Στο Θέσεις ΕΛΙΑΜΕΠ 3/2010 ο Δρ. Θάνος Ντόκος αποπειράται να αξιολογήσει τη θέση και το ρόλο της Ρωσίας στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και υιοθετεί την άποψη ότι παρά τη διαφορά απόψεων σε διάφορα θέματα, η Ρωσία αποτελεί απαραίτητο στρατηγικό εταίρο και αυτό υποχρεώνει την Ευρώπη να προσπαθήσει να βρει τρόπο συνύπαρξης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με τη Ρωσία. Αλλιώς το κόστος, τόσο μιας αντιπαράθεσης, όσο και των χαμένων ευκαιριών θα είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, η ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία έβαλε την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη -έστω και σε δευτερεύοντα ρόλο. Σε διμερές επίπεδο υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας σε μια σειρά τομέων.
Η δε εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων θα πρέπει να ειδωθεί ως συμπληρωματική και όχι ως εναλλακτική στρατηγική επιλογή σε σχέση με την υφιστάμενη ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική κατεύθυνση της χώρας μας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (PDF)

Θάνος Ντόκος

Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και Διδάσκων ΠΔ.407 στο τμήμα Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών