Η Εμμανουέλα Δούση είναι Καθηγήτρια διεθνών θεσμών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διδάσκει μαθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική διπλωματία και τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, το ρόλο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών οργανισμών στην επίλυση κρίσεων.

Σπούδασε πολιτική επιστήμη και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη στο Παρίσι (Université Paris I, Panthéon-Sorbonne). Η ενασχόλησή της με το διεθνές δίκαιο και το περιβάλλον ξεκινά ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια, όταν μετά το πρώτο μεταπτυχιακό της στο διεθνές δίκαιο, απέκτησε δεύτερο στο δίκαιο περιβάλλοντος. Έκτοτε τα θέματα διεθνούς προστασίας περιβάλλοντος και, τα τελευταία χρόνια, της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα των ερευνητικών της ενδιαφερόντων. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της εστιάζει στον ρόλο του διεθνούς δικαίου και της διπλωματίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  (Διεθνές δίκαιο και διπλωματία της κλιματικής αλλαγής, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2020).

Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια στη Γαλλία και έχει διατελέσει επισκέπτρια ερευνήτρια στο European University Institute (EUI). Το χειμερινό εξάμηνο 2022-23 ήταν Fulbright Visiting Scholar στο University of California Berkeley στις ΗΠΑ. Από το 2019 είναι κάτοχος της έδρας UNESCO για την κλιματική διπλωματία.

Διευθύνει το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου συντονίζει ευρωπαϊκά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι μέλος της IUCN World Environmental Law Committee και της International Law Association. Επίσης, διετέλεσε σύμβουλος του ειδικού εισηγητή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την προετοιμασία της γνωμοδότησης για την Ευρωπαϊκή Κλιματική Διπλωματία.

Για το επιστημονικό της έργο τιμήθηκε με το 2021 Natural Resources International Legal Specialist Award από το διεθνές ερευνητικό κέντρο Centre of International Sustainable Development Law. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στην αγγλική, γαλλική και ελληνική γλώσσα και έχει συγγράψει μόνη της ή σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς δέκα βιβλία.

Για αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα πατήστε εδώ.