Ο Γαβριήλ Χαρίτος φιλοξενήθηκε στο αραβόφωνο ισραηλινό ενημερωτικό κανάλι i24news και συζήτησε για τον απόηχο της επανεκλογής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και την Κύπρο και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ενεργειακή περιφερειακή συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου, εκθέτοντας παράλληλα εκτιμήσεις για τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο επανεκλεγείς Τούρκος Πρόεδρος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πορεία της οικονομίας της χώρας του.

Ειδικότερα, ο Χαρίτος ανέφερε ότι οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία καλύφθηκαν εκτενώς στην Ελλάδα με μεγάλο ενδιαφέρον. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, ειδικά μετά τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα θετικό κλίμα, που θα μπορούσε να επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών για τα ελληνοτουρκικά, δεδομένης της ενθάρρυνσης που παρατηρείται εκ μέρους των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε προεκλογική περίοδο και επικρατεί αίσθημα αναμονής.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται κινητικότητα από πλευράς Κύπρου, με τον Πρόεδρό της, Νίκο Χριστοδουλίδη, να έχει πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πριν δύο εβδομάδες, θέτοντας στο επίκεντρο την πιθανότητα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου με τον σταθμό υγροποίησης που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο νησί, με προοπτική να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό προς την ευρωπαϊκή αγορά. Το γεγονός ότι το θέμα δημοσιοποιήθηκε από τον ισραηλινό Πρωθυπουργό στις 14/5, δίνοντας τη σκυτάλη στην κυπριακή πλευρά να απευθυνθεί σε διεθνείς επενδυτές, δείχνει ότι η Κύπρος επιδιώκει να θέσει συγκεκριμένα ζητήματα επί τάπητος ενώπιον των περιφερειακών της ενεργειακών εταίρων, Ελλάδα και Ισραήλ, ώστε να υπενθυμίσει την αναγκαιότητα εφαρμογής των επιλογών ενόψει μίας ενδεχόμενης επανέναρξης των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, αφού σχηματιστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της τουρκικής κάλπης, ο Γαβριήλ Χαρίτος τόνισε ότι, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα, είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε σοβαρές πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής των εκλογών, με βάση κυρίως τις δημοσκοπήσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, τόνισε ο κ. Χαρίτος, η επανεκλογή Ερντογάν δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απαραίτητα ως αρνητική εξέλιξη, καθότι είναι πλέον γνωστή σε Αθήνα και Λευκωσία η φυσιογνωμία της διακυβέρνησής του εδώ και είκοσι χρόνια.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πορεία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από τώρα και στο εξής, ο Γαβριήλ Χαρίτος εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία, ειδικά με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία “χαίρει ωφελημάτων από δύο κόσμους”, τόσο από την Δύση, όσο και από τη Ρωσία. Ωστόσο κάποια στιγμή θα κληθεί η Τουρκία να επιλέξει σε ποιο στρατόπεδο ανήκει.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο Χαρίτος αναμένει να δει την Τουρκία να ενισχύει τις σχέσεις της με τις τουρκογενείς πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, καθώς επίσης και να επιδιώκει να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του, απευθυνόμενη εκ νέου στις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου. Από την άλλη πλευρά όμως, η νέα διακυβέρνηση Ερντογάν θα κληθεί να πραγματοποιήσει τις οικονομικές παροχές που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του. Προκειμένου να τις κάνει πράξη, θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά. Αυτή του ανάγκη ίσως αποδειχθεί τροχοπέδη ως προς τη διατήρηση της γνωστής του έντονης ισλαμιστικής ρητορικής ως προς πολύ συγκεκριμένα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Οι παρεμβάσεις του Γαβριήλ Χαρίτου αρχίζουν στο 11′ λεπτό.

Παρακολουθήστε την συνέντευξη εδώ, στην εβραϊκή γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση στην αραβική.