Πρόγραμμα Μεσογείου

Η Μεσόγειος είναι η πρώτη γραμμή της Ευρώπης προς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά είναι ισχνά συνδεδεμένη και το δυναμικό της παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο.

Επιπροσθέτως, η περιοχή ορίζεται από αντιφάσεις: Η EU Med διαθέτει καλή διακυβέρνηση και κράτος δικαίου, εν αντιθέσει με αρκετές άλλες μεσογειακές χώρες. Αυτό εμποδίζει την πρόοδο, την ειρήνη και την ευημερία, διαβρώνει την ασφάλεια και υπονομεύει το εμπόριο και τις επενδύσεις, τροφοδοτεί τις συγκρούσεις και προωθεί την παράνομη μετανάστευση.

Το Πρόγραμμα Μεσογείου του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι μοναδικό στο ότι προσπαθεί να κατανοήσει αυτές τις προκλήσεις προσεγγίζοντας τη Μεσόγειο μέσω της οπτικής της συνδεσιμότητας. Πιστεύουμε ότι η διαπεριφερειακή συνδεσιμότητα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιοχής, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της, και τη διαμόρφωση του μέλλοντός της.

Στηρίζοντας την πεποίθησή μας ότι οι προκλήσεις της Μεσογείου είναι αλληλένδετες, χρησιμοποιούμε μια ολιστική ερευνητική προσέγγιση, που συνδυάζει την κοινωνικοοικονομική, γεωστρατηγική, και εμπορική ανάλυση, για να παρέχουμε σαφείς και ενημερωμένες προτάσεις.

Το Πρόγραμμα Μεσογείου του ΕΛΙΑΜΕΠ εστιάζει στις εξής θεματικές ενότητες: Μεσογειακή συνδεσιμότητα · κλιματική αλλαγή και σημασία της Μεσογείου στην επιτυχία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ · φύλο, ασφάλεια και ειρήνη · εμπόριο, παγκόσμιες και περιφερειακές αλυσίδες αξίας · περιφερειακή ασφάλεια της Μεσογείου και η σημασία της για τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Αναλυτές, Πρόγραμμα Μεσογείου

Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης
Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας, Αρχισυντάκτης της Επιθεώρησης μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μαύρης Θάλασσας
Ιζαμπέλ Ιωαννίδου
Επιστημονική συνεργάτιδα, εξωτερική πολιτική της ΕΕ, διεύρυνση της ΕΕ, Δυτικά Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος
Κλεοπάτρα Κιττή
Ειδική Σύμβουλος, Ιδρύτρια του Mediterranean Growth Initiative; Επικεφαλής Προγράμματος Μεσογείου
Γεώργιος Χρήστος Κωσταράς
Βοηθός Ερευνητής
Μαρία Λογοθέτη
Ειδική Σύμβουλος, Οικονομολόγος, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος ε.τ.
Κωνσταντίνος Λεβογιάννης
Ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα “Winds of Change”: Μπορεί η Ανανεώσιμη Ενέργεια να διαμορφώσει ένα νέο γεω-οικονομικό παράδειγμα για την ΕΕ, την Ελλάδα και την γειτονιά της;
Παναγιώτα Μανώλη
Ερευνήτρια, Περιφερειακή συνεργασία, Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας
Παύλος Πετίδης
Βοηθός Ερευνητής, Ευρω-Αφρικανικές σχέσεις, Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Πολιτική