Στο συλλογικό τόμο με τίτλο Από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: προκλήσεις και προοπτικές στον 21ο αιώνα που επιμελήθηκαν οι Ιωάννης Αρμακόλας και Θάνος Ντόκος, σημειώνεται ότι αν και τα Βαλκάνια δεν αποτελούν πλέον την «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», είναι σαφές ότι δεν έχουν εξελιχθεί ακόμη σε υπόδειγμα περιφερειακής σταθερότητας, ανάπτυξης και συνεργασίας.
Οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν μεν τερματιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά παραμένουν ορισμένες εστίες έντασης, καθώς και διμερείς διαφορές ανάμεσα σε χώρες της περιοχής, με σημαντικότερες το Κοσσυφοπέδιο, το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας. Θα πρέπει, βεβαίως, να γίνει αναφορά στην ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και Αλβανίας και Κροατίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η ένταξητης Κροατίας στην ΕΕ λογικά δεν θα καθυστερήσει πολύ, ενώ η ενταξιακή προεία των υπολοίπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι σαφώς μακρύτερη χρονικά, τόσο λόγω των προβλημάτων της περιοχής, όσο και της «διευρυνσιακής κόπωσης» (enlargement fatigue)της ΕΕ. Είναι αρκετά ακόμη τα στοιχεία που συνθέτουν το βαλκανικό παζλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά καθώς και την πορεία της διαδικασίας εκδημοκρατισμού.
Στον ανά χείρας τόμο, εξέχοντες ειδικοί (Όθων Αναστασάκης, Παναγιώτης Ανδρεσάκης, Αιμίλιος Γιατζίδης, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Μάνο Καραγιάννης, Κυριάκος Κεντρωτής, Χαράλαμπος Κοντονής, Μαριλένα Κοππά, Νικόλαος Τζιφάκης, Ευστάθιος Φακιολάς) εξετάζουν τις εξελίξεις στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και τη Σερβία, καθώς και ζητήματα όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το οργανωμένο έγκλημα, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εκδημοκρατισμό των Βαλκανίων και ο ρόλος της Ρωσίας.

Στον συλλογικό τόμο με τίτλο Από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που επιμελήθηκε ο Ιωάννης Αρμακόλας και Θάνος Ντόκος σημειώνεται ότι αν και τα Βαλκάνια δεν αποτελούν πλέον την «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», είναι σαφές ότι δεν έχουν εξελιχθεί ακόμη σε υπόδειγμα περιφερειακής σταθερότητας, ανάπτυξης και συνεργασίας. Οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν μεν τερματιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά παραμένουν ορισμένες εστίες έντασης, καθώς και διμερείς διαφορές ανάμεσα σε χώρες της περιοχής, με σημαντικότερες το Κοσσυφοπέδιο, το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας. Θα πρέπει, βεβαίως, να γίνει αναφορά στην ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και Αλβανίας και Κροατίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η ένταξητης Κροατίας στην ΕΕ λογικά δεν θα καθυστερήσει πολύ, ενώ η ενταξιακή προεία των υπολοίπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι σαφώς μακρύτερη χρονικά, τόσο λόγω των προβλημάτων της περιοχής, όσο και της «διευρυνσιακής κόπωσης» (enlargement fatigue)της ΕΕ. Είναι αρκετά ακόμη τα στοιχεία που συνθέτουν το βαλκανικό παζλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά καθώς και την πορεία της διαδικασίας εκδημοκρατισμού. Στον ανά χείρας τόμο, εξέχοντες ειδικοί (Όθων Αναστασάκης, Παναγιώτης Ανδρεσάκης, Αιμίλιος Γιατζίδης, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Μάνο Καραγιάννης, Κυριάκος Κεντρωτής, Χαράλαμπος Κοντονής, Μαριλένα Κοππά, Νικόλαος Τζιφάκης, Ευστάθιος Φακιολάς) εξετάζουν τις εξελίξεις στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και τη Σερβία, καθώς και ζητήματα όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το οργανωμένο έγκλημα, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εκδημοκρατισμό των Βαλκανίων και ο ρόλος της Ρωσίας.

Τίτλος Από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: προκλήσεις και προοπτικές στον 21ο αιώνα
Συγγραφέας Ιωάννης Αρμακόλας, Θάνος Ντόκος (επιμ.)
Έκδοση Σιδέρης, 2010