Εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης έρευνας που εκπόνησαν από κοινού το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και το Analytica και αφορά στη συνεργασία της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στους τομείς της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου του 2018, στα γραφεία του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, έχει ως θέμα την εξέλιξη της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στους τομείς των Εσωτερικών Υποθέσεων (αστυνομία) και της Δικαιοσύνης, δύο τομείς που συμπεριλαμβάνονται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τα οποία εφαρμόζονται από τις δύο χώρες (από τον Ιούνιο του 2015).

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασαν οι ερευνητές και συγγραφείς της, Γιώργος Χρηστίδης και Παναγιώτης Πασχαλίδης, ενώ η ερευνήτρια Magdalena Lembovska και ο Πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου, Veli Kreci, ανέλυσαν από την πλευρά τους, τα αποτελέσματα της έρευνας του Analytica και ο Άγγελος Αθανασόπουλος, διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα» σχολίασε τα ευρήματα της έκθεσης και τη νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Την εκδήλωση, τέλος, προλόγισε η Α.E. Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Charlotte Sammelin, ο Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο Veli Kreci, Πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου Analytica, ενώ ακολούθησε σύντομη συζήτηση που συντόνισε ο Ιωάννης Αρμακόλας.

Μπορείτε να διαβάσετε το report στα Αγγλικά εδώ.

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε επίσης άρθρα σχετικά με την εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ μαζί την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και το ερευνητικό κέντρο Analytica:

*Παρουσίαση έρευνας του ΕΛΙΑΜΕΠ για την δικαστική και αστυνομική συνεργασία Ελλάδας & ΠΓΔΜ στην «Μακεδονία της Κυριακής» – https://bit.ly/2FvXBdN

* Συνέντευξη του Π. Πασχαλίδη και του Γ. Χρηστίδη στην εκπομπή «Ξυπνάμε Μαζί, Ξεκινάμε Μαζί» (DION TV) – https://bit.ly/2CpdU88

* Συνέντευξη του Γιώργου Χρηστίδη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – https://bit.ly/2DeOITk

* O Γ. Χρηστίδης και ο Π. Πασχαλίδης μίλησαν για τη νέα έκθεση του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας – https://bit.ly/2AQ19Dv