Ο Ελευθέριος Πετρόπουλος είναι Project Manager της oμάδας του ΕΛΙΑΜΕΠ για το Civil Society and Think-Tank Forum (Berlin Process).

Επίσης, από τον Μάιο του 2017 είναι Project Manager και Επιστημονικός Συνεργάτης του Γραφείου Ελλάδας και Κύπρου του Ιδρύματος Konrad-Adenauer. Τα πεδία εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν την ΕΕ/εξωτερική πολιτική και περιφερειακή συνεργασία, την ασφάλεια και ενέργεια, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και τη μετανάστευση. Είναι επίσης επικεφαλής του Προγράμματος Υποτροφιών του Γραφείου Ελλάδας και Κύπρου του KAS.

Έχει σπουδάσει νομικά, αποφοιτώντας από τις Νομικές Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (Γαλλία), ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Tübingen (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο) και στο Europa-Institut του Πανεπιστημίου Saarland (Ευρωπαϊκό Δίκαιο), στη Γερμανία. Πριν από την ένταξή του στο KAS εργάστηκε στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον ακαδημαϊκό και στον ιδιωτικό τομέα.

Μιλάει ελληνικά (μητρική γλώσσα), αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και είναι αρχάριος στα τουρκικά.