Η Αθηνά Φατσέα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) και στην Έδρα UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΙΠ). Στην υπό εκπόνηση διδακτορική της διατριβή, ασχολείται με την πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείριση κινδύνου καταστροφών. Είναι Διαχειρίστρια Έργου στο Διατλαντικό Περισκόπιο (Transatlantic Periscope), ένα έργο του Ιδρύματος Bertelsmann, με εταίρο το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Επίσης, απασχολείται σε μεταφραστικά έργα για τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι Επιστημονική Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) και στο Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab).

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Αποφοίτησε με άριστα από ΤΞΓΜΔ (ΙΠ), συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στο έτος της. Επιπλέον, συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2021: 200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του ΕΚΠΑ. Ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής για την απονομή του λογοτεχνικού βραβείου Γκονκούρ (Prix Goncourt) Ελλάδας 2020. Επίσης, ήταν ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Για τις ακαδημαϊκές της επιδόσεις, έχει λάβει υποτροφίες και βραβεία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), την Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΙΠ), το Κληροδότημα Μαρίας Στάη (ΕΚΠΑ) και το Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS) Ελλάδας και Κύπρου. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.