• Αν και οι δημοτικές εκλογές μπορεί να μην είναι τόσο κρίσιμες όσο οι προεδρικές εκλογές, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οι επερχόμενες τοπικές εκλογές έχουν εξαιρετική σημασία τόσο για την Τουρκία όσο και για την περιοχή της – ακόμη και για το διεθνές σύστημα.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τους διάφορους πολιτικούς παράγοντες.
  • Ενώ ο Ερντογάν έχει τη δύναμη να χρησιμοποιήσει κρατικούς πόρους για να διαπραγματευτεί με διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν δυνητικά να στερήσουν ψήφους από τον Ιμάμογλου ή να φέρουν ψήφους στον Κουρούμ, ο Ιμάμογλου εισηγείται μια πιθανή εναλλακτική λύση στην ηγεμονία του Ερντογάν στην πολιτική αρένα της Τουρκίας (μια ηγεμονία που έχει αμαυρωθεί σε πολλούς τομείς, ιδίως στην οικονομία, τα τελευταία χρόνια), μαζί με τη νεότητά του και τη ικανότητά του να προσελκύσει διάφορα τμήματα της κοινωνίας.
  • Η επανεκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου δεν θα επηρεάσει άμεσα την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά τη στάση που θα τηρήσουν τα διεθνή κέντρα εξουσίας απέναντι στην Τουρκία. Ο Ιμάμογλου θα προσελκύσει και πάλι την προσοχή πολλών δυτικών κέντρων εξουσίας, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσαν να αποτελέσουν ορόσημο για την τουρκική πολιτική. Εάν ο Ιμάμογλου αναδειχθεί νικητής στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της 31ης  Μαρτίου, κάτι που φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή, οι τοπικές εκλογές θα σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας μαραθώνιας εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επανέναρξης της αντιπαράθεσης Ιμάμογλου εναντίον Ερντογάν, η οποία διακόπηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2023.

Το Policy brief υπογράφει ο Ahmet Erdi Öztürk, Ερευνητής Εξωτερικού, Πρόγραμμα Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ.

Διαβάστε το εδώ (στα Αγγλικά).