Η Παναγιώτα Μανώλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια «Πολιτικής Οικονομίας των Διεθνών Σχέσεων» στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πτυχιούχος του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Warwick όπου σπούδασε µε υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύµατος A. Ωνάση.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος, 2007-2019), και υπήρξε Διευθύντρια Ερευνών στο Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (Αθήνα, 2005-2009) και Γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών Ευξείνου Πόντου (Κωνσταντινούπολη, 2000-2004). Υπήρξε επισκέπτρια ερευνήτρια στο Hellenic ObservatoryLSE (Λονδίνο, 2018), επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (Pittsburgh, 2016), και επισκέπτρια ερευνήτρια στο Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington D.C., 2010).

Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Greek Politics Specialist Group του Political Studies Association του Ηνωμένου Βασιλείου, Associate Editor του περιοδικού Journal of Southeast European and Black Sea Studies (Routledge) και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του European Neighbourhood Council (Βρυξέλλες). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: περιφερισμός και παγκόσμια διακυβέρνηση, ασφάλεια και ανάπτυξη  στον Εύξεινο Πόντο, Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.