Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) πραγματοποίησε μια εμπειρική έρευνα για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα με στόχο να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων. Βασίσθηκε στη συλλογή και ανάλυση στατιστικών στοιχείων, σε επί τόπου έρευνες και συνεντεύξεις σε διάφορα πανεπιστήμια, καθώς και στην καταγραφή απόψεων της κοινωνίας γενικότερα, αλλά και επί μέρους ομάδων όπως φοιτητές, πρόσφατοι απόφοιτοι και εργοδότες. Περιλαμβάνει, επίσης, συγκριτική ανάλυση της εμπειρίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τον επιστημονικό συντονισμό και καθοδήγηση της έρευνας είχαν οι Καθηγητές Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ, και Θεόδωρος Κουλουμπής, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το συντονισμό της ερευνητικής ομάδας είχε ο Δρ. Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Eπίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επίστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Αν. Καθηγητή Γιώργο Παγουλάτο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συμμετείχαν στην ομάδα οι:

Σοφία Αποστόλη, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ευρωπαϊκή Πολίτική, Πανεπιστήμιο του Bristol
Δρ. Απόστολος Δημητρόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δρ. Τάσος Δουλάμης, Επίκουρος Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης
Χριστίνα Μπαντούνα, Πολιτικός Επιστήμονας, Συνεταίρος, VENTRIS Strategic Planning
Ιωάννα Μπαρκούτα, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Δημήτρης Μπουρίκος, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτικός Επιστήμονας, Υπ. Διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βίκυ Πετρουνάκου, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Υποψήφια Διδάκτωρ σε θέματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Δρ. Νικόλαος Σύψας, Λέκτορας Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ανδρονίκη Σωτηροπούλου, Βιβλιοθηκονόμος, Επιστήμονας της Πληροφόρησης.

Την ευθύνη της οργάνωσης και διοικητικής υποστήριξης του προγράμματος είχε η Ελισάβετ Φωκά, Υποδιευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με την Αρετή Κόντε, Υπεύθυνη Διοίκησης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλο, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επίστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικό Συνεργάτη, ΕΛΙΑΜΕΠ.