Με αφορμή τη δημοσίευση της πρώτης Μελέτη του Παρατηρητηρίου ΜΜΕ (MORE) του έργου ALGREE, η Αλεξάνδρα Βουδούρη και ο Celik Rruppli εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή “Good Morning Albanians” και σχολίασαν το σκεπτικό πίσω από το έργο, δίνοντας έμφαση στο ρόλο των μέσων ενημέρωσης στη δημιουργία αρνητικών στερεοτύπων.

Παρουσίασαν από κοινού τις θεματικές του 1ου MORE, εξηγώντας τον τρόπο που τα media χειρίστηκαν ευαίσθητα θέματα για τις δύο κοινωνίες στη διάρκεια της περιόδου συλλογής των σχετικών δημοσιευμάτων μεταξύ Μάϊου και Οκτωβρίου 2022, ενώ μίλησαν για τις «χαμένες ευκαιρίες» των ΜΜΕ να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο αντανακλώντας τις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων στην επίλυση των ανοιχτών διμερών θεμάτων, αλλά και της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Αλβανίας.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με εγκλήματα που διαπράττουν άτομα αλβανικής καταγωγής, με την Αλεξάνδρα Βουδούρη να εξηγεί ότι τηλεοπτικά προγράμματα και δημοφιλείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες εξακολουθούν τη λανθασμένη προσέγγιση να δίνουν, δηλαδή, έμφαση στη χώρα καταγωγής των δραστών, όταν πρόκειται για την Αλβανία, παρόλο που οι περισσότεροι

στην πραγματικότητα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Από την άλλη, τόνισε το γεγονός ότι στο πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα, τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ανέφεραν τη χώρα καταγωγής θυμάτων των οποίων οι γονείς ήταν αλβανικής υπηκοότητας, ως θετική εξαίρεση και παράδειγμα της επιτυχούς ενσωμάτωσης της αλβανικής κοινότητας στην ελληνική κοινωνία.

Η συνέντευξη έγινε στο πλαίσιο της προώθησης του έργου ALGREE – “Albania-Greece: Understanding. Connecting. Partnering.” που χρηματοδοτείται από το Open Society Foundation for Albania (OSFA) και το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus (FNF).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη εδώ, στα αλβανικά και στα αγγλικά.

Μπορείτε να διαβάσετε τις σχετικές αναφορές στο Euronews Albania (στα αλβανικά) εδώ, εδώ και εδώ.