Η Eylem Yanardağoğlu είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Νέων Μέσων και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Yaşar στην Τουρκία. Έλαβε το διδακτορικό της στην Κοινωνιολογία στο City University του Λονδίνου το 2008. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir και στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Τουρκία.

Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ψηφιακή ιθαγένεια, την ψηφιακή δημοσιογραφία, τις ψηφιακές πλατφόρμες, τη διεθνή επικοινωνία και την διεθνοποίηση των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών. Έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκικά μέσα ενημέρωσης και τις σπουδές δημοσιογραφίας.

H Eylem διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για Μέσα Επικοινωνίας και Προσφυγικές/Μεταναστευτικές Ροές, όπως και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Παντείου Πανεπιστημίου ως προσκεκλημένη λέκτορας. Είναι μέλος του ESA (European Sociological Association) και του  IAMCR (International Association for Media and Communication Research). Συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις όπως το Meta, το BBC Academy, και το ICANN στη διοργάνωση διαφόρων σεμιναρίων, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και εκπαιδευτικών συνεδρίων σχετικά με την ψηφιακή δημοσιογραφία, την κατοχή βασικών γνώσεων ως προς τα μέσα επικοινωνίας, και την ψηφιακή ιθαγένεια. Η έρευνά της για την ιθαγένεια, τα μέσα ενημέρωσης και τον ακτιβισμό, τον εξευρωπαϊσμό της πολιτικής των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία καθώς και τη διεθνοποίηση των τουρκικών τηλεοπτικών προϊόντων έχει δημοσιευθεί σε ερευνητικά περιοδικά όπως το International Journal of Communication, Global Media and CommunicationJournal of Digital Media and Policy, Identities: Global Studies in Culture and Power. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας με τίτλο Transformation of the Media System in Turkey: Citizenship, Communication, and Convergence, που εκδόθηκε από το Palgrave το 2021.