Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Χρηματοπιστωτικός Τομέας και Κρίση: Εξελίξεις και Προοπτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο Domotel Les Lazaristes, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της εκδήλωσης ήταν επισκόπηση της εξέλιξης της κρίσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη, καθώς και οι προοπτικές εξόδου από αυτή στην παρούσα συγκυρία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις και προοπτικές του τραπεζικού τομέα, ο οποίος αποτελεί κινητήριο μοχλό για την αναθέρμανση της οικονομίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, αναλύθηκαν οι μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας το 2013 και 2014, οι πολιτικές προοπτικές για την διαχείριση της κρίσης στο επίπεδο της Ευρωζώνης εν όψει σημαντικών εξελίξεων, όπως οι εκλογές στην Γερμανία, οι εξελίξεις στο κεντρικό ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, αλλά και οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο μετά την ολοκλήρωση της φάσης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών και τις διαμορφούμενες δυνατότητες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο κ. Μιχαήλ Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών Alpha Bank και ο Μωϋσής Σιδηρόπουλος, Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς και συντονιστής ήταν ο κ. Τάσος Αλεξανδρίδης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ. Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το ευρύ κοινό, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδίως για τις επιχειρήσεις του εξαγωγικού τομέα, οι οποίες ανταγωνίζονται στη διεθνή αγορά και η λειτουργία τους επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Noisis-Σύμβουλοι Ανάπτυξης.