάσει το Ισραήλ το προσεχές διάστημα;
– Ποια η σκοπιμότητα της χθεσινής δήλωσης του διοικητή της ισραηλινής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας (Shabak) και ποια είναι η ανάγνωση της σημερινής ανταπαντησης της Χαμας σχετικά με το ρόλο του Κατάρ και της Τουρκίας ;
03.12.2023

Καθημερινή: Κύπρος-Κατάρ: οι ευκαιρίες μιας πολυκύμαντης σχέσης

https://shorturl.at/gqW17

02.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ

Ποιος ο ρόλος Τουρκίας και Λιβύης στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου;
– Η Τουρκία διαμεσολάβησε για την απελευθέρωση τεσσάρων υπηκόων Λιβύης που είχαν καταδικασθεί για λαθρεμπορεία όπλων για λογαριασμό της Χαμάς.
– Ισραηλινές πηγές επισημαίνουν ενδείξεις ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στη Χαμάς και κύκλους Ισλαμιστών της βορείου Αφρικής.
– Παράλληλα, ηγέτης πολιτικού κόμματος της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ ζήτησε από τον Πρόεδρο Ερντογάν να μεσολαβήσει για να απελευθερωθούν ισραηλινοί αιχμάλωτοι και να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.
01.12.2023
20:00

Alpha Κύπρου: τα τελευταία δεδομένα αναφορικά με την εκεχειρία

– Με τη συμπλήρωση 13 ωρών από την επανέναρξη του πολέμου εγείρονται δυο βασικά ερωτήματα :
1. Κατά πόσον τελικά το Ισραήλ «ελέγχει σχεδόν απόλυτα» το βόρειο τμήμα της Γάζας, όπως δηλώνει επανειλημμένα ο Υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ
2. Πώς θα διασφαλισθεί αποτελεσματικά η μείωση στο ελάχιστο του αριθμού των αμάχων θυμάτων, όπως το Ισραήλ έχει δεσμευθεί στους Αμερικανούς
01.12.2023
11:00

Alpha Κύπρου: λήξη της εκεχειρίας στη Γάζα

– Ξανάρχισε ο πόλεμος στη Γάζα
– Τι προηγήθηκε της σημερινής λήξης της εκεχειρίας
– Ο ρόλος του Άντονι Μπλίνκεν και η συμμετοχή του στις δύο χθεσινές συσκέψεις του “μικρού ΚΥΣΕΑ”
– Το Κατάρ δηλώνει ότι συνεχίζει τις προσπάθειες επαναφοράς της εκεχειρίας. Ιστορική συνάντηση του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτσογκ με τον Εμίρη του Κατάρ στο Ντουμπάι
– Το νέο σύστημα ειδοποίησης των αμάχων στη Γάζα που ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ο ισραηλινός στρατός. Εκτιμήσεις για την επιτυχία του νέου σχεδίου ειδοποίησης των αμάχων πριν τους βομβαρδισμούς. Παρουσίαση του χάρτη του νοτίου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός σήμερα το πρωί, μία ώρα μετά την επανέναρξη των βομβαρδισμών.
– Τι αναφέρει ο ισραηλινός Τύπος για την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, η οποία, παρότι προέβλεψε έναν χρόνο πριν όσα συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου, εν τέλει τέθηκε στο αρχείο.
30.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Η έκθεση του 2022 που προειδοποιούσε για τα σχέδια της Χαμάς και δεν λήφθηκε ποτέ υπόψη

– Υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού είχε υποβάλει τον Μάιο του 2022 στην επιτελική ιεραρχία λεπτομερή έκθεση που περιέγραφε τα σχέδια της Χαμάς για επίθεση κατά των οικισμων της μεθορίου με τη Γάζα . Η ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών του στρατού έθεσε την έκθεση στο αρχειο, χαρακτηρίζοντας το σενάριο ως «φανταστικό»

https://www.youtube.com/watch?v=6y3ML8MklHQ&ab_channel=AlphaNewsLive

30.11.2023
09:00

Alpha Κύπρου: Ανανεώθηκε η ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

– Άτυπη παράταση της εκεχειρίας αποδέχθηκε αυτοβούλως το Ισραήλ, λίγα μόλις λεπτά πριν τη λήξη της σήμερα το πρωί στις 7 η ώρα
– Αραβική ένοπλη επίθεση σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ με τουλάχιστον δυο νεκρούς και έξι βαριά τραυματίες βαραίνει περισσότερο το κλίμα
– Εν αναμονή της σημερινής άφιξης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλινκεν. Εντείνονται οι αμερικανικες πιέσεις για περαιτέρω παράταση
– Άγνωστη η τύχη των δυο νεαρότερων Ισραηλινών αιχμαλώτων, ηλικίας 4 ετών και 10 μηνών αντίστοιχα.
29.11.2023

“Ευρώπη και Μέση Ανατολή – Η κατάσταση σήμερα, προκλήσεις και ευκαιρίες για το αύριο”

Εκδήλωση-ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο στις με την θεματική “Ευρώπη και Μέση Ανατολή – Η κατάσταση σήμερα, προκλήσεις και ευκαιρίες για το αύριο”. Ο κ. Χαρίτος ανέλυσε τις επιπτώσεις του πολέμου στο ισραηλινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, στην ισραηλινή περιφερειακή πολιτική και στην περαιτέρω πορεία της χρόνιας αραβοϊσραηλινής διένεξης.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.

28.11.2023
20:15

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

– Επαφές του διοικητή της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, στο Κατάρ για την σύναψη νέας συμφωνίας με την Χαμάς, που θα προβλέπει άμεση απελευθέρωση όλων ανεξαιρέτως των Ισραηλινών αιχμαλώτων, μαζική αποφυλάκιση Παλαιστινίων μελών ενόπλων οργανώσεων και κατάπαυση του πυρός μακράς διαρκείας.

https://www.youtube.com/watch?v=8t6m7qGm3Hs&ab_channel=AlphaNewsLive

27.11.2023
21:00

Παραπολιτικά: Εβδομαδιαία επισκόπηση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

– Προβληματική η εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς. Παράταση εκεχειρίας μετ’εμποδίων.
– Οι ισορροπίες στην ισραηλινη κοινωνία και το κομματικο-πολιτικό σκηνικό εν καιρω πολέμου.
27.11.2023
20:05

Alpha Κύπρου: Παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς:

– Παράταση της εκεχειρίας για άλλες δύο ημέρες. Η ισραηλινή πλευρά ανέμενε να απελευθερωθούν οι 11 αιχμάλωτοι έως ότου επιβεβαιώσουν την πληροφορία που ανακοίνωσαν προηγουμένως το Κατάρ, η Αίγυπτος και παράγοντες του Λευκού Οίκου.
– Κατηγορίες του Ισραήλ ότι η Χαμάς παρέδωσε ως λάφυρο σε άλλη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση τους δύο μικρότερους σε ηλικία αιχμαλώτους, ηλικίας 4 ετών και 10 μηνών, που φέρονται να κρατούνται σε κρυσφήγετο στο στρατόπεδο προσφύγων Χαν-Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
27.11.2023
11:20

Alpha Κύπρου: Λήγει τα μεσάνυχτα η εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς

– Διαφωνίες μεταξύ Ισραήλ-Χαμας για τη συνθεση των ονομαστικών καταλόγων των αιχμαλώτων και των φυλακισμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν/αποφυλακιστουν απόψε.
– Ερωτηματικά ως προς το πού βρίσκονται 40 αιχμάλωτοι που φέρονται να κρατούνται από άλλες οργανώσεις, με τους περισσότερους να θεωρείται ότι είναι υπό τον έλεγχο της Ισλαμικης Τζιχαντ, η οποία σήμερα το πρωί έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της θέτοντας δικούς της όρους
– Σημαντική η σημερινή επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Χριστοδουλιδη στη Καταρ για τον ρόλο που καλείται να αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία στον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.

https://www.youtube.com/watch?v=6_ELFGLq3qs&ab_channel=AlphaNewsLive

27.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Ο Δρ. Χαρίτος για την τελευταία ημέρα εκεχειρίας

– Θεωρείται σίγουρη η παράταση της εκεχειρίας.
– Προειδοποιήσεις του Κατάρ προς την Χαμάς για την ανάγκη άμεσου εντοπισμού αιχμαλώτων που δεν βρίσκονται στον έλεγχό της. Κρίσιμα διλήμματα που θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ τις επόμενες μέρες.
– Η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Κατάρ σχετίζεται με τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο που προτείνει η Λευκωσία. Δείγμα βελτίωσης των σχέσεων Κύπρου-Κατάρ μετά την κρίση που δημιούργησε η δημοσιοποίηση των Cyprus Papers από το Al Jazeera.
– Πώς αξιοποιούν Ισραήλ και Χαμάς την περίοδο της εκεχειρίας σε πρακτικό-στρατιωτικό επίπεδο. Εκτιμήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=BP0nHiliCg4&ab_channel=AlphaNewsLive

26.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Η Χαμάς παρέδωσε 17 αιχμαλώτους

– Ομαλά κύλησε η τρίτη μέρα της εκεχειρίας με την απελευθέρωση 14 Ισραηλινών αιχμαλώτων , εκ των οποίων ο ένας είχε και ρωσική υπηκοότητα και ένα 4χρονο κοριτσάκι είχε αμερικανική, ως επίσης και άλλων τριών υπηκόων Ταϋλάνδης.
– Για πρώτη φορά από την εφαρμογή της εκεχειρίας η Ρωσία έλαβε ενεργό ρόλο
– Αμερικανικές, αιγυπτιακές και καταρινές πιέσεις αλλά και θετικά μηνύματα εκ μερους της Χαμάς μετέτρεψαν το κλίμα στο Ισραήλ και απόψε το «μικρό ΚΥΣΕΑ» θα συζητήσει εάν το Ισραήλ θα αποδεχθεί την παράταση της εκεχειρίας. Θετικά μηνύματα απέστειλε απόψε το Ισραήλ προς το Καταρ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο
25.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Θρίλερ με τις απελευθερώσεις ομήρων

– Επιπλοκες στην εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμας. Τα αιτήματα της οργανωσης και η συγκρατημένη αισιοδοξία των Ισραηλινών .
– Η συμφωνία λήγει εάν δεν απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι έως τα μεσάνυχτα
– Μετά τη λήξη της εκεχειρίας, οι διαπραγματευσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων θα γίνονται παράλληλα με τις χερσαίες επιχειρήσεις , δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ
– Ιστορική επισκεψη Καταρινων αξιωματούχων στο Ισραήλ μέσω Λάρνακας

https://www.youtube.com/watch?v=BYYC6P07PYc&ab_channel=AlphaNewsLive

24.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Χαραμάδα ελπίδας μετά την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς

– Επισκόπηση της πρώτης μέρας εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς
– Η διαδικασία απελευθέρωσης των Ισραηλινών αιχμαλώτων και αποφυλάκισης Παλαιστίνιων φυλακισμένων
– Πώς προβλεπεται να κυλήσει η αυριανή μέρα

https://www.youtube.com/watch?v=taGXkZ9oAPE&ab_channel=AlphaNewsLive

23.11.2023
17:00

Alpha Κύπρου: O Γαβριήλ Χαρίτος για την απελευθέρωση ομήρων στο Ισραήλ

– Διαδικασία απελευθέρωσης 13 Ισραηλινών και 12 Ταϋλανδών αιχμαλωτων της Χαμας και αποφυλάκισης 39 Παλαιστινίων φυλακισμένων.
– Ζωντανή τηλεοπτική ροή.
23.11.2023
08:00

Alpha Κύπρου: Στην αναμονή για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

– Στον αέρα η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς

https://www.youtube.com/watch?v=DC7ylTDBows&ab_channel=AlphaNewsLive

22.11.2023
21:00

Παραπολιτικά: Η συμφωνία ανταλλαγής ομήρων & ανακωχής μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα για το Ισραήλ

– Τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς.
– Μεγάλη η πίεση της ισραηλινής κοινωνίας προς την κυβέρνηση.

https://shorturl.at/nX038

22.11.2023

EPT News: Με βαριά καρδιά έγινε η συμφωνία εκεχειρίας από το Ισραήλ – Μεγάλη η εσωτερική και η εξωτερική πίεση

– Το κλίμα στην ισραηλινη κοινωνία, στην κυβέρνηση και στις τάξεις του στρατού ενόψει της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς.
– Ο ρόλος-κλειδί του Γίχιε Σινουάρ, ηγετικό στέλεχος της Χαμας που βρισκεται στη Λωρίδα της Γάζας. Ποια είναι η «πικρή πείρα» των Ισραηλινών από την διαπραγματευση που είχαν με τον Σινουάρ το 2011.
– Η πιθανότητα επέκτασης της εκεχειρίας και έναντι της Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι θα προβληματίσει τα κέντρα αποφάσεων στο Ισραήλ.
22.11.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Ανάλυση της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων

– Αποτελεί η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμας την απαρχή του τέλους του πολέμου ;
– Πληροφορίες φέρουν ως πιθανή την επέκταση της εκεχειρίας στην Γάζα και στο ανεπίσημο μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολαχ. Εκτιμήσεις για τις πιθανές επιδιώξεις των Ισραηλινών
– Η προσπάθεια της Τουρκίας, με πρόσχημα την παροχη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, να νομιμοποιήσει την παράνομη κατοχική της οντότητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, πρέπει να αποκρουστεί τάχιστα από την Κυπριακή Δημοκρατία . Ο ανθρωπιστικός διάδρομος «Αμάλθεια» αποτελεί ένα εργαλείο που πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί.
22.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς

– Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης αιχμαλώτων
– Γιατί οι μέρες εκεχειρίας περιορίστηκαν σε τεσσερεις αντί για πέντε όπως είχε διαρρεύσει αρχικά
– Γιατί η συμφωνία δεν εφαρμόζεται από σήμερα.
21.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Κρίσιμη συνεδρία στο Ισραήλ για τη συμφωνία απελευθερώσης ομήρων

– Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση του “μεγάλου ΚΥΣΕΑ” της ισραηλινής κυβέρνησης με μοναδικό θέμα την έγκριση ή μη της συμφωνίας εκεχειρίας με την Χαμάς
– Τα κόμματα των Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς της εθνοθρηκευτικής πτέρυγας της κυβέρνησης Νετανιάχου δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία και δεν αποκλείουν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
– Εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της αποψινής κυβερνητικής συνεδρίασης.
21.11.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Χαμάς: Πολύ κοντά σε κατάπαυση πυρός

– Έτοιμη η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς. Μέσα στις επόμενες ώρες το Κατάρ θα ανακοινώσει επίσημα τους όρους της
– Ποιες είναι οι τελικές προτάσεις του Ισραήλ και της Χαμάς.
– Εντείνεται η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη συνοικία Ζαϊτούν της Πόλης της Γάζας και ολοκληρώθηκε η περικύκλωση του στρατοπέδου προσφύγων Τζαμπάλια. Ο στρατός αναφέρει ότι θα χρειαστεί ακόμα μία εβδομάδα για να καταληφθεί πλήρως η συνοικία Ζαϊτούν.
21.11.2023
08:00

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ

– Εν αναμονή της τελικής συμφωνίας για εκεχειρία, απελευθέρωση Ισραηλινών αιχμαλώτων και αποφυλάκιση Παλαιστινίων στελεχών ένοπλων οργανώσεων που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ποια είναι τα σημεία που έχει αποδεχθεί το Ισραήλ.
– Εντείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη συνοικία Ζαϊτούν της Πόλης της Γάζας. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι χρειάζεται ακόμα μία εβδομάδα για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Βαρύς οπλισμός της Χαμάς εντοπίσθηκε σε κεντρικό τζαμί του Ζαϊτούν.
– Παρά την διπλωματική κρίση Ισραήλ-Ιορδανίας, οι δύο χώρες συνεργάστηκαν για να λειτουργήσει από αύριο υπαίθριο ιορδανικό νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Γάζας. Σε παράλληλο πλαίσιο κινείται η συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ για ανθρωπιστικά ζητήματα.
– Εν μέσω πολέμου, το χθεσινό ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συζήτησε πρόταση νόμου για υποβολή σε ορό αλήθειας κάθε αξιωματούχου που συμμετέχει σε κυβερνητικές συσκέψεις, προκειμένου να διαπιστώνεται με ποιον τρόπο γίνονται οι διαρροές πληροφοριών στους ισραηλινούς δημοσιογράφους. Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν θα μπορεί να υποβληθεί σε αυτήν την διαδικασία ύστερα από την επέμβαση βηματοδότη, στην οποία υπεβλήθη προ μηνών.

https://www.youtube.com/watch?v=VEGPuK2U1Pw&ab_channel=AlphaNewsLive

20.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Πόσο ρεαλιστικές είναι οι ελπίδες για απελευθερώση ομήρων

– Εξαιρετικά ρευστές οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης για επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρια και αιχμάλωτους
– Ο Άμος Χόχσταϊν σήμερα στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί και επισήμως ο πόλεμος στον Λίβανο. Αντίστοιχες προσπάθειες καταβάλλει και η Γαλλία
– Γιατί οι Ισραηλινοί δεν αποκλείουν επέκταση του πολέμου και κατά της Χεζμπολαχ και γοατι αυξάνεται η τάση «προσωποποίησης» των στόχων που θέτει το Ισραήλ κατά της Χαμάς. Εκτιμήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=ZlpA_-hLcPQ&ab_channel=AlphaNewsLive

19.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: οι εξελίξεις στο Ισραήλ

– Το βίντεο της σήραγγας της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Σίφα δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε.
– Δείτε όλο το βίντεο και επεξήγηση του περιεχομένου του.
– Διατηρούνται τα αισιόδοξα μηνύματα για την φερόμενη ως επικείμενη συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης αιχμαλώτων.
19.11.2023
14:00

Alpha Κύπρου: Από τον βορρά στον νότο οι στόχοι του Ισραήλ

– Αισιόδοξη δήλωση του Πρωθυπουργού του Κατάρ, παρουσία του Ζοζέπ Μπορέλ, στη Ντόχα ότι “απομένουν πρακτικές λεπτομέρειες” για να κλείσει η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ισραηλινών αιχμαλώτων.
– Ποιο είναι το νέο στοιχείο που δημοσιεύει σε σημερινό της άρθρο η Washington Post και τι περιέχει η φερόμενη ως επικείμενη συμφωνία απελευθέρωσης αιχμάλωτων και εκεχειρίας στη Γάζα. Ποια σημαντική παράμετρος δεν θίγεται, τη στιγμή που το “μεγάλο ΚΥΣΕΑ” της ισραηλινής κυβέρνησης συγκατατίθεται στην παροχή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.
– Τι καταδεικνύει η πρόσφατη τάση των ισραηλινών ΜΜΕ να “προσωποποιούν” τους στόχους του ισραηλινού στρατού και πώς σχετίζεται αυτή η εξέλιξη με την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα – και ειδικότερα στο Χαν-Γιούνις.
– Εκτιμήσεις για την διαφαινόμενη καινούργια ισραηλινή επικοινωνιακή τακτική ως προς την αιτιολογία ενός μελλοντικού τερματισμού του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
– Γιατί η ερχόμενη Τρίτη, 21/11, διαφαίνεται ως μία ημερομηνία σημαντική για την έκβαση των επικείμενων εξελίξεων.
18.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: όλα τα νεότερα από το μέτωπο του πολέμου

– Επέκταση των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στις συνοικίες Ζαϊτούν, Σεχ-Ιτζλίν και Ριμάλ στην Πόλη της Γάζας, ως επίσης και στην Τζαμπάλια.
– Οξύνεται το μέτωπο με την Χεζμπολάχ στον βορρά. Ανταπαντώντας στις 25 εκτοξεύσεις ρουκετών της λιβανικής οργάνωσης το τελευταίο 24ωρο, το Ισραήλ βομβάρδισε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ναμπατίγιε – θέσεις που είχαν να πληγούν από ισραηλινή αεροπορική επιχείρηση από το καλοκαίρι του 2006, κατά την διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ.
– Κυβερνητική κρίση εν μέσω πολέμω, επειδή οι ακραίες φωνές της κυβέρνησης Νετανιάχου αντιτίθενται στην παροχή καυσίμων στη Γάζα. Παρότι χθες το μικρό ΚΥΣΕΑ έλαβε απόφαση να παρασχεθούν καύσιμα – για να προχωρήσει η συμφωνία απελευθέρωσης αιχμαλώτων – ο Νετανιάχου για να αποφύγει το ενδεχόμενο διάλυσης της κυβέρνησης, μετέθεσε το θέμα για την έκτακτη συνεδρίαση του μεγάλου ΚΥΣΕΑ που θα αρχίσει αργότερα απόψε.
– Στασιμότητα στις επαφές που είχε απόψε στο Κατάρ ο ειδικός αμερικανός απεσταλμένος για το ζήτημα των αιχμαλώτων, Μπρετ ΜακΓκερκ. Απογοητευμένοι φέρονται να είναι οι Αμερικανοί, διαπιστώνοντας ότι η επιρροή του Κατάρ αποδεικνύεται ανεπαρκής, με την Χαμάς να φέρεται πως δεν εγγυάται την απελευθέρωση όλων ανεξαιρέτως των ανηλίκων αιχμαλώτων μαζί με τις μητέρες τους.
17.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Καύσιμα έναντι απελευθέρωσης ομήρων

– Η παροχή καυσίμων στη Γάζα είναι το θέμα-κλειδί για το κλείσιμο της συμφωνίας εκεχειρίας και αιχμαλώτων.
– Η πρόταση Νετανιάχου για παροχή καυσίμων έγινε ομόφωνα δεκτή από το μικρό ΚΥΣΕΑ, αλλά οι αντιδράσεις της “σκληρής πτέρυγας” της κυβέρνησης του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, του Μπετσαλέλ Σμότριτς και ομάδας υπουργών και βουλευτών του Λικούντ δεν επέτρεψαν την εφαρμογή της απόφασης.
– Ο Νετανιάχου μετέθεσε το ζήτημα στο μεγάλο ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο βράδυ, με τις τελικές αποφάσεις – εκτός απροόπτου – να αναμένονται την Κυριακή.

https://www.youtube.com/watch?v=d3-jXfWAFWs&ab_channel=AlphaNewsLive

17.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ

– Ισραηλινοί βομβαρδισμοι και στο νότιο τμήμα της Γαζας, η οποία από χθες είναι αποκλεισμένη από τηλέφωνο και ιντερνετ
– Εντείνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη, με επίκεντρο την Τζενιν, ύστερα από την χθεσινή ένοπλη επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ, η οποία ανέδειξε την ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρησιακής της ετοιμοτητας μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου
– Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου κινητοποιήθηκαν ιορδανικες στρατιωτικες δυνάμεις της μεθορίου με το Ισραήλ προς απόκρουση τυχόν εισδοχής ενόπλων στα περίχωρα του Ισραηλινού κιμπούτς Ασντότ Υαακώβ.
– Επιτυχείς αποτιμώνται οι χθεσινες επαφές του Κύπριου ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Κόμπου στο Ισραήλ για την προώθηση της κυπριακής πρωτοβουλίας για τον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο. Ωστόσο η περιοχή τελει εν αναμονή των αποτελεσμάτων της περιοδείας του ειδικού Αμερικανού απεσταλμένου για το ζήτημα των αιχμαλώτων, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
– Καμία ουσιώδης εξέλιξη δεν ανακοινώθηκε ακόμα για την φερόμενη ως επικείμενη συμφωνία εκεχειρίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αιχμαλώτων και την αποφυλάκιση παλαιστίνιων κρατουμένων.
16.11.2023
14:30

Αθήνα 9,84

– Η πρόοδος και η σημασία των διπλωματικών επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης αιχμαλώτων, στο πλαίσιο της περιοδείας του ειδικού αμερικανού απεσταλμένου για ζητήματα αιχμαλώτων Μπρετ ΜακΓκέρκ στο Ισραήλ και σε αραβικές χώρες της περιοχής.
– Οι σημερινές επισκέψεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Παλαιστινιακή Αρχή και του Κύπριου ομολόγου του, Κωνσταντίνου Κόμπου, στο Ισραήλ αναδεικνύουν τη σημασία που έχει για Κύπρο και Ελλάδα ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος που συζητείται ευρέως τελευταία.
– Ποια είναι τα κύρια σημεία μίας πιθανής συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης αιχμαλώτων και ποιες τάσεις επικρατούν για το καθεστώς που θα υπάρχει στη Λωρίδα της Γάζας την επόμενη μέρα του πολέμου, που διανύει την 41η του μέρα.
Η τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή “Μεσημβρινή Ενημέρωση” του Αθήνα9.84 που μεταδόθηκε σήμερα 16/11/2023, αρχίζει από το 31′:20”
16.11.2023
08:00

Alpha Κύπρου: Σε πρώτο πλάνο οι όμηροι και το ψήφισμα του Σ.Α.

– Σχολιασμός και αποτίμηση των δηλώσεων του ηγέτη της ισραηλινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ, και του ηγέτη του δεξιού αντιπολιτευτικού κόμματος “Ισραήλ το Σπίτι Μας”, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, τέως Υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας, μετά τις χθεσινές επικριτικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Γιατί οι δηλώσεις των Λαπίντ και Λίμπερμαν ενδιαφέρουν την Κύπρο – και κατ’ επέκταση, την Ελλάδα.
– Σε ποια σημεία φέρονται να συμφωνούν ΗΠΑ και Ισραήλ για το καθεστώς κυριαρχίας και διακυβέρνησης που θα ισχύσει στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου
– Ποια είναι τα σημεία που συνεχίζουν να τελούν υπό διαπραγμάτευση ως προς την επικείμενη συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης αιχμαλώτων, που κρατούνται στη Γάζα από την Χαμάς

https://www.youtube.com/watch?v=as2igZSwLoU&ab_channel=AlphaNewsLive

16.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Εξελίξεις στο θέμα των ομήρων

– Ισραήλ και Χαμάς φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση αιχμαλώτων και για την εφαρμογή εκεχειρίας. Ποια είναι τα κύρια σημεία της ενδεχόμενης συμφωνίας, που συζητούνται απόψε με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης του Κατάρ.
– Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός από το νοσοκομείο Σίφα νωρίς το απόγευμα σήμερα.
– Αποστάσεις τηρεί το Ιράν από την οργάνωση Χαμάς, με τον Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, να φέρεται να ξεκαθαρίζει στον επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, “να μην περιμένει από το Ιράν ή την Χεζμπολάχ να κηρύξουν πόλεμο κατά του Ισραήλ ή των ΗΠΑ”.
15.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Εξελίξεις στο θέμα των ομήρων

– Ισραήλ και Χαμάς φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση αιχμαλώτων και για την εφαρμογή εκεχειρίας. Ποια είναι τα κύρια σημεία της ενδεχόμενης συμφωνίας, που συζητούνται απόψε με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης του Κατάρ.
– Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός από το νοσοκομείο Σίφα νωρίς το απόγευμα σήμερα.
– Αποστάσεις τηρεί το Ιράν από την οργάνωση Χαμάς, με τον Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, να φέρεται να ξεκαθαρίζει στον επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, “να μην περιμένει από το Ιράν ή την Χεζμπολάχ να κηρύξουν πόλεμο κατά του Ισραήλ ή των ΗΠΑ”.
15.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το κοινοβούλιο της Χαμάς

– Η ισραηλινή κατάλειψη του κοινοβουλίου της Χαμάς και ο χρονικός ορίζοντας των επιχειρήσεων που ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Έλι Κόεν.
– Το ζήτημα των αιχμαλώτων οξύνεται εκατέρωθεν, εν αναμονή της αυριανής έναρξης της περιοδείας του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το ζήτημα των ομήρων σε Ισραήλ, Ιορδανια, Σαουδικη Αραβία και Κατάρ. Ενδιαφέρουσα η δημοσιοποίηση βίντεο με ισραηλινη όμηρο που βρίσκεται στα χέρια της «Χεζμπολαχ του Ιράκ» από τον περασμένο Μάρτιο.
– Σχετική ηρεμία στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβανου καθ’ολη τη διάρκεια της νύχτας.
13.11.2023
21:00

Παραπολιτικά: Εβδομαδιαία επισκόπηση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

– Αξιολόγηση των νέων πληροφοριών που διαρρέουν στον ισραηλινό και διεθνή Τύπο για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες της Χαμας προτου τεθεί σε εφαρμογή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
– Δυο τα κεντρικά ζητήματα που θα κρίνουν τον χρόνο και την διάρκεια του πολέμου :
1) Η διαπραγματευση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων θα ανοίξει τον δρόμο σε εκεχειρία με την προοπτική λήξης του πολέμου. Ωστόσο οι Ισραηλινοί θα φροντίσουν να παρατείνουν τις διαπραγματευσεις για να συνεχίσουν τος χερσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να «εκριζώνουν» την Χαμάς
2) Με δεδομένο ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ιράν αλλά ούτε και το Ισραήλ δεν θέλουν επέκταση του πολέμου, υπάρχει ο κίνδυνος ένα λάθος ή μια άκαιρη υπερβολή στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβανου να οδηγήσει σε νέα δυσάρεστα αποτελέσματα.

https://rb.gy/s29kpw

13.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Ιρανοί χάκαραν τους Ισραηλινούς

– Ιρανοί χάκερ είχαν αποκτήσει πρόσβαση στις κάμερες ασφαλείας των εβραϊκών οικισμων και κωμοπόλεων που δέχθηκαν την επίθεση της Χαμας το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων πρωτοκλασάτων ισραηλινών υπουργών και βουλευτών είναι προσβάσιμα στο «σκοτεινό Ίντερνετ», ανακοίνωσε απόψε στα κρατικά ισραηλινά μέσα πρώην στέλεχος της αστυνομίας που τελούσε χρέη συνδέσμου με την Interpol και τώρα είναι στέλεχος της ισραηλινής εταιρείας ηλεκτρονικών ερευνών ICT.

https://www.youtube.com/watch?v=VqAalKejO6s&ab_channel=AlphaNewsLive

13.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Στο κενό οι εκκλήσεις για εκεχειρία

– Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στα στρατόπεδα προσφύγων Μπεν-Χανούν και Σάτι στη Λωρίδα της Γάζας. Στενεύει ο κλοιός στην Πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
– Συγκρατημένη αισιοδοξία εκ μέρους του Ισραήλ για την πρόοδο των επαφών για την απελευθέρωση αιχμαλώτων. Οι όροι που θέτει η Χαμάς και το βέτο των Ισραηλινών για την παροχή καυσίμων. Σημαντική η έλευση ειδικού Αμερικανού απεσταλμένου για το θέμα των αιχμαλώτων την ερχομένη Τετάρτη.
– Το μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολάχ γνώρισε χθες (12/11) την χειρότερη μέρα του από την έναρξη του πολέμου. Εναπόκειται στους Ισραηλινούς εάν θα το χαρακτηρίσουν και επισήμως “δεύτερο μέτωπο”. Εκτιμήσεις για τις ισραηλινές αποφάσεις, δεδομένου ότι μετά από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ κατά αποθηκών οπλισμού της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο επικράτησε σχετική ηρεμία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
– Έμμεσες ενδείξεις για τον χρονικό ορίζοντα των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Εκτιμήσεις.
12.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Θρίλερ οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους της Χαμάς

– Πολιτική πλέον η απόφαση των Ισραηλινών εάν θα χαρακτηρίσουν και επισήμως το μέτωπο με την Χεζμπολάχ ως «μέτωπο πολέμου». Η 12/11 ήταν μέρα πολέμου στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου
– Αντικρουόμενες πληροφορίες για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση αιχμαλώτων.

https://www.youtube.com/watch?v=MFY-Hw2tHmI&ab_channel=AlphaNewsLive

12.11.2023

Καθημερινή: Έχει το Ισραήλ την πολυτέλεια να χάσει την Αίγυπτο;

https://www.kathimerini.gr/world/562723204/arthro-toy-g-charitoy-stin-k-echei-to-israil-tin-polyteleia-na-chasei-tin-aigypto/

12.11.2023
10:30

Ανιχνεύσεις WebTV – Καφές της Κυριακής: Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

https://www.youtube.com/watch?v=skgPBI3JRHg&ab_channel=PantelisSavvidis

11.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Ισραήλ προς Χεζμπολάχ: «Μην κάνετε το λάθος»

– Προειδοποίηση του Ισραηλινού Υπουργού άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ προς την Χεζμπολάχ να μην υπερβεί τα όρια με αποτέλεσμα να παρασύρει τον Λίβανο στο πολεμικό σκηνικό.
– Οι προϋποθέσεις που θέτει η Χαμας για να απελευθερώσει τους αιχμάλωτους.
– Πολυπληθής διαδήλωση των συγγενών των αιχμαλώτων στο κέντρο του Τελ Αβιβ παρά τα μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων με αίτημα προς την κυβέρνηση για την άμεση απελευθέρωση των οικείων τους.
11.11.2023

The Greek Current podcast: Cypriot diplomacy and the plan to ship humanitarian aid to Gaza

The Cypriot plan to supply Gaza with humanitarian aid, presented by President Nikos Christodoulides at the Paris Peace Forum this week, is gaining traction, particularly among EU member states. The planned sea corridor, in which Cyprus seeks a central role, was also the main issue discussed by Cypriot Foreign Minister Constantinos Kombos on his recent trip to Amman and Ramallah, while President Christodoulides also spoke about it with Israeli Prime Minister Netanyahu. Professor Gabriel Haritos joins Thanos Davelis to look into Cyprus’ diplomatic efforts to establish this humanitarian corridor to Gaza, look at the various political considerations, and break down the view from Israel.

https://podcasts.apple.com/us/podcast/the-greek-current/id1280782312

11.11.2023
14:00

Alpha Κύπρου: Πρώτη παύση εχθροπραξιών στη Γάζα

– Εν αναμονή του σημερινού διαγγέλματος Χασαν Νασράλα για την «Ημέρα Μνήμης των Ιερομαρτυρων», η συμμετοχή του Ιρανού προέδρου Ιμπραήμ Ραϊσί στη διάσκεψη του Ριάντ εκτιμάται ότι θα χρησιμεύσει ως μήνυμα ηπιότερου αντίβαρου απευθυνόμενο στην διεθνή κοινοτητα που αναρωτιέται εάν ο σιιτικής περιφερειακος παραγοντας θα επιλέξει να επεκτείνει τον πόλεμο.
– Πρώτη μονομερής διακοπή των Ισραηλινών επιχειρήσεων στην Τζαμπάλια από την έναρξη του πολέμου κατόπιν ισχυρών αμερικανικών πιέσεων.
– Περισσότεροι από 25.000 Λιβανέζοι πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους στον Νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου.
11.11.2023

Καθημερινή: Γάζα: Ημέρα «βαρόμετρο» η 11η Νοεμβρίου για γενίκευση του πολέμου

https://www.kathimerini.gr/world/562721431/gaza-imera-varometro-i-11i-noemvrioy-gia-genikeysi-toy-polemoy/?fbclid=IwAR05DgqSjgJXDz75KxdaBkus1MkwOIwAW-1zUiVorD3yttJOJ2vYQJGmOm8

10.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Βενιαμίν Νετανιάχου: «Για όσο καιρό χρειαστεί»

– Τι δεν θέλουν να δουν οι ΗΠΑ στη Γάζα την επομένη ημέρα του πολέμου και σε ποια σημεία συμφωνούν με την τακτική που δηλώνει ότι θέλει να ακολουθήσει το Ισραήλ.
– Τα ειδικά μέτρα ασφαλούς διακίνησης αμάχων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Γάζας δεν σημαίνουν απαραίτητα και παύσεις των ισραηλινών επιχειρήσεων.
– Η αυριανή “Ημέρα Μνήμης των Ιερομαρτύρων” (11 Νοεμβρίου) της Χεζμπολάχ αναδεικνύεται σε “μέρα-βαρόμετρο” για την βασιμότητα των μηνυμάτων του Χασάν Νασράλα στο διάγγελμά του της περασμένης Παρασκευής.
09.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα

– Ο χθεσινοβραδινός βομβαρδισμός μεγάλης αποθήκης οπλισμού της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο σε συνδυασμό με αμερικανικές επιθέσεις κατά βάσεων των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράκ και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στη Συρία συνδέονται με την μεθαυριανή Ημέρα Μνήμης των Σιιτών Ιερομαρτύρων (11/11), την οποία κάθε χρόνο τιμά με ιδιαίτερη επισημότητα η Χεζμπολάχ.
– Ανησυχία του Ισραήλ για πιθανή επανάληψη των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου στην Δυτική Όχθη, με Παλαιστινίους κατοίκους των χωριών και κωμοπόλεων να θελήσουν να εισβάλλουν στους εβραϊκούς εποικισμούς. Αυτό ήταν το περιεχόμενο της χθεσινής κατ’ ιδίαν συνάντησης Νετανιάχου με τους δήμαρχους και κοινοτάρχες των Εβραίων εποίκων, εφιστώντας τους την προσοχή να θέσουν υπό έλεγχο τυχόν προκλήσεις από νεαρούς μαθητές θεολογικών σχολών κατά των γειτονικών παλαιστινιακών χωριών, οι κάτοικοι των οποίων, από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, ουσιαστικά έχουν στερηθεί των εισοδημάτων τους, αφού οι άδειες μετακίνησης προς τους εβραϊκούς οικισμούς, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και προς το Ισραήλ έχουν ακυρωθεί μέχρι νεωτέρας.
– Δύο ακόμα υπαίθρια νοσοκομεία που θα λειτουργήσουν διεθνείς οργανισμοί πρόκειται να συσταθούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. στα περίχωρα του στρατοπέδου προσφύγων Χαν Γιούνις, ενώ προετοιμάζεται η λειτουργία στην ίδια περιοχή του υπαίθριου νοσοκομείου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
– Συζητείται η πιθανότητα εκεχειρίας διάρκειας μίας έως τριών ημερών σε συνδυασμό με την απελευθέρωση “μερικών δεκάδων αιχμαλώτων”. Ωστόσο οι επίσημες ισραηλινές δηλώσεις δίνουν λίγες ελπίδες επίτευξης συμφωνίας.
– Είναι πολύ νωρίς να συζητείται το ενδεχόμενο αντικατάστασης της ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής από πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα είναι σε θέση να συγκεράσει τις θέσεις της Χαμάς και της Φατάχ και παράλληλα να αποτελέσει συνομιλητή με τους Ισραηλινούς.

07.11.2023

Κύκλος Ιδεών: Η ελληνική Εξωτερική Πολιτική απέναντι στις Διεθνείς και
Περιφερειακές αβεβαιότητες

Ο Γαβριήλ Χαρίτος αναλύει νέα δεδομένα που προκύπτουν για την ταυτότητα των ενόπλων της Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και επεξηγεί τους λόγους που ωθούν την Τουρκία να υποστηρίζει πολιτικά την παλαιστινιακή οργάνωση.
07.11.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Ένας μήνας φρίκης στη Μέση Ανατολή

– Πρώτο πολιτικό μνημόσυνο των πεσόντων Ισραηλινών πολιτών της 7ης Οκτωβρίου.
– Αυξάνεται η ανθρωπιστική βοήθεια προς το νότιο τμήμα της Γαζας μέσω του φυλακιου της Ραφαχ.
– Στο στόχαστρο τα υπόγεια του νοσοκομείου Σίφα και στοχοθέτηση του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Γίχιε Σινουάρ, απο τον Υπουργό Άμυνας Γκάλαντ και αλλά στελέχη της κυβέρνησης και του στρατού . Ερωτημα παραμένει η εκκένωση αμάχων και νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της Γαζας. Συνεχίζονται οι επαφές για τον ανθρωπιστικό διάδρομο. 
07.11.2023
09:30

Πρώτο Πρόγραμμα: Σχέδιο μεταφοράς των ασθενών της Γάζας σε πλωτά νοσοκομεία και υπαίθρια – Ο ρόλος της Κύπρου (audio)

– Τα υπόγεια του νοσοκομείου Σίφα στο επίκεντρο των Ισραηλινών κατηγοριών κατά της Χαμάς .
– Ισραηλινοί και διεθνεις προβληματισμοι για την διαχείριση των αμάχων και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της Γαζας. Βαρόμετρο των τάσεων οι διπλωματικες επαφές για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά και η αποφααη των ΗΑΕ να συστήσουν υπαίθριο νοσοκομείο εντός του Νοτίου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα.
07.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Ένας μήνα φρίκη στη Μέση Ανατολή

– Ένας μήνας πολέμου . Μια σύντομη επισκόπηση .
– Τονίζεται το τελευταίο διήμερο στα ισραηλινά ΜΜΕ ότι στο υπογειο του νοσοκομείου Σίφα στην Πόλη της Γάζας βρίσκεται το «νευρικό συστημα» της οργανωσης Χαμάς.
06.11.2023
21:00

Παραπολιτικά

06.11.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Παλαιστινιακή επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο της Ιερουσαλήμ

– Η σημερινή ένοπλη παλαιστινιακή επίθεση με μαχαίρι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ υπενθυμίζει ότι το «μέτωπο Ιερουσαλήμ» σιγοβράζει, αλλά βρίσκεται ακόμα υπό σχετικό έλεγχο ενω συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη του πολέμου
– Ενδιαφέρον παρουσιάζει το φαινόμενο της διατήρησης σχετικης ηρεμίας στις ισραηλινές πόλεις με μικτό πληθυσμό (π.χ. Χάιφα, Άκκο, Λοντ, Ράμλε και αραβική πόλη Γιάφα που ανήκει διοικητικά στον Δήμο του Τελ Αβιβ.
06.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Σχολιασμός για την παρουσία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

– Εξαιρετική διπλωματική επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας η χθεσινή (5/11) ξαφνική επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κύπρο.
– Η Τουρκία επιδιώκει επανάληψη της προσπάθειας να νομιμοποιήσει την παράνομη διοικητική οντότητα της “ΤΔΒΚ”, όπως ακριβώς είχε προσπαθήσει να το επιτύχει με αφορμή τον “Στολίσκο της Ελευθερίας” (Mavi Marmara) το 2010. Ανάλυση του δρομολογίου του Mavi Marmara το 2010.
– Το μακρινό 2010 λειτούργησαν ορθά τα ανακλαστικά του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
– Η Τουρκία επιχειρεί και πάλι να “ξεπλύνει” την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, χρησιμοποιώντας την ανθρωπιστική κρίση στην Λωρίδα της Γάζας. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρον την παρούσα συγκυρία, αναδεικνύοντας τον εαυτό της στο επίκεντρο της προσπάθειας δημιουργίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την Λωρίδα της Γάζας.
05.11.2023

Καθημερινή: Η ανθρωπιστική διπλωματία και οι κίνδυνοί της

04.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Σχολιασμός για τις δηλώσεις Ερντογάν για το Ισραήλ

– Ισραηλινή αντίδραση στη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρέσβη της από το Τελ Αβίβ.
– Η ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από το Ισραήλ αποτέλεσε μία επιτυχημένη έμμεση “πρόσκληση” του Ερντογάν προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να μην αγνοήσει την Άγκυρα στην περιοδεία του. Η Τουρκία επιμένει να αποκτήσει ειδικό ρόλο στο ζήτημα της Γάζας την επομένη ημέρα του πολέμου. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει ο Μπλίνκεν στην Τουρκία δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα της Γάζας, ούτε η πορεία των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι και τα δύο αυτά ζητήματα θα συζητηθούν.
– Η Χαμάς εκτόξευσε για δεύτερη φορά πύραυλο τύπου Ayash με μέγιστο βεληνεκές 250 χλμ. πλήττοντας την περιοχή της Αραβά, στο νοτιότερο σημείο της ισραηλινής επικράτειας. Η πρώτη φορά που η οργάνωση εντυπωσίασε με τις πυραυλικές της δυνατότητες ήταν πριν δυο εβδομάδες, εκτοξεύοντας πύραυλο ιδίου τύπου, θραύσματα του οποίου κατέπεσαν στην κοιλάδα Ιζρεέλ, το βορειότερο σημείο του Ισραήλ που επλήγη από την Χαμάς μέχρι στιγμής από την αρχή του πολέμου.
04.11.2023
14:00

Alpha Κύπρου: Η επόμενη μέρα των απειλών Νασράλα

– Διπλωματικές διαβουλεύσεις Άντονι Μπλινκεν στο Αμμάν με Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτο και Παλαιστινιακή Αρχή.
– Η κυβέρνηση της Βυρητού εκφράζει ανοικτά την βούληση της να μην εμπλακεί ο Λίβανος στον πόλεμο.
– Σύντομη αποτίμηση του χθεσινού διαγγέλματος Νασράλλα.
– Ολιγόωρη ασφαλή δίοδο για τους αμάχους προς το νότιο τμήμα της Γαζας ανακοινώνει ο ισραηλινός στρατός.
04.11.2023
04.11.2023

Καθημερινή: Διάγγελμα Χασάν Νασράλα: Δηλώσεις, κατηγορίες και κρυφά μηνύματα

03.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Πόλεμος στο Ισραήλ και διάγγελμα Νασράλα

– Το σημερινό διάγγελμα Νασράλλα και τα μηνύματα της Τεχεράνης προς τη Δύση.
03.11.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Περικυκλωμένη η Γάζα από τις δυνάμεις του Ισραήλ

– Πληροφορίες για νέο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει και καύσιμα προς τους αμάχους της Γάζας μέσω του μεθοριακού φυλακίου της Νιτσάνα (μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ) και στη συνέχεια μέσω της διόδου Κέρεμ Σαλόμ από το Ισραήλ προς τη Γαζα. Παρουσίαση σχετικού χάρτη.
– Σε συνεννόηση με την Παλαιστινιακή Αρχή η σύνταξη του ονομαστικού καταλόγου των Παλαιστίνιων αμάχων με ξένη υπηκοότητα που θα περάσουν σήμερα στην Αίγυπτο μέσω του φυλακίου της Ραφαχ.
– Πιέσεις προς την Αίγυπτο να δεχθεί στο έδαφος της Παλαιστινίους πρόσφυγες. Ποια εναλλακτική πρόταση προβάλλει η Αίγυπτος.
– Σε εξέλιξη οι συναντήσεις Μπλίνκεν στο Ισραήλ εν αναμονή του διαγγέλματος Νασράλα στις 3 το μεσημέρι.
03.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Σε νέα φάση ο πόλεμος, στην πόλη της Γάζας ο στρατός του Ισραήλ

– Συνεχίζεται η προέλαση του ισραηλινού στρατού προς την Πόλη της Γάζας, συνδοευόμενη από συνεχείς βομβαρδισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
– Ποια είναι ‘σωστή ανάγνωση’ των επίσημων ισραηλινών δηλώσεων.
– Εν αναμονή της επίσκεψης Μπλίνκεν στο Ισραήλ. Τι ζητούν οι Αμερικανοί από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι προτίθενται να επιτρέψουν την παροχή καυσίμων στη Γάζα. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτουν. Ποια μηνύματα στέλνουν οι ΗΠΑ σε Χεζμπολάχ και κατ’ επέκταση στο Ιράν. Αναφορές του CNN περί απροθυμίας του Ιράν να επεκταθεί ο πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή.
– Χωρίς δημόσιες ανακοινώσεις και δημοσιογραφικές διαρροές συνεχίζονται οι επαφές της ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας στο Ισραήλ, η οποία συμπίπτει με την επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Ιορδανία.
– Εν αναμονή του σημερινού διαγγέλματος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλλα, στις 3 το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα στο βόρειο μέτωπο.
– Αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την φημολογούμενη ανάκληση του πρέσβη του Μπαχρέιν και την αναχώρησή του από το Τελ Αβίβ. Ποια η σημασία του χθεσινού ψηφίσματος της Κάτω Βουλής του Μπαχρέιν για την “ανάκληση του πρέσβη της χώρας από το Ισραήλ και την άμεση διακοπή των διμερών οικονομικών σχέσεων”. Γιατί έχει σημασία η πορεία των σχέσεων Ισραήλ-Μπαχρέιν κατά την τρέχουσα περίοδο.
02.11.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Κλιμακώνει τις επιθέσεις το Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας

– Κλιμάκωση της έντασης στην Δυτική Όχθη. Οξύνεται σταδιακά το κλίμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
– Ισραηλινός αντίλογος στις διεθνεις πιέσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. Η αυριανή επίσκεψη Μπλινκεν ενδέχεται να αλλάξει το κλίμα.
– Σημαντικής σημασίας η τριήμερη περιοδεία της Υπουργού της Ιαπωνίας που αρχίζει σήμερα σε Ισραήλ, Ιορδανια και Παλαιστινιακή Αρχή.
02.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Αιματοκύλισμα δίχως τέλος στη Γάζα: Ο Γαβριήλ Χαρίτος αναλύει

– Διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους στη Γάζα.
– Η σημερινή επίσκεψη στο Ισραήλ της Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας (και μετέπειτα σε Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή) φαίνεται πως «συμπληρώνει» την αυριανή επίσκεψη Άντονι Μπλινκεν στο Ισραήλ (και μετέπειτα σε Ιορδανία και – ίσως- Τουρκία).
– Σύντομη επισκόπηση του ρόλου της Ιαπωνίας στην Δυτική Όχθη από την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο μέχρι σήμερα.
– Σημερινή συνάντηση στη Βηρυτό του Χασάν Νασράλλα , ηγέτη της Χεζμπολάχ, με τον διοικητή της Δύναμης Αλ-Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, Εσμαήλ Καχανί, εύκολα συσχετίζεται με την αυριανή ομιλία του Νασράλλα στις 15:00, την πρώτη δημόσια παρέμβαση του Νασράλλα μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
01.11.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου

– Έκτακτη επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ την Παρασκευή 3/11. Θέμα της ατζέντας, η διακυβέρνηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου. Πιθανόν στην Τουρκία την Κυριακή.
– Ιορδανία, Χιλή, Κολομβία ανακαλούν τους πρέσβεις τους από το Τελ Αβίβ. Η Βολιβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ.
01.11.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Κόλαση πυρός η Γάζα

– Το «βίντεο-γρίφος» που δημοσιοποίησε χθες βράδυ η Χεζμπολάχ περιέχει την εξής ημερομηνία : «Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023, 15:00». Ανάλυση του βίντεο και εκτιμήσεις για το περιεχόμενο του μηνύματος που θέλει να στείλει στους Ισραηλινούς.
– Πρόταση Νετανιάχου να μεταφερθούν σε νοσοκομεία γειτονικών δυτικών χωρών όσοι νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομεία της Γαζας.
– Και επισήμως από χθες, άνοιξε νέο μέτωπο με τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν.
31.10.2023

Καθημερινή: Ισραήλ – Ρωσία: Μια σχέση που δοκιμάζεται με φόντο τη Γάζα, τη Συρία, τον Καύκασο

31.10.2023
20:10

Alpha Κύπρου: Τις πρώτες δύο απώλειες δήλωσε το Ισραήλ

– Πληροφορίες που φερουν τον Νετανιάχου να προτείνει σε δυτικές χώρες να μεταφέρουν σε νοσοκομεία της Ευρώπης Παλαιστινίους νοσηλευόμενους στη Γάζα . Η Βρετανία ανταποκρίθηκε θετικά , σύμφωνα με κυβερνητική ισραηλινη πηγή.
– Το στίγμα της 25ης μέρας του πολέμου : Ανακοινώθηκαν οο δυο πρώτοι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από τις χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στη Γαζα. Δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα πλάνα με Ισραηλινούς στρατιώτες να επιχειρούν σε αστικό περιβάλλον στη Γάζα. Οι σιίτες ανταρτες Χουθι της Υεμένης δηλώσουν ότι θα συνεχίσουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων κατά του Ισραήλ.
31.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Απελευθερώνει ομήρους η Χαμάς;

Ανακοίνωση της Χαμάς ότι θα απελευθερώσει «σύντομα» αιχμάλωτους με ξένη (μη ισραηλινή) υπηκοότητα.
31.10.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Εξελίξεις στο Ισραήλ

– Ενεργοποίηση του νοτίου μετώπου με την Υεμένη, με την κατάρριψη πυραύλου που στόχευε την ισραηλινη πόλη Ειλατ στην Ερυθρά Θάλασσα.
– Ποια είναι τα τρία ονόματα-στόχοι της ηγεσίας της Χαμάς.
– Η επιλογή του χρόνου ανακοίνωσης της απελευθέρωσης της ισραηλινής στρατιωτινας που κρατειτο αιχμάλωτη στη Γάζα από την Χαμάς.
– Η Ρωσία αποφάσισε να χρησιμεύσει ως «ανάχωμα» μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολαχ στο μέτωπο με τη Συρία; Εκτιμήσεις.
– Και επισήμως πια, η Ανατολική Ιερουσαλήμ ζει σε ρυθμούς πολέμου μετά τις δυο αραβικές επιθέσεις με μαχαίρι αλλά και τις συλλήψεις των Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας καθ’ολη τη διάρκεια της νύχτας με επίκεντρο την αραβική συνοικια Σουαφάτ.
31.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Επίσπευση χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα

– Εντείνονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ σε Γάζα και νότιο Λίβανο. Συλληψεις στη Δυτική Όχθη.
– Η επιχείρηση Ισραηλινών καταδρομών για την απελευθέρωση αιχμάλωτης στρατιωτινας. Παράλληλα, εκμηδενίστηκε ο αρνητικός απόηχος που θα είχε το βίντεο που δημοσιοποίησε χθες το απόγευμα η Χαμας με τρεις γυναίκες αιχμάλωτους που απέρριπταν προσωπικες ευθύνες στον Νετανιάχου. Τι έλεγε το βίντεο και γιατί απαγορεύθηκε η προβολή του από τα τοπικά μέσα.
– Ο απόηχος της κατάληψης του αεροδρομίου στο Νταγκεστάν αποτελεί ‘προειδοποιητικό σημαδι’ για τη Ρωσία . Σχολιασμος δηλώσεων Πούτιν. Πληροφορίες φερουν τη Ρωσία να ανακτά τον έλεγχο στα στρατόπεδα του συριακού στρατού Αλ-Νασιρίγια και Αλ-Μάλκα στην πόλη Κουνέιτρα, στη μεθόριο Ισραήλ-Συρίας.
– Πληροφορίες φερουν τον Νετανιάχου να ζητα από την ΕΕ να πιέσει την Αίγυπτο να φιλοξενήσει στο έδαφος της τους αμάχους της Γαζας . Εάν ισχύει αυτό, οι σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου θα περάσουν σε ευαίσθητη φάση.
30.10.2023
20:05

Alpha Κύπρου: Τι λένε οι συγγενείς των τριών γυναικών

– Μετά το βίντεο που δημοσιοποίησε η Χαμας με τρεις αιχμάλωτους που απέρριπταν ευθύνες στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για την κράτηση τους και την διαχείριση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, οι συγγενείς των τριών ομήρων. απευθύνθηκαν στην διεθνή κοινότητα και τον Ερυθρό Σταυρό για βοήθεια, αποφεύγοντας να επικρίνουν την πολιτική ηγεσία
– Ο αρχηγός της Μοσάντ , Νταβίντ Μπαρνέα μετέβη το διήμερο Παρασκευής-Σαββάτου στο Καταρ για διαβουλεύσεις σχετικά με το ζήτημα των αιχμαλώτων.
30.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Ο Ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε όμηρο

– Ισραηλινοί κομάντος απελευθέρωσαν στρατιωτίνα που κρατείτο αιχμάλωτη στη Γάζα από τη Χαμάς.
Τα στοιχεία της καταδρομικής επιχείρησης που αφέθηκαν να γίνουν γνωστά.
30.10.2023
11:30

Alpha Κύπρου: Δύο ένοπλες παλαιστινιακές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ

– Δυο αλλεπάλληλες ένοπλες παλαιστινιακες επιθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν σήμερα, μεταφέροντας πλέον την υπάρχουσα ένταση της Δυτικής Όχθης μετά την έναρξη του πολέμου και στους δρόμους της πόλης που ζει στους ρυθμούς της εμπόλεμης κατάστασης. Τα σημεία των δύο επιθέσεων και τι προηγήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
30.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Εντείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα

– Η πορεία των επιχειρήσεων στη Γάζα με βάση αναφορες από Ισραήλ και Παλαιστινίους, ως επίσης οι εξελίξεις στο μέτωπο με Λίβανο, Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
– Τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν: Τι καλείται να προσέξει η Ρωσία από τη στάση που τηρεί/θα τηρήσει από δω και πέρα ως προς τον πόλεμο στη Γάζα.
– Το παιχνίδι ισχυος μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτιμήσεις για το εάν το Ιράν θα πρωταγωνιστήσει στο πολεμικό σκηνικό ή θα υπακούσει στο αίσθημα αυτοσυντήρησης που διέπει την πορεία του στο χρόνο;
29.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Το ΥΠΕΞ του Ισραήλ κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη

– Διπλωματική κρίση Ισραήλ-Ρωσίας.
– Όξυνση στο μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολάχ.
– Συνεχιζεται το πολιτικό blame game μεταξύ Νετανιάχου, στρατιωτικης ηγεσίας και μυστικών υπηρεσιών ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
28.10.2023

Καθημερινή: Πόσο κοντά στην εμπλοκή είναι ο Λίβανος;

28.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Αποκομμένη από παντού η Γάζα

– Ανακαλούνται όλοι οι ισραηλινοί διπλωμάτες από την Τουρκία ύστερα από τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε ογκώδη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της οργάνωσης Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε “απελευθερωτική”, κατηγορώντας παράλληλα το Ισραήλ ότι στηρίζει το κουρδικό ΡΚΚ.
– Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί στους διεθνείς οργανισμούς το Ισραήλ ότι απέκοψε στην Γάζα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου. Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ κατηγορούν την Χαμάς ότι εκείνη ευθύνεται για την διακοπή του ίντερνετ. Αιγυπτιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει τρεις πομπούς κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ στο φυλάκιο της Ράφαχ για να αποκατασταθεί η σύνδεση.
– Επιβεβλημένη η μαζική χερσαία επιχείρηση, δηλώνει ο αρχηγός των ισραηλινών δυνάμεων, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι. Αυστηρότερα μέτρα πολιτικής άμυνας επιβάλλονται από αύριο Κυριακή (29/10) σε περιοχές του βορείου και κεντρικού Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ.
– Συνέντευξη του τέως αρχηγού της Μοσάντ, Γιόσι Κόεν. Επιβεβαιώνει ότι οι επαφές για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων συνεχίζονται. Σύστησε μείωση των επικρίσεων κατά του Κατάρ από τα ισραηλινά ΜΜΕ λόγω της σημασίας του ρόλου του Κατάρ στις παρασκηνιακές επαφές.
28.10.2023
13:55

Alpha Κύπρου: Οργή Ισραήλ για το ψήφισμα του ΟΗΕ

– Έκρυθμη κατάσταση στις παλαιστινιακες πόλεις της Δυτικής Όχθης.
– Σχετική ηρεμία στο βόρειο μέτωπο με Λίβανο.
– Επικρισεις του Ισραήλ κατά του ψηφίσματος του ΟΗΕ.
28.10.2023
13:50

Alpha Κύπρου: Σε εξέλιξη βρισκεται από χθες στις 8 τοπική ώρα η διευρυμένη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

https://www.youtube.com/watch?v=9vpvtd_DeH0&ab_channel=AlphaNewsLive

27.10.2023
09:20

ERT News: Οι ΗΠΑ έπληξαν εγκαταστάσεις των «Φρουρών της επανάστασης» στη Συρία – Τρεις οι ύποπτοι για τη ρουκέτα στην Αίγυπτο

27.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: 21η μέρα πολέμου

 – ΗΠΑ και Ιράν δοκιμάζουν τα όριά τους, στέλνοντας μηνύματα σχετικά με το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η μεταξύ τους αναμέτρηση σε περίπτωση που ο πόλεμος στη Γάζα λάβει περιφερειακές διαστάσεις . Ποια είναι η ανάγνωση των δηλώσεων του Ιρανού ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα στη Γάζα σε συνάρτηση με τις σημερινες δηλώσεις/προειδοποιήσεις του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας μετά το σημερινό πλήγμα βάσεων των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία.
– Ερωτηματικά σχετικά με την εκτόξευση ρουκέτας που έπληξε σήμερα το πρωί την αιγυπτιακή παραλιακή κωμόπολη της Τάμπα στα σύνορα με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Αίγυπτος συσχετίζει την εκτόξευση με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμας. Ωστόσο καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της εκτόξευσης, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναμιξης πυρήνων του Ισλαμικού Κρατους που δρουν στη Χερσόνησο του Σινά.
– Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές επαφές για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα. Εκτιμήσεις για το τι ακριβώς θα μπορούσαμε να αναμένουμε απο την διαπραγματευση . Ερμηνεία των χθεσινοβραδινών δηλώσεων του εκπροσώπου του ισραηλινου στρατού για το συγκεκριμένο θέμα.
26.10.2023

Καθημερινή: Ο απώτερος στόχος του Ερντογάν

26.10.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Το 20ημερο πολέμου μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς

– Στοχευμένη προπαρασκευαστική επιχείρηση ισραηλινών τεθωρακισμένων πραγματιποιήθηκε τις νυκτερινές ώρες σε θέσεις της οριογραμμής μεταξύ Ισραήλ και βορείου τμήματος της Γάζας. Αυτό δεν συνιστά “απαρχή της χερσαίας επιχείρησης”, όπως ευρέως μεταδίδεται σήμερα. Τέτοιες επιχειρήσεις έχουν γίνει πολλές φορές από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα, πολλές από τις οποίες (τουλάχιστον έξι) έχουν αναφερθεί στα τοπικά ΜΜΕ.
– Κάλεσμα της Χαμάς για μαζικές διαδηλώσεις μουσουλμάνων για αύριο. Κλείσιμο των λογαριασμών της οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
– Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές επαφές για την απελευθέρωση αιχμαλώτων. Αντίθετοι οι Ισραηλινοί στην απελευθέρωση αιχμαλώτων ‘με το σταγονόμετρο’. Καμία νεώτερη ανακοίνωση από επίσημο αξιωματούχο.
– Οργή στο Ισραήλ για τις δηλώσεις Ερντογάν και Γκουτέρες.
26.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Οι εξελίξεις την 20η μέρα πολέμου στο Ισραήλ

– Ο απόηχος του χθεσινοβραδινού διαγγέλματος Νετανιάχου και πώς «αναγνώσθηκε» από τα ισραηλινά ΜΜΕ.
– Γιατί το σύνθημα «Hamas is ISIS» τονίσθηκε περισσότερο έναντι του “Bring Them Back» ενώ ανακινήθηκε ο παλιός γνώριμος όρος «Άξονας του Κακού».
– Στοίχημα των Ισραηλινών η ανάκτηση του πλεονεκτήματος του αιφνιδιασμού.
– Επικράτησαν οι συστάσεις των Αμερικανών συμβούλων ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των χερσαιων επιχειρήσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=OJYnbCaB53A&ab_channel=AlphaNewsLive

25.10.2023
23:00

ERT News: Εκπομπή Ανάλυσέ το – Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για διάσταση απόψεων με τους στρατιωτικούς

https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/g-xaritos-ereynitis-eliamep-gia-to-diaggelma-netaniaxou-epivevaiothikan-oi-plirofories-gia-diastasi-apopseon-me-tous-stratiotikous/?fbclid=IwAR3fVg19l0o6KlS6dyEzXeg0nyuDlehlIDKPBqmxR8MgbJBTt47Q1UVZCUY

25.10.2023
20:23

Alpha Κύπρου: Θα γίνει η χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Το περιεχόμενο του αποψινού διαγγέλματος Νετανιάχου.

https://www.youtube.com/watch?v=-GUQHD1Vrqk&ab_channel=AlphaNewsLive

25.10.2023
12:30

Alpha Κύπρου: Διαφαίνεται πιθανότητα απελευθέρωσης ομήρων με μεσολάβηση του Κατάρ

Αισιόδοξη δήλωση του Πρωθυπουργού του Καταρ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση αιχμαλώτων.

https://www.youtube.com/watch?v=g5AwGII63VM&ab_channel=AlphaNewsLive

25.10.2023
11:00

Alpha Κύπρου: κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων και τη διεθνή ανησυχία

– Το διακύβευμα των παρασκηνιακών επαφών για την απελευθέρωση αιχμαλώτων. Στο παιχνίδι των διαβουλεύσεων : Χαμας Αίγυπτος Καταρ Ισραήλ ΗΠΑ αλλά και Γαλλία και Γερμανία.
– Πρώτη δημόσια εμφάνιση Χασαν Νασράλλα με ηγετικά στελέχη της Χαμας και Ισλαμικής Τζιχαντ. Τι σημαίνει αυτό
– Εκκένωση σαουδαραβων πολιτών από τον Λίβανο.
– Επιβεβαιωση πληροφοριών περί διαφωνιών στο «μικρό ΚΥΣΕΑ» του Ισραήλ για τη χερσαία επιχείρηση . Ποια τάση φαίνεται πως επικράτησε.

https://www.youtube.com/watch?v=AvXsJ-bgKPc&ab_channel=AlphaNewsLive

25.10.2023

Καθημερινή: Ισραήλ – Κατάρ: Το κοινό μυστικό της «παράνομης» σχέσης τους και οι όμηροι της Χαμάς

https://www.kathimerini.gr/world/562692208/israil-katar-to-koino-mystiko-tis-paranomis-schesis-toys-kai-oi-omiroi-tis-chamas/

25.10.2023
07:00

Alpha Κύπρου: Για 19η μέρα μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

– Πώς ερμηνεύονται οι δηλώσεις Γκουτέρες για τον πόλεμο στη Γάζα με αναφορές στο Παλαιστινιακό, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ.
– Σε εξέλιξη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων . Τι ζητα η Χαμας, ποιες οι θέσεις των Ισραηλινών. Παρεμβάσεις ΗΠΑ Καταρ Αιγύπτου Γαλλίας Γερμανίας και απλλων χωρών της Ευρώπης. Μειώνεται ο χρόνος αναμονής έως την χερσαία επιχείρηση, διαμηνύουν οι Ισραηλινοί.
– Οι ΗΠΑ φέρονται να συμβουλεύουν το Ισραήλ να μην προβεί σε μαζική χερσαία επιχείρηση προτείνοντας εναλλακτικές.

https://www.youtube.com/watch?v=IAT0DcbEID0&ab_channel=AlphaNewsLive

24.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Kεντρικό Δελτίο

https://www.youtube.com/watch?v=7PH6ekvmTmY&ab_channel=AlphaNewsLive

24.10.2023
12:32

ΕΡΤ News: Ποιος ο ρόλος της απελευθέρωσης ομήρων στην εισβολή

https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/g-xaritos-kath-diethnon-sxeseon-sto-israil-exei-katarreysei-to-aisthima-asfaleias-poios-o-rolos-tis-apeleytherosis-omiron-stin-eisvoli/?fbclid=IwAR1I5lElxRjxWbmGg0vUn2H0RzMCGf7YskMcmyc-t44sTpL2NHUpEylrcwc&mibextid=Zxz2cZ

24.10.2023
07:00

Alpha Κύπρου: Απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς

– Η επόμενη μέρα της απελευθέρωσης άλλων δυο αιχμαλώτων από την Χαμάς.
– Αμήχανη η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ ως προς το κατά πόσον είναι εφικτός ο στοχος που έθεσε , πρωτίστως σε επικοινωνιακό επίπεδο.

https://www.youtube.com/watch?v=ziT3hTVHVoQ&ab_channel=AlphaNewsLive

23.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Kεντρικό Δελτίο – Μυστικές διαβουλεύσεις για τους ομήρους

Σε εξέλιξη διαπραγματευση μεταξύ Χαμας-Καταρ-ΗΠΑ-Ισραήλ για απελευθέρωση (έως) 50 αιχμαλώτων με διπλή υπηκοότητα (ισραηλινη και ξένη). Από ισραηλινής πλευράς φέρεται να εμπλεκεται ο τεως αρχηγός της Μοσάντ, Γιόσι Κόεν.

https://www.youtube.com/watch?v=87RkDZf7zvo&ab_channel=AlphaNewsLive

23.10.2023

Καθημερινή: Επιδιώξεις και σκοπιμότητες της Διάσκεψης του Καΐρου

https://www.kathimerini.gr/politics/562687726/analysi-epidioxeis-kai-skopimotites-tis-diaskepsis-toy-ka-roy/?fbclid=IwAR25Zn-azCh45g111rIYoR90L8r8uKj8hDoJmQ1KfTNB9_B2LxcJ3N90LXU

23.10.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Πληροφορίες ότι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έφτασαν στην Κύπρο

-Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έφτασαν στην Κύπρο δυνάμεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπου ήδη βρίσκονται αμερικανικες δυνάμεις.
– Επίσκεψη συμπαράστασης στο Ισραήλ πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα συναντηθεί με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου και θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα . Αύριο αναμένεται και ο Μακρόν.
– Βομβαρδίστηκαν περιοχές πλησιον των νοσοκομείων Αλ-Κοντς, Σίφα και του Ινδονησιακού νοσοκομείου στη Γάζα. Το Ισραήλ διαψεύδει ως προς την περιοχή πλησιον του νοσοκομείου Αλ-Κοντς.
– 320 στόχοι της Χαμας και της Ισλαμικής Τζιχαντ επλήγησαν τις τελευταίες 24 ώρες , σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού . 220 είναι οι μέχρι στιγμης επιβεβαιωμένοι αιχμάλωτοι στη Γάζα, Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι. 1000 νεκρους της Χαμας έχει στην κατοχή του το Ισραήλ από την αρχή του πολέμου , αναφέρει η ίδια πηγή.
– Πληροφορίες για προσπάθεια των ΗΠΑ να καθυστερήσει η χερσαία επιχείρηση για να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να απελευθερωθούν αιχμάλωτοι.
– Καταγγελία του Προέδρου Ισαακ Χέρτσογκ ότι η Χαμας προετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
– Στην Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοεν για να συμμετάσχει στην αυριανή σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=1e0_GCHGbIg&ab_channel=AlphaNewsLive

23.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Θρίλερ για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Γάζα

– Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοι του Ισραήλ στη Γάζα και σε θέσεις της Χεζμπολαχ στον Λίβανο.
– Τελευταίες προετοιμασίες για την χερσαία επιχείρηση.
– Κοινή ανακοίνωση ηγετων ΗΠΑ , Καναδά, Γαλλίας , Γερμανίας , Βρετανίας . Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ Ιράν με Ισμαηλ Χανίγια.
– Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=G240FHqcw6c&ab_channel=AlphaNewsLive

22.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Kεντρικό Δελτίο – Οι λόγοι για την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ

– Προβληματισμός στην ισραηλινή κοινή γνώμη και σε στελέχη του στρατού για την παράταση της περιόδου αναμονής έως την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα.
– Δηλώσεις του ΥΠΑΜ, Γιοάβ Γκάλαντ, και οι αιτίες που η διακυβέρνηση Μπάιντεν παρατείνει την αναμονή.

https://www.youtube.com/watch?v=_oNfoDaqVOM&ab_channel=AlphaNewsLive

22.10.2023
14:00

Alpha Κύπρου: Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε πολλά μέτωπα

– Ο σημερινός βομβαρδισμός τούνελ στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης που φέρεται, κατά τον ισραηλινό στρατό, ότι ήταν κρησφύγετο και εφαλτήριο της Χαμας και της Ισλαμικής Τζιχάντ για επιχειρήσεις αναλογες με εκείνες της 7ης Οκτωβρίου εντός ισραηλινού εδάφους αποτελεί πρόγευση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα που είναι προ των πυλών . Αποτελεί όμως και υπενθύμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού που είχε αποκτήσει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ επι διακυβέρνησης Ομπάμα μετά την αναμέτρηση με την Χαμάς το καλοκαίρι του 2014, κατά την οποία και πάλι τα τούνελ της Γάζας βρίσκονταν στο στόχαστρο της ισραηλινής επιχείρησης.
– Άλλα 17 οχήματα με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένονται να περάσουν το φυλάκιο της Ράφαχ προς το νότιο τμήμα της Γάζας
– Στόχοι της Χεζμπολάχ στο λιβανικό έδαφος και σε βάθος 5 χλμ. απο τα σύνορα με το Ισραήλ επλήγησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις για πρώτη φορά απο την έναρξη του πολέμου
– Η αιτία που το Ισραήλ βάλει κατά των αεροδρομίων της Δαμασκού και του Χαλεπίου είναι η μεταφορά ιρανικού οπλισμού με προορισμό την Χεζμπολάχ που διατηρεί παρουσία στον Λίβανο και στην νότιο Συρία. Υπό τις παρούσες συνθήκες ειναι πρόωρο να γίνεται λόγος για «συριακό μέτωπο» καθότι εδώ και χρόνια οι ισραηλινοί βομβαρδισμοι στη Συρία πραγματοποιούνται με την ανοχή της Ρωσίας, που παραμένει παρούσα στη συριακή επικράτεια.
– Οι αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι που έχουν ξένη υπηκοότητα ανέρχονται συνολικά σε 74, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Ενδεικτικά, πρόκειται για υπηκόους Νοτίου Αφρικής, Τσεχίας, Πολωνίας, Γαλλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ αλλά και πολλούς πολίτες Ταϋλάνδης, που απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες, διαμένοντας μόνιμα στους ισραηλινούς οικισμούς της μεθορίου με τη Γάζα.
– Η χθεσινή Συνδιάσκεψη για την Ειρηνη που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο ήταν αναμενόμενο να μην καταλήξει σε κοινό ψήφισμα. Ωστόσο, ανέδειξε μια «ακτινογραφία» των τάσεων που επικρατούν στην εξωτερική πολιτική κάθε μίας από τις χώρες που συμμετείχαν στην Διάσκεψη.

https://www.youtube.com/watch?v=Q23e6HTRClQ&ab_channel=AlphaNewsLive

22.10.2023

Καθημερινή: Μεσανατολικό: Τηλεόραση στα καταφύγια

https://www.kathimerini.gr/world/562686973/mesanatoliko-tileorasi-sta-katafygia/?fbclid=IwAR1aYf1EGzpPg8ZkgWhfzddmgf3K9UMUokApWAsvbU5PUjxOx948gedcraw

21.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Kεντρικό Δελτίο – Το κλίμα για τη χερσαία επιχείρηση

– Ενεργό το μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου. Ενδιαφέρουσα δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εμπλοκή Λιβάνου.
– Χριστοδουλίδης και Μελόνι απόψε στο Ισραήλ σε επίσκεψη συμπαράστασης. Την Τριτη ο Μακρόν.
– Για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου το «μικρό ΚΥΣΕΑ» συνεδρίασε σήμερα στην έδρα της διοίκησης στρατεύματος του Νοτίου Ισραήλ (και όχι στο Υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβιβ).
– Ο Μπάιντεν «πήρε πίσω» την χθεσινή του δήλωση ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να αναβάλει την χερσαία επιχείρηση μέχρι να απελευθερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αιχμάλωτοι».

https://www.youtube.com/watch?v=_SBnzUWQTEU&ab_channel=AlphaNewsLive

21.10.2023

Καθημερινή: Μεσανατολικό: Ο τακτικός ελιγμός της Χαμάς αναβαθμίζει τη σημερινή συνδιάσκεψη του Καΐρου

https://www.kathimerini.gr/world/562686175/mesanatoliko-o-taktikos-eligmos-tis-chamas-anavathmizei-ti-simerini-syndiaskepsi-toy-ka-roy/?fbclid=IwAR25Zn-azCh45g111rIYoR90L8r8uKj8hDoJmQ1KfTNB9_B2LxcJ3N90LXU

20.10.2023

Alpha Κύπρου: Απελευθέρωσε δυο ομήρους η Χαμάς

https://www.youtube.com/watch?v=sz-iqcYdfDc&ab_channel=AlphaNewsLive

20.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Κεντρικό Δελτίο – Ο δρ. Γαβριήλ Χαρίτος για τις προσδοκίες από την Ειρηνευτική Σύνοδο στο Κάιρο

Τι έχουμε να περιμένουμε από την αυριανή συνδιάσκεψη στο Κάιρο, μετά την αποψινή απελευθέρωση δύο αιχμαλώτων από την Χαμάς.

https://www.youtube.com/watch?v=1kcIv5uC9Pk&ab_channel=AlphaNewsLive

20.10.2023
11:00

Alpha Κύπρου: εξελίξεις στο Ισραήλ

– Σύμφωνα με πληροφορίες , η Αίγυπτος προετοιμάζεται να ανοίξει το φυλάκιο της Ραφαχ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο νότιο τμήμα της Γάζας.
– Άγνωστο παραμένει πότε θα αρχίσει η χερσαία επιχείρηση.
– Τεταμένο κλίμα στην Δυτική Όχθη ενόψει της σημερινής προσευχής της Παρασκευής.
– Απασχολεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ το βεληνεκές των ιρανικών πυραύλων που διαθέτουν οι ανταρτες Χούθι της Υεμένης μετά την εκτόξευση τριών πυραύλων με κατεύθυνση το Ισραήλ.

https://www.youtube.com/watch?v=Nvx04GATZBU&ab_channel=AlphaNewsLive

20.10.2023
07:00

Alpha Κύπρου: Οι εξελίξεις την 14η μέρα πολέμου στο Ισραήλ

– Ερωτηματικά ως προς το πότε ακριβώς θα καταφέρει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο νότιο τμήμα της Γαζας.
– Άγνωστο πότε θα αρχίσει η ισραηλινη χερσαία επιχείρηση.
– Εχθροπραξίες Ισραηλ-Χεζμπολαχ καθ’ολη τη διάρκεια της νύχτας. Ισραηλινές επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη και συλλήψεις πυρήνων της Χαμας. Ισραήλ, Ιορδανια και Αίγυπτος δεν θέλουν να καταρρεύσει η διακυβέρνηση Μαχμουντ Αμπας στην Δυτική Όχθη. Πιθανά σενάρια διαδοχής : Μωχάμαντ Νταχλάν ή Μαρουάν Μπαργούτι; Ή μήπως εναλλαγή εξουσιας με τον νυν παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μωχάμαντ Ιστάγιε;
– Οι τρεις πύραυλοι που εκτόξευσαν χθες αργά τη νύχτα από την Υεμενη οι φιλοϊρανοί ανταρτες Χούθι κατερριφθησαν από αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Ερυθρά Θάλασσα. ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν εάν στόχευαν στόχους στην ισραηλινη επικράτεια.
– Έκρυθμο το κλίμα στη Δυτική Όχθη ενόψει της σημερινής προσευχής της Παρασκευής, της πρώτης Παρασκευής μετά τις ογκώδεις διαδηλωσεις που ξέσπασαν από προχθες.

https://www.youtube.com/watch?v=v-VQqVMuA0I&ab_channel=AlphaNewsLive

19.10.2023
15:30

Alpha Κύπρου: Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, 13η μέρα

https://www.youtube.com/watch?v=u1r_gaXrPtE&ab_channel=AlphaNewsLive

19.10.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Χαρίτος και Ιατρίδης για την κατάσταση στο Ισραήλ, 13η ημέρα πολέμου

– Έφτασε στο Ισραήλ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρισι Σουνακ. Λεπτομέρειες των επαφών του και σε ποιες χώρες θα πάει μετά.
– Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ ακόμα ένα πολεμικό πλοίο . Το Mount Whitney με εξοπλισμό που συντονίζει επιχειρήσεις κομάντο . Αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες .
– Στους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Γάζα σκοτώθηκε η Τζαμίλα Αλ-Σάντι, η μόνη γυναίκα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμας, ανακοίνωσαν πηγές της Χαμάς.
– Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διαψεύδει πληροφορίες που φερουν τον αμερικανικό στρατό να μπαίνει ενεργά στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραηλινού στρατού σε περίπτωση που η Χεζμπολαχ θα μπει στον πόλεμο . Η δήλωση έρχεται σε αντίθεση προχθεσινής δήλωσης του επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου.
– Εκτιμήσεις για τους στόχους του πολέμου κατά της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, που θέτουν για τον εαυτό τους οι Ισραηλινοί.

https://www.youtube.com/watch?v=-m37ivSNH9I&ab_channel=AlphaNewsLive

19.10.2023
07:00

Alpha Κύπρου: 13η μέρα πολέμου στο Ισραήλ: Ο Δρ Γαβριήλ Χαρίτος αναλύει

– Τελευταίες προετοιμασίες για την χερσαία επιχείρηση.
– Επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού στο Ισραήλ.
– Δημοσιογραφικές διαρροές φερουν τον Μπάιντεν να συστήνει στο Ισραήλ να αποφυγει να ενεργοποιηθεί το μέτωπο με τον Λίβανο.
– Σποραδικές εχθροπραξίες Ισραήλ-Χεζμπολαχ στον νότιο Λίβανο και στην νότιο Συρία. Διάτρητα τα σύνορα Λιβάνου-Νότιας Συρίας.
– Εκκένωση Ισραηλινών κωμοπόλεων σε απόσταση έως 5 χλμ. από τα λιβανικα σύνορα. Εκκένωση του Κιριάτ Σμονά.
– Διαδηλωσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή κατά Ισραήλ και διακυβερνησης Μαχμουντ Αμπας. Συλλήψεις πυρήνων της Χαμας από τον ισραηλινό στρατό στην Δυτική Όχθη με έμφαση στις πόλεις Τζενιν και Νάμπλους.
– Ενδιαφέρον παρουσιάζει τι θα πει στο διαγγελμα του ο Μπάιντεν σήμερα, όπου αναμένεται να συνδυάσει τον πόλεμο στο Ισραήλ με εκείνον της Ουκρανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=7cjAFvq16KM&ab_channel=AlphaNewsLive

18.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Κεντρικό Δελτίο – Κατάσταση σε Ισραήλ και Γάζα

– Τελευταίες ετοιμασίες για την χερσαία επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μπάιντεν στο Ισραήλ.
– Διαδηλωσεις σε Μαρόκο και Ιορδανία. Εσπευσμένος επαναπατρισμός του προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας στο Ραμπάτ.
– Το Ισραήλ συναίνεσε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο νότιο τμήμα της Γαζας. Αμερικανικες δεσμεύσεις ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς.

https://www.youtube.com/watch?v=yomJq9HZHw8&ab_channel=AlphaNewsLive

18.10.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Χαρίτος, Κορνηλίου και Άσσος σχολιάζουν τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα και τις εξελίξεις

Ο απόηχος των χθεσινών γεγονότων στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι της Γάζας.

https://www.youtube.com/watch?v=lia775kYu6o&ab_channel=AlphaNewsLive

18.10.2023

Καθημερινή: Κίνδυνος εσωτερικών αναταράξεων στον αραβικό κόσμο

https://www.kathimerini.gr/world/562679116/kindynos-esoterikon-anataraxeon-ston-araviko-kosmo/?fbclid=IwAR2iv0jCQllfQ5ZN4H6f0TnuDuBvP-xU_v_XbGIOrl8DZAH2x8YYoGFN2kU

18.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Η δυσοίωνη επόμενη μέρα της διπλωματίας μετά το πολύνεκρο χτύπημα νοσοκομείου στη Γάζα

– Ο απόηχος του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ-Άχλι στη Γάζα.
– Ευφυής ελιγμός της Χαμάς η ανακοίνωση ότι θα απελευθερώσει άμεσα όλους τους ομήρους εάν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σταματήσουν.
– Διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς και κατά του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στο κέντρο της Ραμάλας ακύρωσαν την μετάβαση Αμπάς στο Αμμάν. Ακυρώθηκε η διάσκεψη Μπάιντεν-Αμπντάλλα-Αμπάς-Σίσι στο Αμμάν.
– Διαδηλώσεις έξω από τις ισραηλινές πρεσβείες σε Αμμάν, Άγκυρα και Ραμπάτ. Η ανησυχία των αραβικών κυβερνήσεων που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
– Επείγουσα ταξιδιωτική οδηγία του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κάλεσε χθες βράδυ όλους τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να επαναπατρισθούν με πτήσεις μέσω Ευρώπης.
– Το Ισραήλ αντιμετωπίζει σήμερα την πρώτη του επικοινωνιακή ήττα σε διεθνές επίπεδο από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και από την έναρξη του πολέμου.
– Ποιες ήταν οι ‘κόκκινες γραμμές’ που θα καθόριζαν η Ιορδανία και η Αίγυπτος έναντι του Προέδρου Μπάιντεν, εάν θα πραγματοποιείτο σήμερα η σύσκεψη του Αμμάν.

https://www.youtube.com/watch?v=iCvDQk2emKY&ab_channel=AlphaNewsLive

17.10.2023

Καθημερινή: Η Χαμάς παίζει το χαρτί του ψυχολογικού πολέμου

https://www.kathimerini.gr/world/562677457/i-chamas-paizei-to-charti-toy-psychologikoy-polemoy/?fbclid=IwAR3mvDJa3jGmtzKEwfPBRhEz0lO-jxdHpc-wDUjMe9wmJ30j-43SOUWRgeE

17.10.2023

Καθημερινή: Τυχόν «τρίτο μέτωπο» εκτόξευσης ρουκετών απασχολεί το Ισραήλ

https://www.kathimerini.gr/world/562674157/arthro-gavriil-charitoy-stin-k-tychon-trito-metopo-ektoxeysis-royketon-apascholei-to-israil/

17.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Ανάγκη για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

Όσο η χερσαία επιχείρηση απομακρύνεται χρονικά από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, τόσο η Χαμάς θα προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή της διεθνους κοινότητας στο ζήτημα της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων και της ανταλλαγής τους με στελέχη της που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

https://www.youtube.com/watch?v=TRxQirBBGLY&ab_channel=AlphaNewsLive

16.10.2023

Καθημερινή: Διπλωματικός πυρετός στο τρίγωνο Λιβάνου, ΗΠΑ και Ε.Ε.

https://www.kathimerini.gr/world/562675603/diplomatikos-pyretos-sto-trigono-livanoy-ipa-kai-e-e/?fbclid=IwAR2iv0jCQllfQ5ZN4H6f0TnuDuBvP-xU_v_XbGIOrl8DZAH2x8YYoGFN2kU

16.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Κεντρικό Δελτίο – Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν και το διπλωματικό θρίλερ που είναι σε εξέλιξη

https://www.youtube.com/watch?v=ViWujn7ir14&ab_channel=AlphaNewsLive

16.10.2023
11:00

Alpha Κύπρου: Το 10ημερο πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς και η κατάσταση σήμερα

– Παρότι στις 9:00 ανακοινώθηκε ότι επετεύχθη συμφωνία εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους στο νότιο τμήμα της Γαζας, Ισραήλ και Χαμάς διέψευσαν την είδηση.
– Από αναβολή σε αναβολή η χερσαία επιχείρηση λόγω διπλωματικών επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
– Ο τεως αρχηγός της Μοσάντ Γιόσι Κόεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν έμμεσες επαφές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ισραηλινη προτεραιότητα η τύχη των αιχμαλώτων.

https://www.youtube.com/watch?v=L2HvAIFCHJg&ab_channel=AlphaNewsLive

16.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Εν αναμονή εντολής για χερσαία επιχείρηση στη λωρίδα της Γάζας

– Συνεχείς βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Δεν σημειώθηκαν εκτοξεύσεις ρουκετών από Γάζα ή Λίβανο κατά την διάρκεια της νύχτας.
– Ανθρωπιστική βοήθεια έτοιμη να παρασχεθεί στη Γάζα από την Αίγυπτο ως αποτέλεσμα των χθεσινών διαβουλεύσεων Μπλίνκεν-Σίσι στο Κάιρο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ.
– Το Ισραήλ συνεχίζει να συλλαμβάνει πυρήνες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης με επίκεντρο τις πόλεις Τζενίν και Τουλκάρεμ για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ενός “τρίτου μετώπου” εκτοξεύσεων ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων, που μέχρι σήμερα θεωρούνται “ήρεμες”.
– Η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης καθυστερεί.

https://www.youtube.com/watch?v=2Y6CLCbekg0&ab_channel=AlphaNewsLive

15.10.2023

Καθημερινή: Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και οι διπλωματικές ζυμώσεις

https://www.kathimerini.gr/world/562673545/i-chersaia-epicheirisi-sti-gaza-kai-oi-oi-diplomatikes-zymoseis/?fbclid=IwAR1NNymVH5r8adX2ONE4lWXPXUbs43_XVe8IKLjLSAwICRHJyXSk2HGtW2c

15.10.2023
14:00

Alpha Κύπρου: Περιμένουν το «πράσινο φως» από ΗΠΑ για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

– Οι αμερικανικές διπλωματικές επαφές στην περιοχή δεν ολοκληρώθηκαν.
– Κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου.
– Η Τουρκία επιδιώκει να παραμείνει στο σκηνικό πραγματοποιώντας από αύριο ναυτικές ασκήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=mRsgxo4SsVU&ab_channel=AlphaNewsLive

15.10.2023

Καθημερινή: Το κομμουνιστικό χωριό και η θέα απέναντι

https://www.kathimerini.gr/world/562671334/to-kommoynistiko-chorio-kai-i-thea-apenanti/

14.10.2023
14:00

Alpha Κύπρου: Το Ισραήλ εξοντώνει αξιωματούχους της Χαμάς

– Εκτελέστηκε από τον ισραηλινό στρατό ο επικεφαλής της μονάδας κομάντο της Χαμάς, Άλι Κάντι, που φέρεται να σχεδίασε τη σφαγή του περασμένου Σαββάτου στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας.
– Αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες συγγενών των ισραηλινών αγνοουμένων στην είσοδο του Υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ
– Ο Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται σε επαφή με Χαμάς και Ισραήλ για την τήρηση των κανόνων μεταχείρισης των ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα, που υπολογίζονται να είναι πάνω από 150.
– Εκτιμήσεις για τον χρόνο έναρξης της χερσαίας επιχείρησης.

https://www.youtube.com/watch?v=5yCBSr_Im0o&ab_channel=AlphaNewsLive

14.10.2023
07:00

Alpha Κύπρου: «Παρεξήγηση» για το τελεσίγραφο του Ισραήλ

https://www.youtube.com/watch?v=uGDThthV2PU&ab_channel=AlphaNewsLive

13.10.2023
20:00

Alpha Κύπρου: Κεντρικό Δελτίο  – τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ

https://www.youtube.com/watch?v=PJRZGdB5pIA&ab_channel=AlphaNewsLive

13.10.2023
11:00

Alpha Κύπρου: 24ωρη προθεσμία απομάκρυνσης 1,1εκ. Παλαιστινίων από Γάζα

Το ισραηλινό τελεσίγραφο εκκένωσης της βόρειας Γαζας , επαφές Ιρανού ΥΠΕΞ στον Λίβανο, διαδηλώσεις Ιορδανών πολιτών στην μεθόριο με το Ισραήλ και επισημανσεις του Πρέσβη της Κύπρου στο Ισραηλ.

https://www.youtube.com/watch?v=00JhkdvGOsc&ab_channel=AlphaNewsLive

13.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν τις εστίες τους εντός 24 ωρών και να κινηθούν νοτιότερα. Στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα περιλαμβάνεται και η Πόλη της Γάζας με την ευρύτερη περιοχή της, όπου κατοικούν ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να ακυρώσει την απόφασή του για να μην προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή. Συγκεκριμένα, σήμερα στις 7 το πρωί τοπική ώρα ο ισραηλινός στρατός απέστειλε στα κινητά των κατοίκων του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας γραπτό μήνυμα στην αραβική γλώσσα που έχει ως εξής: «Ο ισραηλινός στρατός καλεί όλους τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν νοτιότερα από την θέση ‘Ουάντι Άζα’. Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς άρχισε πόλεμο κατά του Κράτους του Ισραήλ και η περιοχή της Πόλης της Γάζας περιλαμβάνεται στα σημεία όπου σημειώνεται πολεμική δραστηριότητα. Η εκκένωση αυτή έχει σκοπό να προστατεύσει την προσωπική σας ασφάλεια. Θα επιτραπεί η επιστροφή στην Πόλη της Γάζας μόνο ύστερα από σχετική ανακοίνωση που θα σας το επιτρέψει. Απαγορεύεται να κινηθείτε προς την κατεύθυνση του φράχτη που διαχωρίζει την Γάζα από το ισραηλινό έδαφος. Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε τούνελ που βρίσκονται κάτω από τα σπίτια στην Πόλη της Γάζας ως επίσης και εντός πολυκατοικιών, που κατοικούνται και από αθώους πολίτες.
Κάτοικοι της Γάζας, κινηθείτε νοτιότερα για την ασφάλεια την δική σας και των οικογενειών σας. Απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ασπίδες ασφαλείας. Ο ισραηλινός στρατός πρόκειται τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει διεξοδικότερα τις επιχειρήσεις του στην Πόλη της Γάζας και επιθυμεί να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, Στέφαν Ντόζρικ, με δήλωσή του εκλιπαρεί το Ισραήλ να ακυρώσει την εντολή εκκένωσης επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση 1.100.000 πολιτών προς τις νοτιότερες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε σε συνάντηση τον επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, για να του δώσει διευκρινίσεις. Ο Ερντάν με δημόσια δήλωσή του απέρριψε το αίτημα του ΟΗΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΟΗΕ θα έπρεπε να είχε φροντίσει να εμποδίσει την ενίσχυση του οπλοστασίου της Χαμάς» και κάλεσε τον διεθνή οργανισμό να επικεντρωθεί «στο πραγματικό ανθρωπιστικό ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δηλαδή την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων».

https://www.youtube.com/watch?v=rVAQC2IpPZE&ab_channel=AlphaNewsLive

12.10.2023

Καθημερινή: Τι κρύβουν οι «ίσες αποστάσεις» του Ερντογάν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

https://www.kathimerini.gr/world/562666675/ti-kryvoyn-oi-ises-apostaseis-toy-erntogan-metaxy-israil-kai-chamas/?fbclid=IwAR2OiYPDuofrF5YCRlxcjcAf1AwMLIxHQPl8l_WgZWrCsC4GkI_Vgrc7T_4

12.10.2023
12:35

EPT News: Αρχικές εκτιμήσεις για τα αίτια του Πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

https://www.youtube.com/watch?v=Q6a8VWRD7I4&ab_channel=GabrielHaritos

12.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Φρικαλεότητες στον πόλεμο από τους τρομοκράτες

Τι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και τι έχουμε να περιμένουμε σήμερα,12/10,στο μέτωπο Ισραήλ-Χαμάς.

https://www.youtube.com/watch?v=uSwr4Qb5nj4&ab_channel=AlphaNewsLive

11.10.2023
07:30

Alpha Κύπρου: Eξελίξεις στο Ισραήλ

https://www.youtube.com/watch?v=WqB1_rg61ZY&ab_channel=AlphaNewsLive

10.10.2023

23:35

Alpha Κύπρου: Ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ

https://www.alphanews.live/international/etoimazetai-gia-hersaia-epiheirisi-sti-lorida-tis-gazas-israil?fbclid=IwAR1evEy2cvKktlc-6-DcNJE66F-ej17pfEsJaQqz9SqXbHXUMy_Q9CUxUJ4

10.10.2023
16:03

SIGMA TV: Η κατάσταση στο Ισραήλ

https://www.youtube.com/watch?v=M0nKgyApbEY&t=344s&ab_channel=Sigmalive

09.10.2023
20:36

Alpha Κύπρου – Τα νεότερα από το μέτωπο στο Ισραήλ

– Προσπάθεια του Κατάρ για ανταλλαγή Ισραηλινών αιχμάλωτων γυναικών με Παλαιστίνιες μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές ασφαλείας.
– Το Ισραήλ απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στην Χεζμπολαχ για την εισβολή ενόπλων στο βόρειο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

https://www.youtube.com/watch?v=JBjjivnqHDs&ab_channel=AlphaNewsLive

09.10.2023
14:18

EPT News: Από τούνελ μπήκαν στο Ισραήλ οι ένοπλοι της Χαμάς – Διαμαρτύρονται οι συγγενείς των απαχθέντων

https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/g-xaritos-kath-politikon-sxeseon-apo-tounel-mpikan-sto-israil-oi-enoploi-tis-xamas-diamartyrontai-oi-syggeneis-ton-apaxthenton/?fbclid=IwAR3qCc5qfeXhUiyGqGo9vvy9eq-EW7EeuusYfY-O1Zm_VMMhcTFYv9Kx37Y

08.10.2023
20:59

Alpha Κύπρου: Η Αίγυπτος και ο ρόλος της στον πόλεμο

Προετοιμάζεται για πόλεμο η ισραηλινη κοινωνία και η κυβέρνηση. Γιατί η Αίγυπτος για την ώρα δυσκολεύεται να παρέμβει κατευναστικα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

https://www.youtube.com/watch?v=OVZKC_KIP6M&ab_channel=AlphaNewsLive

08.10.2023
17:52

EPT News: Η Χαμάς έρχεται να υπενθυμίσει ότι κάνει κουμάντο – Σε δεινή θέση το Ισραήλ

https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/g-xaritos-katoikos-ierousalim-stin-ert-i-xamas-erxetai-na-ypenthymisei-oti-kanei-koumanto-se-deini-thesi-to-israil/?fbclid=IwAR25Zn-azCh45g111rIYoR90L8r8uKj8hDoJmQ1KfTNB9_B2LxcJ3N90LXU

07.10.2023
21:56

ΣΙΓΜΑ News: Άρχισε νέο «κύμα» ρουκετών από τη Χαμάς προς το Ισραήλ – Ι50 Ισραηλινοί νεκροί

https://www.youtube.com/watch?v=c8ZbuA0T2NE&ab_channel=Sigmalive

07.10.2023
19:29

ANT1 News: Επίθεση Χαμάς στο Ισραήλ

https://www.ant1news.gr/eidiseis/article/678179/epithesi-xamas-sto-israil-ellinas-poy-zei-stin-ieroysalim-mila-ston-ant1-binteo-?fbclid=IwAR1pz90UL-nVEOyis5MNn96bzfLp-rYVqAWYDMiis03EJ0Athdx_S0JzUCc

07.10.2023
16:06

ΕΡΤ News: Αιφνιδιάστηκε το Ισραήλ – Γιατί επέλεξε να επιτεθεί τώρα η Χαμάς

https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/gavriil-xaritos-ereynitis-sto-eliamep-aifnidiastike-to-israil-giati-epelekse-na-epitethei-tora-i-xamas/?fbclid=IwAR1l5Wanb1AlpibJSrfVv1doYoYRoHipXuBFEDlZU9k0Wf9BnFMHwJZkL7A

07.10.2023
13:23

Flash News: Έτσι βιώνουμε την επίθεση από τη Γάζα

https://www.flash.gr/gavriil-xaritos-etsi-vionoume-tin-epithesi-apo-ti-gaza-896393

07.10.2023
11:47

ΕΡΤ News: Συνεχείς εκρήξεις – Κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι σε δρόμους των μεθοριακών πόλεων

https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/dr-gavriil-xaritos-katoikos-ierousalim-synexeis-ekrikseis-koukouloforoi-palaistinioi-se-dromous-ton-methoriakon-poleon/

07.10.2023
09:57

Facebook live

https://www.facebook.com/710217337/videos/855616832956092/

07.10.2023
09:00

Facebook live

https://www.facebook.com/710217337/videos/7809350135748631/

07.10.2023
08:15

Πρώτες σειρήνες, Facebook live

https://www.facebook.com/gabrielharitos/videos/5241445122646728