Η Eylem Yanardağoğlu είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Νέων Μέσων Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη. Έλαβε το διδακτορικό της στην Κοινωνιολογία στο City University του Λονδίνου το 2008 και ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο Sabancı το 2009.

Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Bahçeşehir (2009-2013) και έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ψηφιακή ιθαγένεια, την ψηφιακή δημοσιογραφία, τις ψηφιακές πλατφόρμες, τη διεθνή επικοινωνία και την διεθνοποίηση των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών. Έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκικά μέσα ενημέρωσης και έχει διδάξει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για Μέσα Επικοινωνίας και Προσφυγικές/Μεταναστευτικές Ροές το 2021 ως προσκεκλημένη λέκτορας. Υπήρξε επισκέπτης υπότροφος στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου το 2017 και στη Σχολή Μέσων και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Westminster το 2018. Είναι μέλος του ESA (European Sociological Association) και του  IAMCR (International Association for Media and Communication Research).

Συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις όπως το Meta, το BBC Academy, και το ICANN στη διοργάνωση διαφόρων σεμιναρίων, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και εκπαιδευτικών συνεδρίων σχετικά με την ψηφιακή δημοσιογραφία, την κατοχή βασικών γνώσεων ως προς τα μέσα επικοινωνίας, και την ψηφιακή ιθαγένεια. Η έρευνά της για την ιθαγένεια, τα μέσα ενημέρωσης και τον ακτιβισμό, την πρόσληψη ψηφιακών ειδήσεων από την νεολαία στην Ελλάδα και την Τουρκία, τον εξευρωπαϊσμό της πολιτικής των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία καθώς και τη διεθνοποίηση των τουρκικών τηλεοπτικών προϊόντων και την ήπια δύναμη (“soft power”) έχει δημοσιευθεί σε ερευνητικά περιοδικά όπως το International Journal of Communication, Global Media and Communication, Journal of Digital Media and Policy, Identities: Global Studies in Culture and Power. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας με τίτλο Transformation of the Media System in Turkey: Citizenship, Communication, and Convergence, που εκδόθηκε από το Palgrave το 2021.