Ο Ιωάννης Αρμακόλας, υπότροφος του Europe’s Futures 2020/21 στο Institute for Human Sciences στη Βιέννη, εξετάζει σε πρόσφατο δοκίμιο του την επίδραση της προοπτικής ευρωπαϊκής ένταξης σε περιπτώσεις εντάσεων στην περιφέρεια της Ευρώπης. Διατείνεται ότι υπάρχει ελάχιστο ερευνητικό ενδιαφέρον για το πώς η προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η σχετική διαδικασία επιδρά στις δυναμικές γύρω από την επίλυση διενέξεων στην άμεση γειτονία της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζει και αναλύει το πώς ακριβώς αυτή η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε αυξάνει τις ευκαιρίες για την επίλυση μιας διένεξης, τον κεντρικό ρόλο που παίζουν στη διαδικασία επίλυσης οι ανισορροπίες ισχύος των αντιμαχόμενων πλευρών, όπως επίσης και το καθεστώς τους σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική τους, εάν δηλαδή είναι ήδη κράτη μέλη της Ε.Ε ή φιλοδοξούν να γίνουν.

Παρουσιάζει αυτά τα επιχειρήματα εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στη σύγκρουση για το «ονοματολογικό» μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και την μακρόχρονη διπλωματική διένεξη που έληξε με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018, που αποτελεί άλλωστε «κλειδί» για την καλύτερη κατανόηση των δυναμικών που δημιουργεί η υποψηφιότητα ένταξης στην Ε.Ε για την διαδικασία επίλυσης διαφορών.

Η συγγραφή του δοκιμίου έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που υλοποίησε με τίτλο “Learning from the Prespa Agreement: Is There a “Southeast European Way” of Settling Disputes or Should There Be One? Lessons for the European Union”.

Μπορείτε να διαβάσετε το δοκίμιο (στα αγγλικά) εδώ.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.