Λουκάς Τσούκαλης και Γιάννης Α. Εμμανουηλίδης (επιμ.)

 Oxford University Press

Ο Δελφικός Χρησμός για την Ευρώπη: Εχει Μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση; δημοσιεύθηκε από τις Εκδόσεις του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης τον Ιούνιο του 2011 και περιλαμβάνει κείμενα από διακεκριμένους Ευρωπαίους αναλυτές στοχαστές και διαμορφωτές πολιτικής. Τα κεφάλαια εξετάζουν την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο κρίσης και μεγάλων αλλαγών. Οι συγγραφείς εξετάζουν τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της Συνθήκης της Λισσαβώνας, τη νέα οικονομική διακυβέρνηση υπό το φώς της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και το ρόλο της Ευρώπης σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον.

Ο τόμος αποτελείται από τρία μέρη: Το πρώτο μέρος εστιάζει στα θεσμικά όργανα της Ένωσης και στο ζήτημα της ηγεσίας μέσα στην Ε.Ε. των 27. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στα βασικά στοιχεία ενός νέου ευρωπαϊκού συμβολαίου, με έμφαση σε ζητήματα διακυβέρνησης. Το τρίτο μέρος αναλύει τα διακυβεύματα κατά την αγωνιώδη αναζήτηση του παγκόσμιου ρόλου της Ε.Ε. μετά τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και την οικονομική κρίση. Το καταληκτικό κεφάλαιο, γραμμένο από τον Λουκά Τσούκαλη, παρουσιάζει με συνθετικό τρόπο τα διάφορα θέματα και καταλήγει σε ένα προσκλητήριο για συστράτευση με στόχο μια Ευρώπη με ανοικτούς ορίζοντες, μια “ανοικτόμυαλη Ευρώπη”, με νέες ιδέες και καινοτόμες πολιτικές για τον 21ο αιώνα έχοντας ως σημείο εκκίνησης την ετυμολογική ερμηνεία του ονόματος της Ευρώπης.

 Ο κατάλογος των συγγραφέων περιλαμβάνει μια σειρά από γνωστούς ειδικούς και διαμορφωτές πολιτικής σε θέματα Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Josep Borell Fontelles, Jonas Condomines Béraud, Olaf Cramme, Γιάννης Α. Εμμανουηλίδης, Dieter Helm, Philippe Herzog, Jolyon Howorth, Zaki Laïdi, Roger Liddle, Pier Carlo Padoan, Andre Sapir, και Λουκάς Τσούκαλης.

Η ιδέα αυτού του βιβλίου γεννήθηκε στη διάρκεια του 6ου Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς τον Ιούνιο 2009.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Oxford University Press.

Τίτλος

The Delphic Oracle on Europe – Is there a Future for the European Union?
Συγγραφέας Loukas Tsoukalis and Janis A. Emmanouilidis (eds.)
Έκδοση Oxford University Press, 2011