Η Jelena Dzankic διδάσκει στο Πρόγραμμα Παγκόσμιας Διακυβέρνησης στο Κέντρο Robert Schuman του European University Institute στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Είναι Διευθύντρια του GGP Southeastern Europe και Συνδιευθύντρια του Global Citizenship Observatory (GLOBALCIT).

Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στις Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο University College του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς και στο Πανεπιστήμιο του Πασάου.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου “The Global Market for Investor Citizenship” (Palgrave 2019), μιας κορυφαίας μελέτης σχετικά με το ζήτημα της απόκτησης ιθαγένειας με βάση τον πλούτο. Στα παλαιότερα έργα της περιλαμβάνονται τα εξής: “Citizenship in Bosnia Herzegovina, Macedonia and Montenegro. Effects of Statehood and Identity Challenges” (Routledge, 2015), καθώς και οι συλλογικοί τόμοι “Europeanisation of the Western Balkans: A failure of EU Conditionality” (2018, με τους S. Keil και M. Kmezic), και “The Europeanisation of Citizenship Governance in South-East Europe” (2016, με τους S. Kacarska και N. Pantic). Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα ακαδημαϊκά περιοδικά Journal of Ethnic and Migration Studies, Nationalities Papers και International Migration Review.