Η Δρ. Bahar Baser εντάχθηκε στη Σχολή Διακυβέρνησης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Durham το 2021. Προηγουμένως, ήταν Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Κέντρο Εμπιστοσύνης, Ειρήνης και Κοινωνικών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο του Coventry, όπου ήταν επικεφαλής της «Ερευνητικής Ομάδας για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και τον Μετασχηματισμό των Συγκρούσεων». Πριν από αυτό, από το 2012 έως το 2014, ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Η Δρ. Baser ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της, είχε την ευκαιρία να εργαστεί ως επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Humboldt (Berlin Graduate School of Social Sciences) στη Γερμανία, στο REMESO (Ινστιτούτο Έρευνας για τη Μετανάστευση, την Εθνότητα και την Κοινωνία) στο Norrköping της Σουηδίας, και στο Instituto de Ciencias Sociais (ICS) στη Λισαβόνα.

Ειδικεύεται στην μελέτη της διασποράς, της οικοδόμησης της ειρήνης και του μετασχηματισμού των συγκρούσεων, με έμφαση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έχει διεξαγάγει εκτενή έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή της διασποράς στις ειρηνευτικές διαδικασίες, την μετασυγκρουσιακή ανασυγκρότηση, και την οικοδόμηση κράτους στον Παγκόσμιο Νότο. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για τον ακτιβισμό και την κινητοποίηση της ανιθαγενούς διασποράς στην Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στις αντιτρομοκρατικές πολιτικές των κρατών υποδοχής, τη ριζοσπαστικοποίηση των μελών της διασποράς και τη διεθνοποίηση των εσωτερικών συγκρούσεων .

Είναι συντάκτρια της σειράς Kurdish Studies που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Lexington Books και συνεκδότρια της σειράς Diasporas and Transnationalism που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Edinburgh University Press. Είναι επίσης ανώτερη ερευνητική συνεργάτιδα στο Security Institute for Governance and Leadership in Africa (SIGLA), Stellenbosch University στη Νότια Αφρική, και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Tampere Peace Research Institute, Tampere University στη Φινλανδία.