Η Ιζαμπέλ Ιωαννίδου, Κύρια Ερευνήτρια του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνέγραψε έκθεση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από κοινού με τις Cecilia Navarra και Lenka Jančová.

Η έκθεση «Ένα κόστος της μη Ευρώπης» αναλύει τους κανόνες λήψης αποφάσεων στην ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) από την οπτική του κόστους της μη Ευρώπης. Εντοπίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ και αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο μπορούν να αποδοθούν στην ομοφωνία κατά της λήψης αποφάσεων. Επίσης, η έκθεση εξετάζει πιθανές εναλλακτικές λύσεις στη λήψη αποφάσεων με ομοφωνία στην ΚΕΠΠΑ, όπως η μετάβαση στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία (QMV), καθώς και το σχετικό κόστος και τα οφέλη τους. Η μελέτη αναπτύσσει διάφορες επιλογές πολιτικής, οι οποίες περιλαμβάνουν επιλογές εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου, επιλογές που απαιτούν αλλαγές στη Συνθήκη και επιλογές που καθιστούν αναγκαία την απομάκρυνση από τη διακυβερνητικότητα στην ΚΕΠΠΑ.

Η μελέτη περιλαμβάνει συμβολές εμπειρογνωμόνων από τους εξής:

  • Giulia Tercovich και Daniel Fiott, οι οποίοι αναλύουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, τη στάση της ΕΕ στο Χονγκ Κονγκ ως απάντηση στην Κίνα και την ανάπτυξη της EULEX στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Heidi Maurer, η οποία παρουσιάζει 17 επιλογές πολιτικής (ορισμένες εφαρμόζονται στο πλαίσιο των Συνθηκών της ΕΕ, ενώ άλλες απαιτούν αλλαγές στη Συνθήκη) για την απομάκρυνση από τον ισχύοντα κανόνα λήψης αποφάσεων στην ΚΕΠΠΑ.

Η μελέτη αυτή ζητήθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET).

Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη εδώ.