Σε καιρούς πολέμου, έξαρσης του θρησκευτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος καθίσταται επίκαιρη όσο ποτέ.

Η φετινή επέτειος της συστηματικής εθνοκάθαρσης με θύματα έξι εκατομμύρια Εβραίους και χιλιάδες Ρομά και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, βρίσκει πολλά σημεία της Γης να βιώνουν τη δυστυχία του πολέμου, των φυλετικών, έμφυλων και θρησκευτικών διακρίσεων.

Για ακόμα μια χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος μάς υποδεικνύει την ανάγκη να μην εφησυχάζουμε. Οι προσπάθειες για έναν καλύτερο κόσμο οφείλουν να ενταθούν, αξιοποιώντας την ιστορική έρευνα, την αφύπνιση της κοινής γνώμης και την εκπαίδευση της νέας γενιάς. Η φετινή Ημέρα Μνήμης μάς προτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σήμερα, βασικές ηθικές αξίες όπως η ανεκτικότητα, η υγιής ανταλλαγή ιδεολογικών απόψεων, η πολιτισμική και θρησκευτική συνύπαρξη, η ελευθερία έκφρασης, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η παροχή ίσων κοινωνικών ευκαιριών και το πολύτιμο αγαθό της ειρήνης παραμένουν βασικά ζητούμενα σε πολλές κοινωνίες ανά τον κόσμο.

Φέτος, ίσως περισσότερο από ποτέ, η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος έρχεται να μας επισημάνει πόσο ουσιαστική αποδεικνύεται η σύντομη, μα τόσο περιεκτική, φράση «Ποτέ Ξανά».