Η Jelena ankić, Κύρια Ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και Καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Παγκόσμιας Διακυβέρνησης στο Κέντρο Robert Schuman του European University Institute στη Φλωρεντία, συμμετείχε στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του European University Institute με τίτλο “Διευρύνοντας και εμβαθύνοντας την Ένωση: Τι διακυβεύεται για την ΕΕ και τους πολίτες της ΕΕ κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο;”.

Η Δρ. Džankić ήταν μία από τις ομιλήτριες στο πάνελ σχετικά με τις προσδοκίες για τη διαδικασία διεύρυνσης κατά τα έτη 2024-2029 και τα οφέλη για τους πολίτες της ΕΕ μαζί με τους ευρωβουλευτές David Mcallister και Petras Auštrevičius.

Αυτή η κοινή προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του European University Institute αποσκοπούσε σε έναν ολοκληρωμένο διάλογο, φέρνοντας σε επαφή καταξιωμένους ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες και φορείς χάραξης πολιτικής για να εξετάσουν τις πρόσφατες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν τις τελευταίες θέσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με τη διεύρυνση, όπως αυτές περιγράφονται στα ψηφίσματά του για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και για την Εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Επιπλέον, το συνέδριο συνέπεσε με την έκδοση της ανακοίνωσης της Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις και τις αναθεωρήσεις πολιτικής πριν από τη διεύρυνση, η οποία τοποθετήθηκε στρατηγικά λίγες εβδομάδες πριν από την 20ή επέτειο της διεύρυνσης του 2004, προσφέροντας μια ευκαιρία για την αξιολόγηση των πολλαπλών οφελών της διεύρυνσης για τους πολίτες της ΕΕ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της διάσκεψής εδώ. (Η ομιλία της J. Džankić ξεκινάει στο 10:07:00).

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.

Φωτογράφος: Luis MILLAN – Copyright: © European Union 2024 – Πηγή : EP